Το χωριό που έχει ένα βιβλιοπωλείο ανά 16 κατοίκους και επενδύει στον πολιτιστικό τουρισμό. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται σχεδόν 50 χιλιάδες “βιβλιοφάγοι”!

Το χωριό που έχει ένα βιβλιοπωλείο ανά 16 κατοίκους και επενδύει στον πολιτιστικό τουρισμό. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται σχεδόν 50 χιλιάδες “βιβλιοφάγοι”!

Σε απόσταση σχεδόν δυο ωρών από τη Μαδρίτη, υπάρχει ένα μικρό γραφικό χωριό που είναι γεμάτο βιβλία. 

Στην Ουρουένια αντιστοιχεί ένα βιβλιοπωλείο ανά 16 κατοίκους! Παράλληλα, υπάρχουν τέσσερα μουσεία και το κέντρο “e- LEA” που φιλοξενεί περιστασιακές εκθέσεις, ημερίδες και σεμινάρια γραφής.

Το βασκικό τοπωνύμιο και η μεγάλη φωτιά 

Η περιοχή που είναι χτισμένο το χωριό υπήρξε από τα αρχαία χρόνια αρκετά ελκυστική.

Σε έναν ψηλό λόφο, κάτω από τον οποίο απλώνεται μια απέραντη κοιλάδα, η Ουρουένια ήταν στρατηγικά σημαντική, ενώ η πηγή με το καθαρό νερό ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη δημιουργία οικισμών.

Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν βασκικής καταγωγής και πιστεύεται ότι το όνομα του χωριού προέρχεται από το βασκικό “Ur-Uru”, που σημαίνει περιοχή με νερό και το “Anna-Eneas”, που σημαίνει αδερφή.

Κατά τον 10 αιώνα οι κάτοικοι ήρθαν σε επαφή με τον χριστιανισμό, ενώ αργότερα η περιοχή αποτέλεσε φυσικό σύνορο για τα βασίλεια της Καστίλης και του Λεόν, που δεν είχαν ενωθεί ακόμη.

Σε έναν ψηλό λόφο, όπου κάτω του απλώνεται μια απέραντη κοιλάδα, η Ουρουένια ήταν στρατηγικά σημαντική, ενώ η πηγή με το καθαρό νερό ήταν σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία οικισμών. Wikimediamtx Commons

Το 1876 ξέσπασε μια τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν το 50% της Ουρουένια. Το Δημαρχείο κάηκε ολοσχερώς και μαζί του και όλα τα αρχεία.

Από εκείνη τη στιγμή άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια ανάπλασης και ανοικοδόμησης του χωριού με την αποκατάσταση πολλών διατηρητέων κτισμάτων και μνημείων. Αυτή η προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της δομής του χωριού, αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Πλέον, η Ουρουένια, που ανήκει στην επαρχία της Βαγιαδολίδ, αποτελεί ένα μικρό “μεσαιωνικό παράδεισο”.

Όλοι οι δρόμοι είναι πλακόστρωτοι, τα σπίτια, το μεσαιωνικό παλάτι και το κάστρο που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα αποκαταστάθηκαν και αναδιαμορφώθηκαν.

Η περιοχή παραμένει ειδυλλιακή, καθώς περιβάλλεται από τείχη που μέσα περικλείουν απέραντες πεδιάδες από σιτάρι και αμπελώνες.

Η περιοχή παραμένει ειδυλλιακή, καθώς περιβάλλεται από τείχη που μέσα περικλείουν απέραντες πεδιάδες από σιτάρι και αμπελώνες. Flickr

Ένα χωριό αφιερωμένο στην ανάγνωση και τη γραφή 

Η Ουρουένια, τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σε έναν “πολιτιστικό” τουρισμό.

Το 2014 οι καταγεγραμμένοι κάτοικοι ήταν λιγότεροι από 200, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να έχουν 12 βιβλιοπωλεία!

Τα περισσότερα είναι γενικού ενδιαφέροντος, μερικά ειδικεύονται σε παλιά αντίτυπα και σπάνια βιβλία. Υπάρχουν όμως βιβλιοπωλεία με συγκεκριμένη θεματική.

Το 2014, οι καταγεγραμμένοι κάτοικοι ήταν λιγότεροι από 200, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να έχουν 12 βιβλιοπωλεία! Flickr

Ένα βιβλιοπωλείο ειδικεύεται στην αυτόνομη περιφέρεια της Καστίλης και Λεόν και ένα άλλο μόνο σε παιδική λογοτεχνία.

Το βιβλιοπωλείο “El 7 Bookshop” ειδικεύεται στην ταυρομαχία και το “Cellar” στην οινοποιία, ενώ παράλληλα γίνεται και δοκιμή κρασιών από τους τοπικούς αμπελώνες!

Από το 2007, η Ουρουένια θεωρείται η μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη “πόλη του βιβλίου”, όταν έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Πόλεις των Βιβλίων”, βασισμένη στα πρότυπα των Hay-on-Wye της Ουαλίας και Brevedoort της Ολλανδίας.

Κάθε χρόνο, η Ουρουένια προσελκύει τουλάχιστον 40 χιλιάδες φίλους των βιβλίων που ικανοποιούν το ενδιαφέρον βρίσκοντας δυσεύρετους τίτλους και απολαμβάνοντας ένα μοναδικό τοπίο μέσα από τα πλακόστρωτα μεσαιωνικά σοκάκια του χωριού.

Συμμετέχουν, ταυτόχρονα, σε διάφορα φεστιβάλ και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη μάθηση καλλιγραφίας και τη γραφή λογοτεχνικού βιβλίου, αλλά και συζητήσεις με κύριο θέμα τα βιβλία!

Από το 2007, η Ουρουένια θεωρείται η μοναδική διεθνώς αναγνωρισμένη “πόλη του βιβλίου”. Flickr

Η πολιτιστική ζωή της Ουρουένια ενισχύεται και με τα τέσσερα μουσεία που υπάρχουν στο χωριό.

Όπως είναι φυσικό, δεν λείπει το Μουσείου Βιβλίου καθώς επίσης και το Ιστορικό Μουσείο.

Το Εθνογραφικό Μουσείο “Joaquin Díaz” στεγάζεται σε μια έπαυλη του 18ου αιώνα, ενώ το Μουσείο της Μουσικής “Luis Delgado” φιλοξενεί αρχαία και σπάνια μουσικά όργανα από όλα τα μέρη του κόσμου.

Τέλος, το το κέντρο “e-LEA” σε μια έκταση 1.296 μέτρων στεγάζει μια εξειδικευμένη αίθουσα ανάγνωσης, διοργανώνει εκθέσεις και συνέδρια, όπου εμπειρογνώμονες συρρέουν πολύ συχνά συρρέουν στο χωριό.

Το κέντρο μαζί με το Ίδρυμα “Joaquin Díaz” θεωρούνται ο πυρήνας της έντονης πολιτιστικής και ιστορικής δραστηριότητας του χωριού.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το «μαρμάρινο χωριό» με τη μεσαιωνική παράδοση, τα πέντε μουσεία και τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων. Γιατί τα νησιά δεν έχουν μόνο υπέροχες παραλίες αλλά και πολιτισμό (βίντεο)  

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.