Το 2022 ήταν το 8ο πιο θερμό έτος και ένα από τα σχετικά ξηρά έτη για την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια

Το 2022 ήταν το 8ο πιο θερμό έτος και ένα από τα σχετικά ξηρά έτη για την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια

Σχετικά ήπιο ήταν το 2022 για την Ελλάδα από άποψη θερμοκρασιών σε σχέση με την κατάσταση που επικράτησε στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με την κλιματική αποτίμηση της ομάδας των επιστημόνων του δικτύου ClimateBook.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε, το 2022 καταγράφεται ως το 8ο πιο θερμό έτος των τελευταίων 30 ετών, με το 2020 να παραμένει το θερμότερο έτος. Όσον αφορά στο ύψος βροχής, το 2022 ήταν από τα σχετικά ξηρά έτη των τελευταίων 30 ετών.

https://twitter.com/climatebookgr/status/1655523860534513665?s=46&t=uvGsqQ9-xaBkoRi34pSe5Q

   Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου και εκ των συντελεστών της έκθεσης και του ClimateBook, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, παρότι που όλη η Ευρώπη ήταν ζεστή, η Ελλάδα το 2022 ήταν σε μία μετριασμένη κατάσταση από άποψη θερμοκρασίας, αλλά αυτό είναι ένα τυχαίο γεγονός. «Στην περιοχή της Ελλάδας ήταν πιο υψηλές οι τιμές των θερμοκρασιών από τα κανονικά επίπεδα αλλά δεν ήταν το δεύτερο πιο θερμό καλοκαίρι όπως ήταν το 2022 σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε εμάς δεν ήταν έτσι η κατάσταση, ειδικά οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν ήπιοι, ο Αύγουστος ήταν σχετικά δροσερός γιατί είχε και βροχές και είχε και ενισχυμένους ανέμους», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος.

Ειδικότερα σύμφωνα με το ClimateBoook οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις (έως +1,4 βαθμοί) σημειώθηκαν σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στα δυτικά τμήματά της. Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις (-0,5 βαθμοί) σημειώθηκαν σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης.

Όσον αφορά στο ύψος βροχής, το 2022 ήταν από τα σχετικά ξηρά έτη των τελευταίων 30 ετών. Το 2000 ήταν το πιο ξηρό έτος και το 2009 το πιο υγρό έτος της τριακονταετίας 1991-2020. Οι περιοχές όπου σημειώθηκαν λιγότερες βροχές το 2022 σχετικά με την κανονική τιμή ήταν η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, η Δυτική και Νότια Ελλάδα καθώς και όλα τα νησιά, εξαιρουμένης της Κρήτης. Επισκόπηση των αποκλίσεων του ύψους βροχής ανά μήνα δείχνει ότι μήνες όπως ο Ιανουάριος, ο Ιούνιος και ο Αύγουστος ήταν πολύ βροχεροί μήνες, ενώ ο Απρίλιος, ο Οκτώβριος και ο Δεκέμβριος πολύ ξηροί.

Σημειώνεται επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλία είχε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εντός του 2022 σχετικά με τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 υπήρχαν και διαστήματα μεγάλα ξηρασίας. Για παράδειγμα τη χρονική περίοδο 9 Μαρτίου έως 17 Απριλίου του 2022 (40 συνεχόμενες μέρες) η έλλειψη βροχοπτώσεων στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου είχε αρνητικές συνέπειες σε καλλιέργειες.

«Σημασία έχει να κοιτάμε την κατανομή της βροχής μέσα στον χρόνο. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι λιγοστεύουν οι μέρες που βρέχει αλλά όταν βρέχει, βρέχει πολύ. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Η έκθεση του ClimateBook εστιάζει σε δύο σημαντικά καιρικά γεγονότα, στην κακοκαιρία Ελπίδα η οποία προκάλεσε ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) τον Ιανουάριο και στις μεγάλες πλημμύρες της Κρήτης τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu