Το χωριό που ήταν στρατόπεδο του Καραϊσκάκη και του Μαυρομιχάλη. Γιατί ερημώθηκε. Εικόνες από ψηλά (drone)

Το χωριό που ήταν στρατόπεδο του Καραϊσκάκη και του Μαυρομιχάλη. Γιατί ερημώθηκε. Εικόνες από ψηλά (drone)

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων βόρεια του Αστακού, στους πρόποδες του όρους Βελούτσα, βρίσκεται το ερειπωμένο χωριό του Παλιού Δραγαμέστου που βρέθηκε στο επίκεντρο της Επανάστασης του 1821.

Το χωριό σταδιακά εγκαταλείφθηκε και το νέο χωριό που δημιουργήθηκε το 1930  πήρε το όνομά του Καραϊσκάκη που έδρασε στην περιοχή.

Από εκεί, ο αθυρόστομος αλλά θαρραλέος “γιος της καλογριάς” έκανε επιθέσεις κατά των Οθωμανών και των συνεργατών τους στην Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία. Ήταν η περίοδος που ο αγώνας στο Μεσολόγγι μαινόταν και οι εξελίξεις για τις τύχες των πολιορκημένων ήταν κρίσιμες.

Τα έρημα σπίτια στο Παλιό Δραγαμέστο συνθέτουν έναν απόκοσμο ερειπιώνα. Πηγή εικόνας: Above View

Το Δραγαμέστο  από το Μάιο του 1821 αναδείχθηκε σε κέντρο πολεμικών ζυμώσεων και πέρασμα των καταδιωκόμενων αγωνιστών προς τα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα.

Στο χωριό εγκατέστησε, επίσης, στρατόπεδο τόσο ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, όσο και ο Βρετανός στρατηγός, Ρίτσαρντ Τσωρτς, ο οποίος αργότερα ηγήθηκε της μάχης της Βόνιτσας το 1828.

Δείτε εντυπωσιακά πανοραμικά πλάνα του Παλιού Δραγαμέστου στο ακόλουθο βίντεο drone του συνεργάτη μας Above View:

Ο ερειπιώνας

Κατά τη δεκαετία του 1960, οι κάτοικοι του Παλιού Δραγαμέστου μετέφεραν το χωριό από τους πρόποδες της Βελούτσας στον κάμπο.

Οι κίνδυνοι από τις κατολισθήσεις, η ευκολότερη πρόσβαση στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και η αξιοποίηση του οδικού δικτύου ήταν οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην μετακίνηση του χωριού σε πεδινή έκταση.

Το παλιό χωριό σταδιακά ερημώθηκε, αλλά τα κτίρια στέκουν όρθια μέχρι σήμερα, παρά τη φανερή φθορά τους. Ένα από αυτά είναι ο ναός του Αγίου Αθανασίου. Βρίσκεται στο κέντρο του ερειπωμένου χωριού και χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πυρομαχικών κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

agios_athanasios_dragamesto

Απόψη του εσωτερικού του ερειπωμένου ναού του Αγίου Αθανασίου στο Παλιό Δραγαμέστο – Πηγή εικόνας: Above View

Λίγα μέτρα πιο κάτω από τον Άγιο Αθανάσιο, εντοπίζει κανείς τον αστέγαστο ναό του Αγίου Γεωργίου και μερικά ακόμη ερειπωμένα κτίρια.

Τρία περίπου χιλιόμετρα νότια του Παλιού Δραγαμέστου, σε λόφο της Βελούτσας, βρίσκεται το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής του Αστακού. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλά δεν έχει μοναχούς.

palaio_dragamesto

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται τρία περίπου χιλιόμετρα νότια του Παλιού Δραγαμέστου

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Above View

Με πληρoφορίες από το βιβλίο του ιστορικού Ιωάννη Δημητρούκα, “Ιστορία του Δραγαμέστου / Αστακού και της περιοχής του στα Νεότερα Χρόνια” (2010)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu