Τι συμβολίζουν τα σχέδια πάνω στα χαρτονομίσματα του ευρώ, αν τοποθετηθούν στη σωστή σειρά. Γιατί το 500άρικο έχει μια σύγχρονη γέφυρα. Οι απαγορεύσεις που τέθηκαν στο σχεδιασμό τους

Τι συμβολίζουν τα σχέδια πάνω στα χαρτονομίσματα του ευρώ, αν τοποθετηθούν στη σωστή σειρά. Γιατί το 500άρικο έχει μια σύγχρονη γέφυρα. Οι απαγορεύσεις που τέθηκαν στο σχεδιασμό τους
Επτά χαρτονομίσματα, επτά διαφορετικά χρώματα, επτά ξεχωριστά στυλ. Αν μπουν στη σειρά κρύβουν ένα μυστικό που λίγοι γνωρίζουν.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

Οι συζητήσεις για το σχεδιασμό του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ξεκίνησαν το 1996.

Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα, που αργότερα μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκήρυξε διαγωνισμό προκειμένου να βρει τον καλλιτέχνη που θα αναλάμβανε την αισθητική επιμέλεια των χαρτονομισμάτων.

Οι όροι ήταν αυστηροί. Τα σχέδια που θα υποβάλλονταν έπρεπε να συμβολίζουν με κάποιο τρόπο την ιστορική συνέχεια της Ευρώπης μέσα από την τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Παράλληλα, είχε τεθεί μία ρητή απαγόρευση. Για πολιτικούς λόγους δεν έπρεπε να αναπαριστώνται εθνικοί ήρωες και ιστορικά επιτεύγματα.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το Δεκέμβρη. Νικητής ήταν ο αυστριακός καλλιτέχνης Ρόμπερτ Καλίνα.

Τα σχέδιά του υπάκουαν σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Στην μπροστινή μεριά απεικονίζονταν παράθυρα και στην πίσω μία μεγάλη γέφυρα. Κάθε χαρτονόμισμα συμβόλιζε μία διαφορετική χρονική περίοδο και τα κυρίαρχα ρεύματά της.

Αρχικά, ο Καλίνα είχε χρησιμοποιήσει πραγματικά μνημεία.

Το πενηντάρικο απεικόνιζε τη γέφυρα Ριάλτο στη Βενετία, το εκατοστάρικο τη γέφυρα του Νεϊγί στο Παρίσι, το πεντακοσάρικο τη γέφυρα της Νορμανδίας.

Η επιτροπή ενθουσιάστηκε με τα σχέδια και την ιδέα του Αυστριακού, όμως, όπως και στην περίπτωση των ιστορικών προσώπων, για πολιτικούς λόγους δεν ήθελε τα μνημεία να είναι πραγματικά.

Έτσι, αν και ο σχεδιασμός των τριών προαναφερθέντων χαρτονομισμάτων βασίστηκε στα συγκεκριμένα μνημεία, έγιναν τροποποιήσεις έτσι ώστε να μην είναι απολύτως  αναγνωρίσιμα.

5€

Το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ. YouTube

Το χαρτονόμισμα του ευρώ με τη μικρότερη αξία απεικονίζει μία γέφυρα της κλασικής περιόδου. Με εμφανείς ελληνικές και ρωμαϊκές επιρροές, η αρχιτεκτονική της παραπέμπει στο ρεύμα που κυριαρχούσε στην Ευρώπη μέχρι και τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Λέγεται ότι βασίστηκε στη γέφυρα του Γκαρ, που βρίσκεται στη νότια Γαλλία.

Η γέφυρα του Γκαρ βρίσκεται στη νότια Γαλλία. Wikipedia

10€

Το χαρτονόμισμα των 10 ευρώ. YouTube

Το «δεκάρικο» παραπέμπει στο Μεσαίωνα. Οι μεγάλες ημικυκλικές καμάρες της γέφυρας που απεικονίζεται στο πίσω μέρος του ροζ χαρτονομίσματος είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του ρομανικού ρυθμού, ή όπως είναι γνωστός στις αγγλοσαξονικές κουλτούρες, του «νορμανδικού στυλ».

20€

Το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. YouTube

Ακολουθώντας τη χρονολογική συνέχεια, σειρά έχει ο γοτθικός ρυθμός. Το συγκεκριμένο στυλ έχει τις ρίζες του στη Γαλλία του 1100 μ.Χ. και για τέσσερις συνεχόμενους αιώνες γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της μεσαιωνικής Ευρώπης.

Οι καμάρες της γέφυρας του «εικοσάρικου» είναι πιο ψηλές και μυτερές, ενώ στην μπροστινή μεριά απεικονίζονται δύο παράθυρα με χαρακτηριστικά στοιχεία γοτθικής επιρροής.

50€

Το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ. YouTube

Το χαρτονόμισμα των 50 συμβολίζει την περίοδο μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα. Η εποχή εκείνη σημαδεύτηκε από την επαναφορά αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών στοιχείων τόσο στην αρχιτεκτονική, όσο στην τέχνη και στη φιλοσοφία.

Το αρχικό σχέδιο βασίστηκε στη γέφυρα Ριάλτο στη Βενετία. Wikimediamtx Commons

100€

Το χαρτονόμισμα των 100 ευρώ. YouTube

Τα σχέδια πάνω στο χαρτονόμισμα των 100 είναι επηρεασμένα από το ρεύμα του μπαρόκ. Έλλειψη συμμετρίας, κίνηση, δραματικότητα. Τόσο τα παράθυρα, όσο και η γέφυρα της πίσω μεριάς ξεφεύγουν από τον κλασικό σχεδιασμό των προηγούμενων νομισμάτων.

200€

Το χαρτονόμισμα των 200 ευρώ. YouTube

Το μπαρόκ διαδέχεται η Αρτ Νουβό. Έχοντας περάσει σε πιο μοντέρνα στυλ, οι γέφυρες και τα παράθυρα των τελευταίων χαρτονομισμάτων διαφέρουν άρδην μεταξύ τους. Το σχέδιο του διακοσάρικου χρονολογείται περί τον 19ο και 20ο αιώνα.

500€

Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ. YouTube

Το τελευταίο και πιο «σπάνιο» χαρτονόμισμα μας μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή. Το μωβ πεντακοσάρικο απεικονίζει μία καλωδιωτή γέφυρα και γυάλινα λιτά παράθυρα.

Το αρχικό σχέδιο βασίστηκε στη γέφυρα της Νορμανδίας. Wikimediamtx Commons

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr

Διαβάστε στη ΜτΧ: Tσε Γκεβάρα, ένας ασυνήθιστος υπουργός. Επέστρεφε τα ακριβά δώρα, πήγαινε με το λεωφορείο, μάζευε ζαχαροκάλαμο και παρακολούθησε μαθήματα οικονομικών

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu