Το 80% των εσόδων μιας επιχείρησης προέρχονται από το 20% των πελατών της και το 80% της επιτυχίας από το 20% των προσπαθειών της. Ο νόμος Παρέτο, που άλλαξε τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ και το επιχειρείν

Το 80% των εσόδων μιας επιχείρησης προέρχονται από το 20% των πελατών της και το 80% της επιτυχίας από το 20% των προσπαθειών της. Ο νόμος Παρέτο, που άλλαξε τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ και το επιχειρείν
Σύμφωνα με τον νόμο Παρέτο το 80% των αποτελεσμάτων προέρχεται από το 20% των προσπαθειών μας.

Είναι γνωστός και ως Κανόνας 20/80 και ουσιαστικά σημαίνει ότι σε κάθε κατάσταση οι ζωτικοί παράγοντες είναι 20%, ενώ οι επουσιώδεις 80%.

Τη θεωρία ανέπτυξε ο Ιταλός Οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο, ο οποίος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1848 στην Ιταλία και σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

Εργάστηκε σε σιδηροδρόμους και στον κλάδο χαλυβουργίας και αργότερα μεταπήδησε στον ακαδημαϊκό χώρο.

Ο Παρέτο γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1848

Ο Παρέτο γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1848

Η εμπειρία του στην αγορά εργασίας τον ώθησε να ασχοληθεί με την Οικονομία και την Κοινωνιολογία και στην πορεία έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο. Την περίοδο εκείνη ξεκίνησε να γράφει άρθρα σε εφημερίδες και ανέλυε οικονομικά προβλήματα χρησιμοποιώντας μαθηματικούς όρους.

Ο Παρέτο απομονώθηκε στο σπίτι του στην Ιταλία και παντρεύτηκε μια φτωχή Ρωσίδα, με την οποία χώρισε λίγα χρόνια αργότερα.

Τότε άρχισε να μελετά σε βάθος Πολιτική Οικονομία και ανέπτυξε διάφορες οικονομικές θεωρίες που μέχρι σήμερα εφαρμόζονται σε πολλούς τομείς.

Μια από τις ποιο ενδιαφέρουσες θεωρίες του είναι ο Κανόνας 20/80, ο οποίος προήλθε μετά από μια εύστοχη παρατήρηση που έκανε το 1897.

Ύστερα από αρκετή μελέτη ο Παρέτο συμπέρανε ότι στην Ιταλία το 20% του πληθυσμού, κατείχε το 80% της γης.

Όπως διαπίστωσε αργότερα η θεωρία του ίσχυε και σε άλλες οικονομίες κρατών.

Σταδιακά έγινε φανερό ότι η αρχή του Παρέτο ίσχυε πολλές πτυχές της ζωής, κυρίως όμως στον επιχειρηματικό τομέα.

80% των τροχαίων ατυχημάτων προέρχεται από το 20% των οδηγών

Το 80% των τροχαίων ατυχημάτων προέρχεται από το 20% των οδηγών

Το 80% των κερδών μια επιχείρησης προερχόταν από το 20% των πελατών της και αντίστοιχα το 80% των αποθεμάτων μιας επιχείρησης προέρχονται από το 20% των προϊόντων.

Το 80% των παραπόνων προέρχονται από το 20% των πελατών και το 80% των αποτελεσμάτων προέρχεται από το 20% των προσπαθειών.

Ουσιαστικά, ο Παρέτο με τη θεωρία του κατηύθυνε τους επιχειρηματίες και τους διαφημιστές να επικεντρώνουν την ενέργεια τους στο 20% που είναι το πιο παραγωγικό και κερδοφόρο για την επιχείρηση.

Η θεωρία του είναι απλή και λειτουργική. Η συσχέτιση 80-20 είναι η πρώτη που ανακαλύφτηκε και δημοσιεύτηκε και είναι γνωστή με το όνομα του ιταλού μηχανικού. Πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί, αλλά έχει επικρατήσει και μέχρι σήμερα θεωρείται από τα πιο δυνατά εργαλεία στον τομέα της διαφήμισης και του μάρκετινγκ.

facs_imageΔιαβάστε στη “ΜτΧ”: Γιατί η έκφραση των συναισθημάτων είναι ίδια σε όλο τον κόσμο; Ένας Ευρωπαίος, ένας Ασιάτης και ένας Αμερικανός αηδιάζουν ή χαίρονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά όχι για τον ίδιο λόγο. Η θεωρία του Έκμαν

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu