“Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς”. Δέκα μεγάλες προδοσίες στην ιστορία της ανθρωπότητας

“Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς”. Δέκα μεγάλες προδοσίες στην ιστορία της ανθρωπότητας
1. Η προδοσία του Εφιάλτη

 Ο Εφιάλτης μπορεί να μην είχε καμπούρα, όπως στη ταινία “300”, αλλά σίγουρα είναι ο γνωστότερος προδότης της αρχαιότητας και όλων των εποχών, αφού ήταν εκείνος που έδειξε τον δρόμο στους Πέρσες, για να περικυκλώσουν τους Σπαρτιάτες και να τους νικήσουν στις Θερμοπύλες.

Ο Εφιάλτης ήταν αρχαίος Έλληνας, γιος του Ευρυδήμου. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος παρουσιάστηκε στον Ξέρξη και του υπέδειξε τη στενή διάβαση που οδηγούσε από το όρος Καλλίδρομο στις Θερμοπύλες και ανέλαβε να οδηγήσει από ‘κει τους Πέρσες, για να χτυπήσουν έτσι από τα νώτα τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα (480 π.Χ.).

Οι Πέρσες ακολούθησαν τον Εφιάλτη με τη δύση του ηλίου. Όλο το βράδυ ακολούθησαν το μονοπάτι που τους οδηγούσε ο προδότης. Το στενό πέρασμα ήταν Ανοπαία Ατραπός και το φρουρούσαν 1.000 Φωκείς. Οι Πέρσες απώθησαν την φρουρά και κύκλωσαν τους Έλληνες. Ο Εφιάλτης είχε εκπληρώσει το ρόλο του. Για τη πράξη του αυτή ο Πέρσης αυτοκράτορας του έδωσε μια μεγάλη χρηματική ανταμοιβή.

Όταν οι Πέρσες νικήθηκαν και έφυγαν από την Ελλάδα, η Δελφική Αμφικτυονία, τον επικήρυξε έναντι χρηματικής αμοιβής και γι’ αυτό ο Εφιάλτης κατέφυγε στη Θεσσαλία. Όταν έπειτα από χρόνια γύρισε στην πατρίδα του, την Αντικύρη (πιθανόν η σημερινή Λαμία), δολοφονήθηκε. Τον σκότωσε ο Αθηνάδης, από την σημερινή Ηράκλεια Φθιώτιδος, ο οποίος σύμφωνα με τον Ηρόδοτο τον αναγνώρισε.

2. Και εσύ τέκνον Βρούτε;

 Η προδοσία του Βρούτου στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος τον θεωρούσε παιδί του. Ήταν εκ των συνωμοτών της δολοφονίας του Ρωμαίου αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Συγκλήτου.

Ο Βρούτος ήταν κοντά στον στρατηγό Ιούλιο Καίσαρα. Ωστόσο, οι προσπάθειες του Καίσαρα να αξιώσει μεγαλύτερη δύναμη για τον εαυτό του τον έφεραν σε μεγάλη αντιπαράθεση με τη ρωμαϊκή ελίτ και τα μέλη της Συγκλήτου.

Το πρωί των Ειδών του Μαρτίου ο Βρούτος, ζώστηκε το μαχαίρι και πήγε στο θέατρο, στην στοά του Πομπήιου, όπου θα συνεδρίαζε η Σύγκλητος. Με ψυχραιμία και αυτός και όσοι από τους άλλους συνωμότες ήταν άρχοντες, άσκησαν τα καθήκοντά τους υποδειγματικά μέχρι να έρθει ο Καίσαρ, ακούγοντας ήρεμα αιτήσεις και αντιδικίες και αποφασίζοντας ακριβοδίκαια και πλήρως αιτιολογημένα σαν να μη επρόκειτο να συμβεί τίποτα. Όταν κάποιος διαμαρτυρήθηκε για μιαν απόφαση του Βρούτου και είπε πως θα προσφύγει στον Καίσαρα, ο Βρούτος κοίταξε τους από γύρω του και είπε : «ἐμὲ Καῖσαρ οὔτε κωλύει ποιεῖν τὰ κατὰ τοὺς νόμους οὔτε κωλύσει».

Παρά τους κακούς οιωνούς, το όνειρο της γυναίκας του και τις προειδοποιήσεις διαφόρων ο Καίσαρ ήρθε. Ένας από τους συνωμότες, ο Δέκιμος Βρούτος, συγκράτησε τον Αντώνιο στην είσοδο σε μια παρατεινόμενη συζήτηση για σοβαρό, δήθεν, θέμα. Οι συνωμότες προφασιζόμενοι μια κοινή τους παράκληση, περικύκλωσαν, μόνοι αυτοί, τον Καίσαρα και τον χτύπησαν με τα μαχαίρια που έκρυβαν πάνω τους. Κατά τον Πλούταρχο ο Καίσαρ σταμάτησε ν’ αντιστέκεται «ὡς εἶδε Βροῦτον ἑλκόμενον ξίφος ἐπ’ αὐτόν». Ο Σουητώνιος μεταφέρει την πληροφορία πως όταν ο Καίσαρ είδε τον Βρούτο να ορμά εναντίον του, είπε στα Ελληνικά «Και σύ τέκνον ;»

3. Το φιλί του Ιούδα

Η σύλληψη του Ιησού αποτελεί κομβικό σημείο της ζωής του Ιησού Χριστού. Το γεγονός της σύλληψης αποτελεί την αρχή των γεγονότων, τα οποία οδήγησαν, σύμφωνα με τις διηγήσεις των ευαγγελίων, στη Σταύρωση και την ανάσταση του Χριστού. Ο Ιησούς συνελήφθη από τη φρουρά του Σανχεντρίν στον κήπο της Γεθσημανής, το βράδυ του Μυστικού Δείπνου, αμέσως μετά το φιλί του Ιούδα, το οποίο χαρακτηρίζεται έως και σήμερα πράξη προδοσίας. Τη σύλληψη ακολούθησε η δίκη του Ιησού, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η καταδίκη του σε σταυρικό θάνατο. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Ιούδας μετανόησε και κρεμάστηκε.

4. Η προδοσία του Guy Fawkes

 Ο Guy Fawkes θεωρείται ότι πρόδωσε τους συμπατριώτες του όταν τάχθηκε στο πλευρό των Ισπανών, που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον βασιλιά Τζέιμς και να επαναφέρουν έναν Καθολικό βασιλιά στην Αγγλία. Από τότε η μορφή και η μάσκα του έχει γίνει σύμβολο της αναρχίας.

Ο Γκάι Φωκς  (1570 – 1606) έμεινε γνωστός ως Γκίντο Φωκς. Την περίοδο που πολέμησε στο πλευρό των Ισπανών, ήταν Άγγλος στρατιώτης και μέλος μιας ομάδας Kαθολικών συνωμοτών, οι οποίοι οργάνωσαν τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας στις 5 Νοεμβρίου 1605.

Ο Γκάι Φωκς  (1570 – 1606) έμεινε γνωστός ως Γκίντο Φωκς. Τ

Ο Φωκς γεννήθηκε και εκπαιδεύτηκε στο Γιορκ της Αγγλίας. Ασπάστηκε τον καθολικισμό και έφυγε για την ηπειρωτική Ευρώπη. Πολέμησε στο πλευρό της καθολικής Ισπανίας κατά τον ογδονταετή πόλεμο στις Κάτω Χώρες, εναντίον των Ολλανδών προτεσταντών μεταρρυθμιστών.

Ταξίδεψε στην Ισπανία ώστε να αναζητήσει την υποστήριξη της Αγγλίας υπέρ της καθολικής επανάστασης αλλά χωρίς επιτυχία. Γνωρίστηκε με τον Τόμας Γουίντουρ, με τον οποίο επέστρεψε στην Αγγλία. Στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή  με τον Ρόμπερτ Κάτεσμπυ, ο οποίος σχεδίαζε να δολοφονήσει τον βασιλιά Τζέιμς I και να ανεβάσει έναν καθολικό μονάρχη στον θρόνο. Οι συνωμότες ξεκίνησαν από το υπόγειο της Βουλής των Λόρδων και ο Φωκς ορίστηκε υπεύθυνος για την πυρίτιδα που αποθηκευόταν εκεί. Όμως η συνωμοσία ξεσκεπάστηκε πριν από την ολοκλήρωση του σχεδίου. Μια ανώνυμη επιστολή ζητούσε από την αστυνομία να ψάξει το Παλάτι του Γουέστμινστερ κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να βρουν τον Φωκς και τα εκρηκτικά. Ανακρίθηκε και βασανίστηκε κατά τις επόμενες ημέρες και τελικά ομολόγησε ότι επιθυμούσε να ανατινάξει την Βουλή των Λόρδων.

Πριν από την εκτέλεσή του στις 31 Ιανουαρίου, ο Φωκς έπεσε από το ικρίωμα από το οποίο επρόκειτο να κρεμαστεί και έσπασε τον λαιμό του. Έτσι απέφυγε  την διαδικασία να κρεμαστεί, να πνιγεί και να τεμαχιστεί. Συνδέθηκε με την Συνωμοσία της Πυρίτιδας, η αποτυχία της οποίας τιμάται στην Βρετανία ως Νύχτα του Γκάι Φωκς ήδη από τις 5 Νοεμβρίου 1605, οπότε το ομοίωμά του παραδοσιακά καίγεται στην φωτιά ενώ ακολουθούν και πυροτεχνήματα.

5. Ο Mir Jafar “πούλησε” τη χώρα του

 Κατά τη διάρκεια των επεκτατικών διαθέσεων της Μεγάλης Βρετανίας στην Ινδία ο Mir Jafar, που ήταν αρχηγός του στρατού στην περιοχή του Bengal εξανάγκασε τα στρατεύματά του να μην αντιδράσουν στην ξένη εισβολή. Σαν αντάλλαγμα η Αγγλία τον ανακήρυξε Nawab (κυβερνήτη) του Bengal.

6. Ο “τσαντισμένος” στρατηγός Benedict Arnold

 Κατά τη διάρκεια της Αμερικάνικης επανάστασης, ο στρατηγός Benedict Arnold ενοχλημένος από τους άλλους στρατηγούς που επωμίζονταν τα δικά του επιτεύγματα, αποφάσισε να προδώσει τον στρατό στους ΗΠΑ, στους Βρετανούς. Στη μνήμη των Αμερικανών είναι ένας από τους μεγαλύτερους προδότες του έθνους.

7.  Βίντκουν Κουίσλιγκ, το τσιράκι των Ναζί

 Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ο Vidkun Quisling πούλησε τη Νορβηγία, στους Ναζί, με αντάλλαγμα να γίνει Πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας του, όντας πρόθυμος να πραγματοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα του χιτλερικού καθεστώτος. Μετά την πτώση του Ναζισμού εκτελέστηκε για την προδοσία του.

Ο Βίντκουν Κουίσλιγκ ήταν γιος ιερέα, ακολούθησε στρατιωτική καριέρα και έγινε αξιωματικός. Ως στρατιωτικός είχε κυρίως διπλωματική καριέρα, αφού διετέλεσε στρατιωτικός ακόλουθος αρχικά στην Αγία Πετρούπολη και στη συνέχεια στο Ελσίνκι. Έπειτα στάλθηκε στη Ρωσία. Εκεί γνώρισε και νυμφεύθηκε τη Μαρία Πάσεκ. Όταν εγκατέλειψε τη στρατιωτική καριέρα, εντάχθηκε στο Νορβηγικό Αγροτικό Κόμμα και τη διετία 1931-1933 διετέλεσε Υπουργός Άμυνας. Το 1933 αποχώρησε από το Αγροτικό Κόμμα και εντάχθηκε στο φασιστικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας, του οποίου υπήρξε ο εμπνευστής και συνιδρυτής. Πίστευε ότι «ο μπολσεβικισμός είναι ένα πολιτικό σύστημα που πρέπει να φοβόμαστε». Όταν άρχισε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Κουίσλιγκ τάχθηκε με το μέρος των Ναζιστών. Συνάντησε τον Χίτλερ το 1939 στο Βερολίνο και συζήτησε μαζί του σχετικά με τα μεγάλα οφέλη που θα είχε το Ράιχ, αν καταλάμβανε τη Νορβηγία. Κατά την εκστρατεία των Ναζιστικών στρατευμάτων στη Νορβηγία, τον Απρίλιο του 1940, υποστήριξε την εισβολή τους και, ως ανταμοιβή, διορίστηκε πρωθυπουργός στην κατεχόμενη Νορβηγία, από τον Φεβρουάριο του 1942 μέχρι τα τέλη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Με το τέλος του πολέμου και την επάνοδο της νόμιμης Κυβέρνησης, ο Κουίσλιγκ συνελήφθη και δικάστηκε για εσχάτη προδοσία. Εκτελέστηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945 στα προάστια του Όσλο. Το επώνυμό του χρησιμοποιείται σε πολλές γλώσσες και στην ελληνική για να δηλώσει τον προδότη και τον δοσίλογο.

8. Paul Cole ή Harold Cole πρόδωσε τους Γάλλους και τους Άγγλους στους Ναζί

 Ο Cole ήταν ένας από τους ιδρυτές της Γαλλικής αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και μεγάλος υποστηρικτής της, ωστόσο τα κίνητρά του ήταν να πουλήσει τις υπηρεσίες και τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει στους Ναζί. Με τη λήξη του πολέμου συνελήφθη από Γάλλους και Άγγλους αγωνιστές και δολοφονήθηκε.

9. Ο Sidney Reilly, η έμπνευση του πράκτορα 007

 Ο Sidney Reilly, γνωστός και ως “Ace of Spies”, χρησιμοποίησε τις ξεχωριστές του ικανότητες να κατασκοπεύει και να προδίδει τα μυστικά που είχε συσσωρεύσει για χάρη τεσσάρων διαφορετικών χωρών, κυρίως τη δεκαετία του 1920. Κανένα από τα 4 κράτη δεν είχε αντιληφθεί την πολλαπλή δράση του, για αυτό και αποτέλεσε την έμπνευση για τον πιο γνωστό κινηματογραφικό πράκτορα, τον 007.

10. Ο  Robert Hanssen πούλησε τους Αμερικανούς στους Ρώσους

Μια από τις πιο βαριές προδοσίες διέπραξε ο Robert Hanssen πρώην πράκτορας του FBI, που για περισσότερο από 22 χρόνια, πουλούσε τα μυστικά της Αμερικάνικης κυβέρνησης στους Ρώσους, με αμοιβή 1.4 εκατομμύρια δολάρια. Το 2001 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια ποινή φυλάκισης.

 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.