Η 13η Ιουλίου 1977 ήταν μια από τις πιο «σκοτεινές» στιγμές της Νέας Υόρκης. Τις πρώτες βραδινές ώρες ένας κεραυνός χτύπησε τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και η μητρόπολη του κόσμου βυθίστηκε στο σκοτάδι.
Για 25 ώρες τα πάντα είχαν παγώσει και στους δρόμους της πόλης επικρατούσε χάος. Επτά εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα.
Περίπου 800.000 Νεοϋορκέζοι κόλλησαν στους συρμούς του μετρό και αρκετές χιλιάδες εγκλωβίστηκαν στα ασανσέρ.
Όπως έχουν αναφέρει οι ιστορικοί, εκείνη την ημέρα οι αντιθέσεις της πόλης φανερώθηκαν με εκκωφαντικό τρόπο.
Από τη μία, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, μόλις έγινε διακοπή ρεύματος, παρήγγειλε σαμπάνια για όλους τους πελάτες και από την άλλη, οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να λεηλατήσουν καταστήματα και σπίτια.
Ομαδικές διαρρήξεις καταστημάτων
Μπαράζ από ληστείες σημειώθηκαν σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα ηλεκτρονικών. Τηλεοράσεις, πλυντήρια και ηλεκτρικές συσκευές ήταν μερικά από τα κλοπιμαία της ημέρας που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης.
Οι φωτογραφίες της εποχής απεικονίζουν ανθρώπους να ληστεύουν μαγαζιά και να κουβαλάνε στα σπίτια τους προϊόντα που μόλις είχαν κλέψει. Ακόμα και όταν ξημέρωσε, οι πολίτες δεν δίστασαν να συμμετέχουν σε ομαδικές διαρρήξεις καταστημάτων.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι ότι ακόμα και οι μέχρι τότε νομοταγείς πολίτες επιδόθηκαν σε λεηλασίες.
Κατά τη διάρκεια της συσκότισης, ξέσπασαν 1.000 φωτιές, λεηλατήθηκαν 1.600 καταστήματα και πραγματοποιήθηκαν οι μαζικότερες συλλήψεις στην ιστορία της πόλης. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 3.776 ανθρώπους.
Μερικά χρόνια αργότερα, πολλοί χαρακτήρισαν το μπλακ άουτ του ’77, ως το αποκορύφωμα της κατήφειας που κυριαρχούσε την εποχή εκείνη στη Νέα Υόρκη, καθώς η οικονομία ήταν σε ύφεση και η εγκληματικότητα στα ύψη. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η Νέα Υόρκη βυθίστηκε στο σκοτάδι.
Το 1965 είχε πραγματοποιηθεί ξανά διακοπή ρεύματος, αλλά σε αντίθεση με το 1977 οι άνθρωποι την αντιμετώπισαν συγκεντρωμένοι σε πλατείες, παίζοντας μουσική.
Ενώ τη δεκαετία του ’60 το μπλακ άουτ έδινε ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, το 1977 τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.
Όταν το ρεύμα επανήλθε, η πόλη ήταν ρημαγμένη. Ο βρετανικός Τύπος χαρακτήρισε τη Νέα Υόρκη ως «Η γυμνή Πόλη».
Οι πολίτες επανήλθαν στους κανονικούς τους ρυθμούς, η πολιτεία φρόντισε να κάνει ανασχεδιασμό του δικτύου ηλεκτροδότησης, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια δυσάρεστα περιστατικά.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο μεγάλος κατακλυσμός του Πειραιά που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 43 ανθρώπους. Οι περισσότεροι πέθαναν από τραυματισμούς εξαιτίας των ορμητικών χειμάρρων
Ειδήσεις σήμερα:
- Φινλανδία. Ένα σχολείο επιστρέφει στα βιβλία και εγκαταλείπει τις ψηφιακές συσκευές ως μέσο μάθησης
- Πάνω από 200 πρόστιμα σήμερα σε ελέγχους της Τροχαίας σε σχολικά λεωφορεία. Για όριο ταχύτητες οι περισσότερες παραβάσεις
- Πέθανε ο ηθοποιός Peter Renaday. Ήταν η φωνή του Δάσκαλου Splinter στα Χελωνονιτζάκια
- Η επίθεση του Έλον Μάσκ στην Τέιλορ Σουίφτ μετά την στήριξή της στην Κάμαλα Χάρις. «Θα σου χαρίσω ένα παιδί»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ