Το άγνωστο πογκρόμ των ρατσιστών κατά της εύπορης κοινότητας των Αφροαμερικανών στην Οκλαχόμα. Σκότωσαν, έκαψαν, λεηλάτησαν και η υπόθεση αποσιωπήθηκε 70 χρόνια

Το άγνωστο πογκρόμ των ρατσιστών κατά της εύπορης κοινότητας των Αφροαμερικανών στην Οκλαχόμα. Σκότωσαν, έκαψαν, λεηλάτησαν και η υπόθεση αποσιωπήθηκε 70 χρόνια
Μέχρι το 1920 η γειτονιά Γκρίνγουντ (Greenwood) στην Τούλσα της Οκλαχόμα ήταν μια αναπτυγμένη πόλη, η οποία κατοικούταν πλειοψηφικά από εύπορους Αφροαμερικάνους. Ήταν η περιοχή παράδειγμα ότι το αμερικάνικο όνειρο πετυχαίνει. Γι’ αυτό έγινε γνωστή και ως Black Wall Street.

Όμως τη 1η Ιουνίου 1921 εκτυλίχτηκε ένα από τα χειρότερα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην ιστορία των ΗΠΑ. Μία καταγγελία για απόπειρα βιασμού, που αμφισβητείται μέχρι σήμερα, στάθηκε ως αφορμή για να ξεκινήσει ένα σκληρό πογκρόμ εναντίον των Αφροαμερικανών την περιοχής. Καταμετρήθηκαν εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες σπίτια κάηκαν και πολλά μαγαζιά μαύρων λεηλατήθηκαν. Για αρκετά χρόνια η υπόθεση παρέμεινε ανεξερεύνητη, ενώ οι ένοχοι δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.

Γκρίνγουντ, η πόλη των εύπορων Αφροαμερικάνων

Η Τούλσα ήταν μια πλούσια σε πετρέλαια περιοχή, στην οποία ζούσε μια κοινότητα εύπορων και μορφωμένων Αφροαμερικάνων. Η κοινότητα αυτή ζούσε κυρίως σε μια συγκεκριμένη γειτονιά, στο Γκρίνγουντ, η οποία έμεινε γνωστή ως Μαύρη Γουόλ Στριτ (Black Wall Street), λόγω της ανάπτυξής της.

Οι Αφροαμερικανοί της περιοχής ήταν κατά βάση επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι, ενώ είχαν ανοίξει μια σειρά από καταστήματα. Εμπορικά, πολυτελή κομμωτήρια, δύο κινηματογράφοι, αρκετά νυχτερινά μαγαζιά ήταν μερικά από αυτά, ενώ στην περιοχή εκδίδονταν δυο εφημερίδες.

Το Γκρίνγουντ, όμως, άκμασε σε μια εποχή που η ρατσιστική Κου Κλουξ Κλαν ήταν πανίσχυρη οργάνωση με πάνω από τρεις χιλιάδες μέλη και ενεργή δραστηριότητα στην Οκλαχόμα. Οι δολοφονίες μαύρων από οπλισμένους λευκούς άντρες ήταν ένα συχνό φαινόμενο. Γρήγορα η Τούλσα βρέθηκε στο στόχαστρο λόγω της οικονομικής ευμάρειας των Αφροαμερικάνων κατοίκων της.

Διαβάστε ακόμα: Ο πρώτος Αφροαμερικανός πιλότος που πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο έγραψε στο αεροπλάνο του «το αίμα όλων είναι κόκκινο». Ήταν ατρόμητος και προσγειώθηκε με 78 τρύπες στα πτερύγια και την άτρακτο. Τι απέγινε
Η καταγγελία βιασμού μιας λευκής γυναίκας από έναν μαύρο έφηβο στάθηκε ως αφορμή για να ξεκινήσουν οι συμπλοκές στην περιοχή

Στις 30 Μαΐου 1921, ο 19χρονος Αφροαμερικάνος λούστρος Ντικ Ρόουλαντ (Dick Rowland) βρισκόταν στο ασανσέρ ενός κτηρίου μαζί με την 17χρονη λευκή χειρίστρια ασανσέρ Σάρα Πέιτζ (Sara Page). Ξαφνικά, ανεβαίνοντας από τον πρώτο στον τρίτο όροφο ακούστηκε η κραυγή της Πέιτζ. Αμέσως, βγήκαν και οι δύο έξω από το ασανσέρ. Κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε συμβεί.

Απόσπασμα από το δημοσίευμα της εφημερίδας “Τούλσα Τρίμπιουν” στο οποίο αναγράφεται πως ο 19χρονος Αφροαμερικανός έφηβος επιχείρησε να βιάσει τη 17χρονη Σάρα Πέιτζ. Το άρθρο καλούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους λευκούς (Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia)

Την επόμενη μέρα, ο Ντικ Ρόουλαντ συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Η εφημερίδα Τούλσα Τριμπιούν δημοσίευσε ρεπορτάζ που υποστήριζε πως έγινε απόπειρα βιασμού της Σάρα Πέιτζ και καλούσε σε συγκέντρωση εναντίον του. Το ίδιο βράδυ πλήθος λευκών συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο, στο οποίο κρατούταν ο Ρόουλάντ.

Από την άλλη, μια μικρότερη ομάδα Αφροαμερικανών, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών βετεράνων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισαν να καταφτάνουν στο σημείο, για να προστατέψουν τον 19χρονο έφηβο σε περίπτωση συμπλοκής.

Ο νόμος των λευκών

Την 1η Ιουνίου 1921, ένας όχλος περίπου 1.500 οπλισμένων λευκών αντρών ήρθε στην περιοχή. Οι μαύροι άρχισαν να οπισθοχωρούν στο Γκρίνγουντ, αλλά ήταν ήδη περικυκλωμένοι. Ένοπλοι λευκοί άντρες ξεκίνησαν να βάζουν φωτιά στα κτήρια της περιοχής.

Λεηλάτησαν σπίτια και μαγαζιά, ενώ τα όπλα τους σημάδευαν τους Αφροαμερικάνους. Για 18 ώρες η Τούλσα φλεγόταν και οι νεκροί έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον. Το μεσημέρι της επόμενης μέρας, η καταστροφή της περιοχής είχε ολοκληρωθεί και η Εθνική Φρουρά κήρυξε στρατιωτικό νόμο για να σημάνει το τέλος των εχθροπραξιών.

Περισσότεροι από 1.500 λευκοί οπλισμένοι άνδρες κατέφτασαν στην Τούλσα, μόλις δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τούλσα Τρίμπιουν ότι ένας Αφροαμερικάνος αποπειράθηκε να βιάσει μια έφηβη λευκή. Στις ημέρες που ακολούθησαν γράφτηκε μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία των ΗΠΑ (Πηγή φωτογραφίας: Youtube)

Οι εφημερίδες της εποχής, αρχικά έκαναν λόγο για λίγους λευκούς νεκρούς. Σταδιακά, οι μαύροι προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων, αλλά ο αριθμός τους ποίκιλλε από τριάντα έως εκατό. Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι οι μαύροι νεκροί ξεπέρασαν τους τριακόσιους. Η επίσημη έκθεση του 2001 έκανε λόγο για 100 με 300 νεκρούς και πάνω από 8000 άστεγους.

“Η Μικρή Αφρική φλέγεται”. Το ρατσιστικό ξέσπασμα έγινε καρτ ποσταλ που έγραφε “Tulsa Race Riot” (δηλαδή: οι ταραχές στην Τούλσα), αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για μια σύγκρουση που αφορούσε και τις δυο πλευρές. Οι Αφροαμερικανοί έκαναν λόγο για σφαγή και καταστροφή της πόλης τους   (Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia)

Στον επίσημο απολογισμό προστέθηκαν πάνω από 1.200 κατεστραμμένα σπίτια και άλλα διακόσια λεηλατήμένα. Ο Ντικ Ρόουλαντ φυγαδεύτηκε από την πόλη και δεν επέστρεψε ποτέ. Στους μήνες που ακολούθησαν, οι μαύροι της Τούλσα έμειναν σε σκηνές και εργάστηκαν σκληρά για να ανοικοδομήσουν τη συνοικία τους.

Η υπόθεση έμεινε ανεξερεύνητη μέχρι το 1997

Για δεκαετίες, κανένας επίσημος κρατικός φορέας δεν ερεύνησε την υπόθεση. Χρειάστηκε να φτάσει το 1997, ώστε η πολιτεία της Οκλαχόμα να δημιουργήσει μια επιτροπή για την τεκμηρίωση των γεγονότων. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν ήταν κυρίως από μαρτυρίες επιζώντων και από έγγραφα που είχαν αφήσει άνθρωποι που σκοτώθηκαν εκείνες τις μέρες.

Η λεηλασία της συνοικίας Γκρίνγουντ (Πηγή φωτογραφίας: Youtube)

Μέχρι τότε τα πτώματα των νεκρών δεν είχαν βρεθεί. Οι ερευνητές εντόπισαν έναν πιθανό μαζικό τάφο έξω από το Νεκροταφείο της Τούλσα. Στο ίδιο το Νεκροταφείο, έχουν ταφεί μόλις δυο νεκροί, που επίσημα αναγράφεται ότι σκοτώθηκαν από την δολοφονική επιχείρηση των λευκών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Επιτροπή πρότεινε στην πολιτεία της Οκλαχόμα να καταβάλλει 33 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση της περιοχής και για τη στήριξη των 121 επιζώντων θυμάτων. Κάνενα τέτοιο μέτρο δεν νομοθετήθηκε. Τον Απρίλιο του 2002, ένα ιδιωτικό θρησκευτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, δώρισε 28.000 δολάρια στους επιζώντες. Για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία της περιουσίας τους κανένας δεν τιμωρήθηκε.

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Υοutube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο πρώτος μαύρος φοιτητής στο Μισισιπή, πυροβολήθηκε στη μέση του δρόμου. Οι τρομερές ταραχές και η μεγαλειώδης πορεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.