Τι είναι τα κινεζικά μπαλόνια “κατάσκοποι”. Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τα καταρρίψουν

Τι είναι τα κινεζικά μπαλόνια “κατάσκοποι”. Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τα καταρρίψουν

Το κινεζικό μπαλόνι “κατάσκοπος”, που πέταξε αυτή την εβδομάδα πάνω από το αμερικανικό έδαφος προκαλώντας την αναβολή της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, είναι ένα ισχυρό εργαλείο παρακολούθησης που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη και είναι δύσκολο να καταρριφθεί.

Αυτό αναφέρει ο Ουίλιαμ Κιμ, ειδικός στα μπαλόνια παρακολούθησης στο think tank Marathon Initiative της Ουάσινγκτον, την ίδια στιγμή που ένα ακόμη κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (3/2) το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ένα μπαλόνι “κατάσκοπος” που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη

Παρότι η όψη του κινεζικού μπαλονιού μοιάζει με εκείνη ενός συνηθισμένου μπαλονιού μετεωρολογικών μετρήσεων, υπάρχουν διαφορές, επισημαίνει ο Ουίλιαμ Κιμ.

Το επιβλητικό ωφέλιμο φορτίο του, που είναι ορατό, αποτελείται από ηλεκτρονικά εργαλεία για την καθοδήγηση και την παρακολούθηση, καθώς και από ηλιακούς συλλέκτες για την τροφοδοσία του συνόλου.

Σύμφωνα με τον Κιμ, αυτό το μπαλόνι ενδέχεται να διαθέτει τεχνολογίες καθοδήγησης, τις οποίες δεν διαθέτει ακόμη ο αμερικανικός στρατός.

Με τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης (IA), ένα μπαλόνι μπορεί πλέον να κατευθύνεται αλλάζοντας απλώς ύψος, ώστε να φθάνει σε ένα σημείο ενδεδειγμένο για να βρει έναν άνεμο που θα το ωθήσει προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Προηγουμένως έπρεπε είτε να καθοδηγείται από το έδαφος με καλώδιο “είτε το άφηνες και πήγαινε όπου το έσπρωχνε ο άνεμος”, διευκρινίζει ο Ουίλιαμ Κιμ.

“Αυτό που συνέβη πολύ πρόσφατα με τις προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι μπορούμε πλέον να έχουμε ένα μπαλόνι (…) που δεν έχει καν ανάγκη να διαθέτει δικά του μέσα προώθησης. Ελέγχοντας απλώς το ύψος, μπορεί να ελέγχει την κατεύθυνσή του”, συνοψίζει ο Αμερικανός ειδικός.

Μια τέτοια τεχνολογία μπορεί πάντως να περιλαμβάνει επικοινωνίες με τη βάση του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους δορυφόρους;

Σύμφωνα με τον Ουλίαμ Κιμ, οι δορυφόροι είναι όλο και πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις από τη Γη και το διάστημα. Τα μπαλόνια από την πλευρά τους έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, αρχίζοντας από την ικανότητά τους να διαφεύγουν από τα ραντάρ.

“Είναι φτιαγμένα από υλικά που δεν αντανακλούν το φως, δεν είναι από μέταλλο. Συνεπώς μολονότι μπορεί να είναι μάλλον μεγάλα (…) ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος”.

Αν είναι αρκετά μικρά, οι μηχανισμοί κατασκοπείας και το ωφέλιμο φορτίο αυτών των αερόπλοιων μπορούν μάλιστα να περνούν απαρατήρητοι.

Τα μπαλόνια έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παραμένουν σε σταθερή θέση πάνω από τον παρακολουθούμενο στόχο, αντίθετα από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους που πρέπει να παραμένουν σε τροχιά.

“Μπορούν να πετούν επί μήνες πάνω από την ίδια θέση”, διαβεβαιώνει ο ειδικός.

Μπορεί το μπαλόνι να έφθασε στις ΗΠΑ λόγω ατυχήματος;

Για τον Ουίλιαμ Κιμ, αυτό είναι μια “πραγματική πιθανότητα”. Το κινεζικό μπαλόνι μπορεί όντως να εστάλη αρχικά, για να συγκεντρώσει δεδομένα έξω από τα αμερικανικά σύνορα ή πολύ ψηλότερα και να έπαθε κάποια βλάβη.

“Αυτά τα μπαλόνια δεν λειτουργούν πάντα τέλεια”, υποστηρίζει υπογραμμίζοντας πως η κινεζική συσκευή πετούσε σε ύψος περίπου 46.000 ποδιών πάνω από το έδαφος, αντί για τα 65.000 ή τα 100.000 πόδια στα οποία πετούν συνήθως αυτού του τύπου τα εργαλεία.

“Είναι σίγουρα λίγο χαμηλά (…) Αν ο στόχος ήταν να καταστεί δυσκολότερος ο εντοπισμός, δυσκολότερη η κατάρριψη, θα είχε νόημα να σταλεί σε μεγαλύτερο ύψος”.

Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το καταρρίψουν;

Το να καταρριφθεί το μπαλόνι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται, προειδοποιεί ο Κιμ.

“Αυτά τα μπαλόνια λειτουργούν με ήλιο (…) δεν μπορείς απλώς να το πυροβολήσεις και να το κάνεις να πάρει φωτιά όπως ένα τηλεκατευθυνόμενο”.

“Δεν είναι πράγματα που εκρήγνυνται ή σκάνε. Αν του ανοίξεις τρύπα, απλώς θα ξεφουσκώσει πολύ αργά”, προσθέτει ο Αμερικανός ειδικός.

Ο Ουίλιαμ Κιμ υπενθυμίζει πως το 1998 η Πολεμική Αεροπορία του Καναδά έστειλε ένα μαχητικό F-18 για να επιχειρήσει να καταρρίψει ένα ανεξέλεγκτο μετεωρολογικό μπαλόνι. “Το γάζωσαν με πυρομαχικά των 20 χιλιοστών. Και εντούτοις χρειάστηκε έξι ημέρες για να κατέβει”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, για τον Κιμ δεν είναι προφανές αν οι πύραυλοι εδάφους αέρος λειτουργούν εναντίον αυτού του τύπου των μπαλονιών, καθώς τα συστήματά καθοδήγησής τους έχουν πράγματι επινοηθεί για να πλήττουν ταχείς στόχους.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.