Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 το «Καφέ Αεροπλάνο» στο Αιγίνιο Πιερίας έγινε το πιο διάσημο καφέ της εθνικής οδού.   

Το «Καφέ Αεροπλάνο» στήθηκε πάνω σε μια ταράτσα στο 43ο  χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Κατερίνης. Η θέα από την εθνική οδό βοήθησε το πρωτότυπο καφέ να αποκτήσει αμέσως μεγάλη φήμη και συνεπώς, αρκετούς επισκέπτες. Την πρωτότυπη ιδέα για την κατασκευή του είχε ένας μηχανικός αεροπλάνων, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό περίεργο εγχείρημα.

Το «Καφέ Αεροπλάνο» υπήρξε πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες / Youtube

Το 1980 ο Ι. Ιωαννίδης αγόρασε σε δημοπρασία μία κατεστραμμένη ντακότα DC-3 με σκοπό να τη συναρμολογήσει. Η ντακότα είχε γίνει κομμάτια, που ζύγιζαν εννέα τόνους. Χρειάστηκαν 8 ολόκληρα χρόνια επίμονης δουλειάς, πολλά χρήματα, αλλά και μεγάλη υπομονή για να επανασυναρμολογηθεί και να μετατραπεί σε καφέ. Στο τέλος χρειάστηκαν δύο γερανοφόρα για να τοποθετηθεί η ντακότα στην οροφή του διώροφου κτιρίου, καθώς τα φτερά είχαν άνοιγμα 25 μέτρων.

Το εσωτερικό του διάσημου καφέ / Youtube
Το «Καφέ Αεροπλάνο»

«Όταν άνοιξε το μαγαζί είχε πάρα πολλή κίνηση λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Τότε δουλεύαμε όλη η οικογένεια για να το συντηρήσουμε. Και εγώ και η αδερφή μου. Είχαμε τουλάχιστον 200 άτομα σε καθημερινή βάση. Πέρασε πολύς κόσμος από εδώ. Τα παιδιά ζητούσαν από τους γονείς του να δουν από κοντά το περίφημο αεροπλάνο!»

Στο ξεχωριστό καφέ υπήρχαν καθίσματα ανά τετράδες και στη μέση ένα τραπεζάκι. Η κάθε τετράδα είχε το δικό της παράθυρο προσφέροντας στην κάθε παρέα ανεμπόδιστη θέα. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο γιος του Ι. Ιωαννίδη, θα έπρεπε κάποιος να ήταν πολύ τυχερός για να βρει ελεύθερη θέση στο «Καφέ Αεροπλάνο». Η πιο προνομιακή θέση ήταν στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, ενώ τα βράδια τα φώτα της πόλης έκαναν την ατμόσφαιρα μοναδική. Η οικογένεια ετοίμαζε τα ροφήματα στο μικρό κουζινάκι και οι θαμώνες που περίμεναν να εξυπηρετηθούν απολάμβαναν τη θέα από το πιλοτήριο.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του αεροσκάφους στην ταράτσα. Χρειάστηκαν δύο γερανοφόρα για την ανύψωσή του καθώς ζύγιζε 8 τόνους / Youtube

Το τέλος της «πτήσης»

Με τα χρόνια η περιέργεια του κοινού μειώθηκε και η μόδα του ιπτάμενου καφέ πέρασε. Το 2010 οι ιδιοκτήτες διέθεσαν προς πώληση την Ντακότα, όπως και το αγροτεμάχιο στο οποίο βρισκόταν η διώροφη οικοδομή. Νωρίτερα είχε νοικιαστεί για να συνεχίσει να λειτουργεί ως καφέ, χωρίς επιτυχία ωστόσο.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Youtube

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Πώς ένα πατάρι έγινε το πιο διάσημο καφενείο – στέκι των διανοούμενων της Αθήνας. Εκεί σύχναζαν Μόραλης, Τσαρούχης, Ελύτης, Χατζιδάκις και Γκάτσος. Έκλεισε «λόγω κατεδαφίσεως»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here