Ένας διάδρομος 2.500 μέτρων, παρακείμενοι χωματόδρομοι, δύο παρατημένα αεροσκάφη και περίπου είκοσι αεροπορικές εγκαταστάσεις – αποθήκες, είναι ότι έχει απομείνει από το αεροδρόμιο “Κέτον” του αποκαλούμενου Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού στη νήσο Σαχαλίνη της Ρωσίας.
Η Σαχαλίνη βρίσκεται στο Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό, είναι το μεγαλύτερο νησί της Ρωσίας και μία από τις πλουσιότερες ομόσπονδες περιφέρειές της. Διεκδικήθηκε από Ιάπωνες και Ρώσους, καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα.
Η νήσος Σαχαλίνη κατοικήθηκε αρχικά από Ιάπωνες αλιείς. Το 1853 έφθασαν οι πρώτοι Ρώσοι που κατοίκησαν το βόρειο τμήμα της με συνέπεια το 1855 η νήσος να μοιραστεί μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας.
Το 1875 η Ρωσία κατέλαβε ολόκληρη τη νήσο ανταλλάσσοντάς την με τις Κουρίλες νήσους. Μετά το Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο και τη συνθήκη Πόρτσμουθ (1905) η Ιαπωνία έλαβε το νότιο τμήμα της το οποίο και ονόμασε Καραφούτο. Το 1918 μετά τη Ρωσική Επανάσταση, οι Ιάπωνες ανακατέλαβαν ολόκληρη τη νήσο από την οποία όμως αποχώρησαν το 1924. Τον επόμενο χρόνο εκδιώχθηκαν οι Λευκορώσοι από το βόρειο τμήμα της.
Η ιαπωνική κυριαρχία στο νότιο τμήμα της νήσου Σάχαλιν διήρκεσε μέχρι το 1945. Με τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση επανέκτησε την περιοχή και οι Ιάπωνες εκδιώχθηκαν οριστικά, αν και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να διεκδικούν τέσσερα νησιά από τις Κουρίλες.
Το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο
Σε μία από τις τελευταίες μάχες μεταξύ σοβιετικών και ιαπώνων, ο διοικητής του ρώσικου τάγματος Λεονίντ Σμύρνιχ έχασε τη ζωή του κοντά στην περιοχή που βρισκόταν το “Κέτον”. Το 1946, με την επιστροφή της σοβιετικής κυριαρχίας, το αεροδρόμιο ονομάστηκε “Σμύρνιχ” προς τιμήν του διοικητή.
Το 1966 το αεροδρόμιο πήρε την μορφή του που έχει μέχρι σήμερα. Πραγματοποιήθηκαν μια σειρά ανακατασκευές, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η επέκταση του διαδρόμου. Από το αρχικό μάκρος των 1.200 μέτρων έφτασε τα 2.500 μέτρα, αυξάνοντας έτσι το εύρος αεροσκαφών που μπορούσε να φιλοξενήσει.
Η αεροπορική βάση στο Σμύρνιχ ήταν ζωτικής σημασίας για την συνέχεια της σοβιετικής κυριαρχίας στην περιοχή. Λίγα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1994, το αεροδρόμιο εγκαταλείφθηκε και τα αεροσκάφη που φιλοξενούσε μεταφέρθηκαν σε άλλες ρωσικές βάσεις. Εκτός από τρία εναπομείναντα μαχητικά, που βρίσκονται ακόμα σταθμευμένα στα υπόστεγα. Σήμερα είναι ενθυμήματα εκείνης της εποχής.
Το αεροπορικό δυστύχημα που έκανε γνωστή την περιοχή
Η Σαχαλίνη έγινε παγκοσμίως γνωστή την 1η Σεπτεμβρίου 1983, όταν η πτήση KAL 007 της Korean Airlines (Νότια Κορέα) καταρρίφθηκε από σοβιετικά πολεμικά αεροσκάφη αναχαίτισης. Η κατάρριψη έγινε όταν εισήλθε στον εθνικό εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης και μάλιστα σε απαγορευμένο τομέα.
Η κατάρριψη συνέβη πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας, δυτικά της νήσου και θεωρείται η μεγαλύτερη στιγμιαία τραγωδία του Ψυχρού Πολέμου, καθώς άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 269 άτομα. Ανάμεσά τους 22 ανήλικοι κάτω των 12 ετών, ένα μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Λώρενς ΜακΝτόναλντ και 23 μέλη του πληρώματος. Όλοι οι επιβάτες βρήκαν τραγικό θάνατο.
Η πλούσια νήσος Σαχαλίνη
Η Σαχαλίνη είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας και βρίσκεται απέναντι από την ανατολική ακτή της Ρωσίας και βόρεια της Ιαπωνίας. Είναι ένα από τα 46 ομπλάστ (περιφέρειες) της Ρωσίας, όπως είναι η επίσημη ονομασία των περιοχών με ομοιογενή ρωσικό πληθυσμό και τοπική βουλή. Η νήσος είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και αποτελεί το πλουσιότερο ομπλάστ της Ρωσίας.
Οι καταστροφές
Στις 5 Νοεμβρίου 1952 ένα τεράστιο κύμα τσουνάμι έπληξε τα βόρεια Νησιά Κουρίλ. Η πόλη Severo-Kurilsk, τα χωριά Paramushir και Shumshu καταστράφηκαν σχεδόν εντελώς. Περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι πέθαναν. Στις 28 Μαΐου 1995 ένας ισχυρός σεισμός κατέστρεψε τον οικισμό Neftegorsk και περίπου 2.000 άνθρωποι πέθαναν.
Ανάμεσα στους πεντακόσιες χιλιάδες κατοίκους, στο νησί ζουν και οι αυτόχθονες φυλές των Αΐνού, Ορόκ και Νιβχ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρωσικής καταγωγής (84,3%). Ακολουθούν οι Κορεάτες (5,4%) και οι Ουκρανοί (4%).
Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Facebook
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: «Σκοτώστε όλους τους αιχμαλώτους». Το μαζικό έγκλημα των Ιαπώνων σε βάρος 300.000 αμάχων της κινέζικης πρωτεύουσας (Προσοχή! Σκληρές εικόνες!)
Ειδήσεις σήμερα:
- Έρευνα. Πόσα λεπτά ζωής χάνουμε με κάθε χοτ ντογκ, μπέργκερ ή αναψυκτικό
- «Όχι βενζίνη αν δεν φοράς κράνος». Η πρωτοβουλία από τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και τους βενζινοπώλες
- Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στη Συρία. Πώς κατάφερε να ξεγελάσει τους πάντες με τα ψέματα
- Μέλη μεγάλης τουρκικής εγκληματικής οργάνωσης οι δύο νεκροί και ο τραυματίας στη Γλυφάδα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ