Το σπάνιο ντοκουμέντο που φυλάσσεται στην Ακαδημία Αθηνών. Το χρυσόβουλο με την υπογραφή του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Το σπάνιο ντοκουμέντο που φυλάσσεται στην Ακαδημία Αθηνών. Το χρυσόβουλο με την υπογραφή του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
Ένα από το πιο ιστορικά έγγραφα της ελληνικής ιστορίας βρίσκεται στην Ακαδημία Αθηνών. Έχει σχέση με δύο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των ύστερων χρόνων της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τον τελευταίο αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο, και τον λόγιο, φιλόσοφο και δάσκαλο, Γεώργιο Πλήθωνα-Γεμιστό.

Πρόκειται για χρυσόβουλο του πρώτου που επικυρώνει δωρεά που έκανε τον Φεβρουάριο του 1449 στους γιους του δεύτερου. Διακρίνονται διορθώσεις στο κείμενο και η ιδιόχειρη υπογραφή του αυτοκράτορα με κόκκινη μελάνη, όπως συνηθιζόταν σε όλα τα χρυσόβουλα της βυζαντινής περιόδου.

Το κάτω μέρος του χρυσόβουλου για τη δωρεά στους γιους του Πλήθωνα με την υπογραφή του Κωνσταντίνου ΙΑ Παλαιολόγου. (Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια «Δομή»)

Ο Γεώργιος Πλήθων-Γεμιστός δραστηριοποιήθηκε στον Μυστρά όπου ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του μεταξύ 1428 και 1449. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος υπήρξε για πολλά χρόνια Δεσπότης (διοικητής) του Μυστρά και σε αυτή την πόλη ανακηρύχθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1449 (τελευταίος) αυτοκράτορας της ετοιμοθάνατης βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ανάμεσα στους μαθητές του Πλήθωνα ήταν πολλοί αριστοκράτες καθώς και ο Δεσπότης του Μυστρά, Θεόδωρος Παλαιολόγος, μεγαλύτερος αδελφός του Κωνσταντίνου.

Διαβάστε ακόμα: Ο ηρωικός θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην άλωση της Πόλης. Οι θρυλικές μάχες του στην Πελοπόννησο και οι προσπάθειες να σταματήσει τη συρρίκνωση του Βυζαντίου

Παρ’ όλο που δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στις φιλολογικές πηγές της εποχής, δεν αποκλείεται και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος να παρακολούθησε μαθήματα του Πλήθωνα στον Μυστρά, αφού γνωρίζουμε ότι τον συμβουλευόταν για διάφορα ζητήματα. Το χρυσόβουλο χρονολογείται ένα μόλις μήνα αφότου ο Παλαιολόγος ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας και ενώ βρισκόταν στον Μυστρά πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.

Το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών. (Πηγή: Wikipedia)

Η δωρεά αυτή δείχνει την εκτίμηση που είχε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στο πρόσωπο του Πλήθωνα, ακόμη και αν δεν υπήρξε μαθητής του. Τρία χρόνια μετά την έκδοση του χρυσόβουλου, στις 26 Ιουνίου 1452, ο Γεώργιος Πλήθων-Γεμιστός πέθανε στον Μυστρά σε ηλικία 97 ετών. Μόλις έντεκα μήνες αργότερα, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έπεσε μαχόμενος στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού στη διάρκεια της Άλωσης της Πόλης από τους Τούρκους.

του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

αρχική φωτογραφία:  Ρεαλιστική απεικόνιση του Πλήθωνα-Γεμιστού στην τοιχογραφία του Benozzo Gozzoli «Η Προσκύνηση των Μάγων» που βρίσκεται στο Παλάτι των Μεδίκων στη Φλωρεντία. (Πηγή: Wikipedia)

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ήταν πολέμιος του τελευταίου υπερασπιστή της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Γιατί ο Μωάμεθ ο Πορθητής του έδωσε το χρίσμα

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu