Απόσπασμα από την Αυτοβιογραφία του Θάνου Μικρούτσικου

Το 1995 είχε έρθει στην Ελλάδα ο τότε Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, ο Παολούτσι, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Ιταλία.

Τον κάλεσα για φαγητό στο σπίτι που έμενα στη Μητσέων και στρώσαμε τραπέζι στην ταράτσα, για να βλέπει την Ακρόπολη. Η Ακρόπολη ήταν φωτισμένη κάθε βράδυ, αλλά εκείνο το βράδυ για κάποιο λόγο είχαν καθυστερήσει να ανάψουν τα φώτα της. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια του φαγητού, μου τηλεφώνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου για κάποιο πολύ σοβαρό θέμα που είχε προκύψει.
Ζήτησα συγγνώμη από τον Παολούτσι και τον άφησα μόνο του δέκα λεπτά, για να μιλήσω στο τηλέφωνο. Όταν επέστρεψα στην ταράτσα, είδα την Ακρόπολη φωτισμένη και, για να δικαιολογηθώ για την απουσία μου, του είπα χαμογελώντας πως είχα πάει να τηλεφωνήσω για να δώσω εντολή να ανάψουν τα φώτα της Ακρόπολης!
Θεώρησα πως θα αντιλαμβανόταν το χιούμορ μου, αλλά εκείνος το πίστεψε.

Το επόμενο εξάμηνο, σε ένα δείπνο υπουργών Πολιτισμού στη Μαδρίτη, με πλησίασαν αρκετοί υπουργοί, οι οποίοι μου μιλούσαν με ιδιαίτερο σεβασμό.
Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε, μέχρι που ήρθε ο Ιρλανδός υπουργός και μου είπε πως είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση σε όλους εκείνο που τους διηγήθηκε ο Παολούτσι: πως μπορούσα, όποτε ήθελα, να ανάβω τα φώτα στην Ακρόπολη!

Πηγή: «Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος, μία αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις», Οδυσσέας Ιωάννου, εκδόσεις Πατάκη

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Πώς έγινε ο φωτισμός της Ακρόπολης. Η άγνωστη έμπνευση του Μιχάλη Κακογιάννη. Με το πείσμα του έβγαλε τον Ιερό Βράχο από το σκοτάδι (βίντεο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here