Ο “σκοτεινός τουρισμός” ή αλλιώς “dark tourism” όπως είναι διεθνώς γνωστός, αποτελεί μια ιδιάζουσα μορφή εναλλακτικού τουρισμού, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος, με φανατικούς λάτρεις του είδους.

Πρόκειται στην ουσία για περιηγήσεις επισκεπτών σε περιοχές δραματικά φορτισμένες από ιστορικά γεγονότα που άσκησαν σημαντική επίδραση στη συλλογική μνήμη.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα “σκοτεινού τουρισμού” είναι τo Ground Zero στη Νέα Υόρκη, το μνημείο δηλαδή των νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου, το Άουσβιτς στην Πολωνία, το Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον, το Κολοσσαίο της Ρώμης και το Peace Memorial Park στη Χιροσίμα.

Στον ιδιόμορφο αυτόν τουρισμό είναι αφιερωμένο το θεματικό συνέδριο της φετινής Philoxenia που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

H Μηχανή του Χρόνου συμμετέχει στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου με ομιλητή τον Χρίστο Βασιλόπουλο

Ποιος όμως είναι ο ιδανικότερος προορισμός “σκοτεινού τουρισμού” στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της μεγάλης ελληνικής έκθεσης τουρισμού η Σπιναλόγκα θεωρείται ιδανικός προορισμός «σκοτεινού τουρισμού» καθώς οι επισκέπτες του νησιού έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν από κοντά την κοινωνική και ιστορική πραγματικότητα του 20ου αιώνα.

Άλλα παραδείγματα αποτελούν το Συμμαχικό Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Δοϊράνης ή το γαλλικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Ζέιτενλικ, στη Θεσσαλονίκη.

Οι φυλακές στο Γεντί΄Κουλέ

Στο συνέδριο της PHILOXENIA ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή της Μηχανής του Χρόνου με ομιλητή τον Χρίστο Βασιλόπουλο που θα παρουσιάσει οπτικοακουστικό υλικό με παραδείγματα μνημείων του λεγόμενου «σκοτεινού τουρισμού» στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα. Η εκδήλωση γίνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ.

Όπως λέει η υπεύθυνη οργάνωσης του συνεδρίου κα. Μαρία Συλλοπούλου, «το συνέδριο της PHILOXENIA θα προσπαθήσει να διερευνήσει το ρόλο που παίζει το «σκοτεινό παρελθόν» ενός τόπου-προορισμού στη δημιουργία ελκυστικών αφηγημάτων και στην τουριστική εκμετάλλευση αυτών (Dark Tourism), κυρίως σε τοπικό επίπεδο, προσκαλώντας αξιόλογους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό»

«Παράλληλα, θα επιδιώξει να εξετάσει ένα ευρύ πεδίο ερευνητικών θεμάτων που θα περιλαμβάνει από αντιπροσωπευτικά μουσεία και νεκροταφεία μέχρι πολεμική κληρονομιά και φυλακές, από μνημεία και διαδρομές μνήμης (τουρισμός ολοκαυτώματος) μέχρι τη διαχείριση εγκληματικών τοπίων, αλλά και τη σύνδεσή τους με τον θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here