Το απρόσιτο φρούριο που έχτισε ο βασιλιάς για να μην τον σκοτώσει ο αδελφός του. Οι υδάτινοι κήποι και οι γυμνόστηθες γυναίκες

Το απρόσιτο φρούριο που έχτισε ο βασιλιάς για να μην τον σκοτώσει ο αδελφός του. Οι υδάτινοι κήποι και οι γυμνόστηθες γυναίκες

Κοντά στην πόλη Νταμπούλα της κεντρικής Σρι Λάνκα, ανάμεσα σε αχανή δάση, δεσπόζει ένας τεράστιος γρανιτένιος βράχος, ύψους 180 περίπου μέτρων, στην κορυφή του οποίου βρίσκονται τα απομεινάρια ενός αρχαίου παλατιού.

Πρόκειται για το λεγόμενο “φρούριο ή βράχο του λιονταριού”, γνωστό παγκοσμίως ως Σιγκιρίγια (“Sigiriya”). Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Σρι Λάνκα και από το 1982 εντάσσεται στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Θεωρείται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα πολεοδομικού σχεδιασμού της Νότιας Ασίας και οι ντόπιοι το αποκαλούν ως “το όγδοο θαύμα του αρχαίου κόσμου”.

Sigiriya_rock

Ο βράχος Σιγκιρίγια στη Σρι Λάνκα, ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της χώρας. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Ποιος έχτισε το φρούριο και γιατί

Είναι πολύ πιθανό η περιοχή γύρω από τη Σιγκιρίγια να κατοικείτο από την προϊστορική εποχή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολλές σπηλιές στη γύρω περιοχή καταλήφθηκαν από βουδιστές μοναχούς και ασκητές ήδη από τον 3ο αιώνα π.Χ..

Το παλάτι-οχυρό χτίστηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. από το βασιλιά της Σρι Λάνκα, Kashyapa I. Αν και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Dhatusena, ο Kashyapa δεν είχε το δικαίωμα της διαδοχής, διότι ήταν γιος παλλακίδας.

Με τη βοήθεια του διοικητή του στρατού του βασιλιά, ο Kashyapa Ι ανέτρεψε και σκότωσε τον πατέρα του, ενώ, παράλληλα, κυνήγησε τον ετεροθαλή αδερφό του, Moggallana, το νόμιμο διάδοχο του θρόνου.

Ο Moggallana κατέφυγε στην Ινδία, για να γλιτώσει. Ωστόσο, ο Kashyapa Ι, φοβούμενος την επιστροφή και την εκδίκηση του αδερφού του, αποφάσισε να χτίσει το φρούριό του πάνω στο βράχο.

Εκεί μετέφερε και την πρωτεύουσα του βασιλείου, η οποία μέχρι τότε έδρευε στην πόλη Anuradhapura.

sigiriya_sri_lanka_panoramiko

Ο βράχος της Σιγκιρίγια ανέκαθεν προσέφερε ανεμπόδιστη θέα προς πάσα κατεύθυνση. Πηγή εικόνας: Youtube

Ο βράχος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Αφενός προσέφερε ανεμπόδιστη θέα προς πάσα κατεύθυνση και αφετέρου παρείχε μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση επίθεσης.

Τελικά, οι φόβοι του Kashyapa I για τον αδερφό του επιβεβαιώθηκαν. Ο Moggallana συγκέντρωσε στρατό στην Ινδία και επέστρεψε στη Σρι Λάνκα, για να διεκδικήσει το θρόνο που πίστευε ότι δικαιωματικά του ανήκε.

Ο Moggallana κέρδισε τη μάχη στην πεδιάδα και ο Kashyapa I επέλεξε να αυτοκτονήσει για να μην πιαστεί ζωντανός

Η βασιλεία του διήρκεσε 22 χρόνια, από το 473 μέχρι το 495 μ.Χ., η πρωτεύουσα επέστρεψε στην Anuradhapura και το φρούριο σταδιακά παρήκμασε.

Μέχρι τον 14ο αιώνα, λειτούργησε ως βουδιστικό μοναστήρι κι έκτοτε εγκαταλείφθηκε. Οι Ευρωπαίοι αναζητήσαν το “βράχο του λιονταριού”, αφού πληροφορήθηκαν γι’ αυτό από βουδιστικά κείμενα, και, τελικά, Βρετανοί αρχαιολόγοι το εντόπισαν πρώτοι τον 19ο αιώνα.

Η επιβλητική λεόντειος πύλη που δεν σώζεται

Η πρόσβαση των επισκεπτών στην κορυφή του βράχου Σιγκιρίγια εξασφαλίζεται μέσα από χιλιάδες σκαλοπάτια, λαξευμένα και σιδερένια, και χρειάζεται μεγάλη αντοχή και προσοχή, για να φτάσεις κανείς μέχρι εκεί.

Στις δύο πλευρές της σκάλας εισόδου αντικρίζει κανείς δύο γιγάντια σκαλισμένα πόδια λιονταριού.

collage_sigiriya_rock_stairs_lion_gate

Στις δύο πλευρές της σκάλας εισόδου της Σιγκιρίγια, οι επισκέπτες αντικρίζουν δύο γιγάντια σκαλισμένα πόδια λιονταριού. Πηγές εικόνων: Youtube και Wikipedia

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι, εκτός από τα πόδια, οι γλύπτες είχαν σκαλίσει και το κεφάλι και το σώμα του λιονταριού, τα οποία δεν σώζονται σήμερα.

Φαίνεται, δηλαδή, πως η είσοδος της Σιγκιρίγια ήταν μία λεόντειος πύλη, ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος γλυπτό που προκαλούσε δέος σε όποιον το έβλεπε.

lion_gate_sigiriya

Αναπαράσταση της λεόντειας πύλης εισόδου του βράχου της Σιγκιρίγια. Πηγή εικόνας: Youtube

Οι υδάτινοι κήποι, οι γυμνόστηθες γυναίκες και ο τοίχος του ναρκισσισμού

Στους πρόποδες του “φρουρίου του λιονταριού” δημιουργήθηκε ένα μεγάλο συγκρότημα κήπων με αναβαθμίδες, ορθογώνιες πισίνες και σιντριβάνια, αρκετά εκ των οποίων είναι ακόμη ορατά.

Οι κήποι αυτοί είναι από τους παλαιότερους διαμορφωμένους κήπους στον κόσμο και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν ότι οι αρχιτέκτονές τους ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

new_collage_sigiriya_gardens

Οι υδάτινοι κήποι γύρω από το βράχο Σιγκιρίγια. Πηγές εικόνων: Youtube, Wikipedia και WikimediamtxCommons

Κατά τη διάρκεια της ανάβασης στη Σιγκιρίγια, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν στις εσοχές του βράχου βραχογραφίες που απεικονίζουν γυμνόστηθες γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για τις λεγόμενες “Apsaras“, δηλαδή θηλυκά πνεύματα των σύννεφων.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι οι παλλακίδες του βασιλιά κι άλλοι για ιέρειες. Σε κάθε περίπτωση, ξεχωρίζουν για τα ζωντανά χρώματά τους και θεωρούνται τα πιο πολύτιμα αντικείμενα της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Σρι Λάνκα.

Sigiriya_braxografies_gynaikes

Οι βραχογραφίες στη Σιγκιρίγια με τις γυμνόστηθες γυναίκες. Πηγή εικόνας: WikimediamtxCommons

Επιπλέον, οι αναβάτες μπορούν να δουν έναν λείο τοίχο, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, γυαλιζόταν πολύ συχνά, προκειμένου ο βασιλιάς να μπορεί να βλέπει το είδωλό του σε αυτόν.

Σήμερα, μέρος του τοίχου είναι γεμάτο με επιγραφές που έχουν αφήσει οι διάφοροι επισκέπτες του χώρου.

The_Mirror_Wall_Sigiriya

Η εξωτερική μεριά του τοίχου, ο οποίος γυαλιζόταν, για να βλέπει ο Kashyapa I το είδωλό του. Πηγή εικόνας: Wikipedia

Στην κορυφή της Σιγκιρίγια βρισκόταν το παλάτι όπου έμενε ο Kashyapa I και άλλα κτίσματα. Σήμερα είναι διακριτά μία μεγάλη δεξαμενή συγκέντρωσης νερού, που μάλλον λειτουργούσε ως πισίνα, οχυρωματικά έργα και σκαλοπάτια.

Θα μπορούσε, λοιπόν, κανείς να το παρομοιάσει με ένα σύγχρονο πολυτελές θέρετρο, με όμορφους κήπους και πισίνες, το οποίο, ταυτόχρονα, λειτουργούσε ως οχυρό, για να συμβολίζει την παντοδυναμία του Kashyapa I.

sigiriya_top_of_the_rock

Η κορυφή του βράχου της Σιγκιρίγια. Πηγή εικόνας: Youtube

Δείτε τον εντυπωσιακό βράχο της Σιγκιρίγια στα παρακάτω βίντεο:

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.