Το άλογο που έγινε θρύλος στις ιπποδρομίες ήταν κοντό και τεμπέλικο. Έκανε ζάμπλουτους τους ιδιοκτήτες του και κέρδισε τον “αγώνα του αιώνα” τον οποίο άκουσαν 40 εκ. άνθρωποι

Το άλογο που έγινε θρύλος στις ιπποδρομίες ήταν κοντό και τεμπέλικο. Έκανε ζάμπλουτους τους ιδιοκτήτες του και κέρδισε τον “αγώνα του αιώνα” τον οποίο άκουσαν 40 εκ. άνθρωποι
Πρόκειται για το θρυλικό άλογο Σιμπίσκουιτ, πρωταθλητή στις ιπποδρομίες που γίνονταν στην Αμερική τον περασμένο αιώνα και νικητή του “αγώνα του αιώνα” .

Ο Σιμπίσκουιτ αποτέλεσε σύμβολο ελπίδας για τους Αμερικάνους και πηγή έμπνευσης για πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Ήταν απόγονος ενός άλλου αλόγου που διέπρεψε στις ιπποδρομίες μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, του Man o’ War. Μεγάλωσε σε μια φάρμα του Κεντάκι και εκπαιδεύτηκε από μικρή ηλικία ως άλογο κούρσας.

Ο Σιμπίσκουιτ αποτέλεσε σύμβολο ελπίδας για τους Αμερικάνους και πηγή έμπνευσης για πολλές ταινίες του Χόλιγουντ/ Wikimediamtx Commons

Ήταν μικρόσωμος, αλλά έτρεχε καθημερινά, κοιμόταν πολλές ώρες και έτρωγε αρκετά, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στον ιππόδρομο. Άνηκε στον περίφημο στάβλο Wheatley Stable και εκπαιδεύτηκε από τον γνωστό εκπαιδευτή αλόγων “Σάνι Τζιμ”, ο οποίος όμως δυσκολεύτηκε αρκετά με τον Σιμπίσκουιτ, καθώς το άλογο ήταν τεμπέλικο, όπως έλεγε.

Mε τον αναβάτη του Πόλαρντ/ Wikimediamtx Commons

Αυτός ήταν ο λόγος που συμμετείχε αρχικά σε μικρούς αγώνες, τους οποίους απέτυχε να κερδίσει. Συνολικά έχασε 17 αγώνες με αποτέλεσμα να αδιαφορήσουν για εκείνον και να ασχοληθούν με τα υπόλοιπα άλογα του στάβλου.

Όλα άλλαξαν βέβαια όταν κέρδισε τους δύο πρώτους του αγώνες. Άρχισε ξανά να παίρνει μέρος στις ιπποδρομίες και μέχρι τα δύο του χρόνια είχε νικήσει 5 αγώνες από τους συνολικά 35 που συμμετείχε. Τότε, το άλογο πουλήθηκε έναντι 8.000 δολαρίων στον επιχειρηματία Τσαρλς Χόουαρντ και ανέλαβε την εκπαίδευση του ο έμπειρος Τομ Σμιθ, ο οποίος με τις μεθόδους του κατάφερε να “ζωντανέψει” το άλογο και να τον στέψει πρωταθλητή.Το 1936 ο Σιμπίσκουιτ, με αναβάτη τον Ρεντ Πόλαρντ, έτρεξε για πρώτη φορά για λογαριασμό του Χόουαρντ. Ακολούθησαν πολλές ιπποδρομίες στο Ντιτρόιτ και στη Νέα Υόρκη στις οποίες στέφθηκε νικητής. Την επόμενη χρονιά κέρδισε εύκολα το Σάντα Ανίτα Χάντικαπ, την καλύτερη ιπποδρομία της Καλιφόρνιας.

Σιγά σιγά άρχισε να γίνεται δημοφιλής στους λάτρεις του ιπποδρόμου και να αποφέρει πολλά κέρδη στον ιδιοκτήτη του.

Το 1937 κέρδισε τους 11 από τους 15 αγώνες και μέχρι τα πέντε του χρόνια ήταν από τα πιο περιζήτητα άλογα ιπποδρομιών, κερδίζοντας όλες τις μεγάλες κούρσες.

“Ο αγώνας  του αιώνα”

Την 1η Νοεμβρίου ο Σιμπισκουιτ με αναβάτη τον Τζορτζ Γουλφ, αναμετρήθηκε με το άλογο “Γουόρ Αντμίραλ”, το οποίο ήταν το πιο επιτυχημένο άλογο ιπποδρομιών της εποχής και επίσης απόγονος του αλόγου Μan o war. Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Γουόρ Αντμίραλ είχε κερδίσει 273.240 δολάρια, ποσό που μεταφράζεται σήμερα σε 3.532.602 δολάρια.

Η αναμέτρησή των δύο θρυλικών αλόγων του ιπποδρόμου έμεινε στην ιστορία ως ο “αγώνας του αιώνα”. Η ιπποδρομία έγινε στο Pimlico Race Course στο Μέριλαντ, παρουσία 40.000 θεατών, ενώ τον αγώνα άκουγαν ζωντανά από το ραδιόφωνο περισσότεροι από 40 εκατ. άνθρωποι.

Το θρυλικό άλογο έγινε άγαλμα/ Wikimediamtx Commons

Φαβορί του αγώνα ήταν ο “Γουόρ Αντμίραλ”, το άλογο που μεσουρανούσε στον ιππόδρομο. Ουσιαστικά, επρόκειτο για μια αναμέτρηση μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ο Γουόρ Αντμίραλ ήταν το αγαπημένο άλογο της ανατολικής ακτής, ενώ ο Σιμπίσκουιτ της δυτικής. Χιλιάδες δημοσιογράφοι βρίσκονταν κατά μήκος της διαδρομής και τα στοιχήματα έπεφταν βροχή.

Μόλις δόθηκε η εκκίνηση, ο Γουόρ είχε ένα εκρηκτικό ξεκίνημα και επιτάχυνε συνεχώς καταφέρνοντας να πάρει το προβάδισμα. Ο Γουλφ, ακολουθώντας τις συμβουλές του προηγούμενου αναβάτη του, Πόλαρντ, έκοψε ταχύτητα αφήνοντας το άλογό του να δει τον αντίπαλο και τότε επιτάχυνε ξανά, κερδίζοντας τον μεγάλο αγώνα.

Λίγο αργότερα, ο Σιμπίσκουιτ υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό και έσπασε έναν σύνδεσμο στο μπροστινό του πόδι, με συνέπεια να μείνει εκτός αγώνων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και υπήρχαν φόβοι ότι δεν θα έτρεχε ποτέ ξανά, το 1939 έκανε την μεγάλη επιστροφή στον ιππόδρομο. Κέρδισε ξανά το “Santa Anita Handicap” και συμμετείχε σε μερικούς ακόμη αγώνες, ώσπου τελικά αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Στη διάρκεια της καριέρας του απέφερε 437,730 δολάρια.

Το θρυλικό άλογο πέθανε το 1947 από καρδιακή προσβολή, λίγο πριν κλείσει τα 14 του χρόνια.

Η μορφή και τα κατορθώματά του αποτυπώθηκαν στη μεγάλη οθόνη. Οι ταινίες “The Story of Seabiscuit”, “Stablemates” και “Seabiscuit” με τον Τόμπι Μαγκουάιρ είναι μερικές από τις ταινίες με πρωταγωνιστή των θρύλο του αμερικανικού ιπποδρόμου.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu