Το ελληνικό νησί της γιόγκα! Ένα ιδιωτικό νησί που έγινε χώρος άσκησης και αποτοξίνωσης. Νο internet, no lap-top, no ΔΕΗ

Το ελληνικό νησί της γιόγκα! Ένα ιδιωτικό νησί που έγινε χώρος άσκησης και αποτοξίνωσης. Νο internet, no lap-top, no ΔΕΗ

πηγή: weekend edition του  Νews247

Μπορεί η Ιερά Σύνοδος να αποκηρύσσει τη γιόγκα ως «θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού», αλλά η απήχησή της είναι «οικουμενική» και οι «πιστοί» της στο δυτικό κόσμο συνεχώς πληθαίνουν. Από τη σκοπιά της, η Εκκλησία διαχωρίζει τη θέση της, αφού η γιόγκα έχει μια σαφή πνευματική διάσταση – ετυμολογικά, άλλωστε, η λέξη προκύπτει από το «yug» που στα σανσκριτικά σημαίνει «ένωση». Ένωση, σώματος και πνεύματος, βεβαίως, που επιδιώκεται με πρακτικές φιλοσοφικά ξένες προς τη χριστιανική παράδοση. Φυσικά χιλιάδες άνθρωποι εξασκούν τη γιόγκα αδιαφορώντας για τη θρησκευτική της διάσταση, σαν μια μορφή γυμναστικής.

argyrosini 1

Καθώς η γιόγκα γίνεται δημοφιλέστερη, διευρύνονται και πληθαίνουν οι υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτή, όπως τα yoga retreat: πρόκειται για «καταφύγια», στα οποία οι συμμετέχοντες «αποσύρονται» για να γυμναστούν, να διαλογιστούν και να απολαύσουν ένα διαφορετικό concept διακοπών. Ένα από τα πιο exclusive καταφύγια, σχεδόν με την κυριολεκτική έννοια του όρου, βρίσκεται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την Αργυρόνησο -ή silver island- ένα ειδυλλιακό ιδιόκτητο νησί 59 στρεμμάτων που βρίσκεται βόρεια της Εύβοιας. Η ονομασία του προέρχεται από το ασημένιο χρώμα των ελαιόδεντρων που αφθονούν στο τοπίο, ενώ οι Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός, έδωσαν το δικό τους όνομα στο εκκλησάκι που, μαζί με ένα φάρο κι ένα μικρό σύμπλεγμα άσπρων σπιτιών είναι τα μοναδικά οικήματα του νησιού.

argyronisi 2

Η Αργυρόνησος ανήκει εδώ και πάνω από 60 χρόνια στην οικογένεια Κρίστι -μετανάστες με ελληνικές ρίζες στη Νότιο Αφρική- κι έχει γνωρίσει χρυσές εποχές στο μακρινό παρελθόν, ως προορισμός του διεθνούς τζετ σετ, μεταξύ άλλων και της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Τις τελευταίες δεκαετίες είχε περιέλθει σε παρακμή και οι αδελφές Κρίστι, Λίζα και Κλερ, που κληρονόμησαν το νησί το 2006, δέχθηκαν προτάσεις να το πουλήσουν.

Προτίμησαν, όμως, να το διαχειριστούν με έναν τρόπο που αφενός θα ταίριαζε στο λιτό lifestyle τους και αφετέρου θα αξιοποιούσε την κοσμοπολίτικη εμπειρία τους: Η πρώτη, που «τρέχει» το silver island yoga μαζί με τον σύζυγό της, έχει καλλιτεχνικό background και εμπειρία σε διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, όπως το Bestival, ένα τετραήμερο μουσικό φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στη νήσο Γουάιτ. Η δεύτερη, επιφορτισμένη με τα οργανωτικά και την προώθηση της επιχείρησης, είναι νοσηλεύτρια, με συμμετοχή σε πλήθος φιλανθρωπικών αποστολών ανά τον κόσμο, σε μια από τις οποίες δούλεψε μαζί με τη μητέρα Τερέζα.

Διαβάστε επίσης στο weekwnd edition news247: Το χάπι από την Κρήτη που καταπολεμά την γρίπη

Στη φάση της σχεδίασης και της διαμόρφωσης, η Λίζα επιστράτευσε τη φεστιβαλική της εμπειρία και προσκάλεσε ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων -από υδραυλικούς και ξυλουργούς μέχρι ζωγράφους και περιβαλλοντολόγους-, οι οποίοι προσέφεραν εργασία με αντάλλαγμα τη διαμονή τους. Το περίπτερο της γιόγκα, για παράδειγμα, που είναι φτιαγμένο στην κορυφή ενός βράχου, κατασκευάστηκε πάνω στο παλιό ελικοδρόμιο, με τη φροντίδα ενός ντόπιου μηχανικού ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει, όταν άκουσε ότι ο τόπος που πέρασε τα παιδικά του χρόνια ψαρεύοντας επρόκειτο να αναγεννηθεί.

argyronisi

Αν στο στάδιο της δημιουργίας του, το silver island yoga βασίστηκε στο concept εργασία και χαρά, η λειτουργία του βασίζεται στο συνδυασμό χαράς και άσκησης. Είναι, άραγε, πιο αποτελεσματική η γιόγκα, όταν γίνεται στη φύση; «Αν θέλεις, για παράδειγμα, να δουλέψεις την αναπνοή και τη συγκέντρωσή σου, πού θα ήταν προτιμότερο να το κάνεις;», απαντά με ερώτηση η Εύη Μπουζάκη, η οποία έχει πάρει μέρος ως εκπαιδεύτρια στα εβδομαδιαία προγράμματα γιόγκα που γίνονται στο νησί. «Σε έναν κλειστό χώρο μέσα στην πόλη ή να αναπνέεις καθαρό αέρα δίπλα στη θάλασσα; Εκεί αφήνεσαι και ηρεμείς – τόσο πολύ, που πάντα βγαίνει ο καλύτερος εαυτός σου. Εκτός από τις δύο συνεδρίες της γιόγκα, η μέρα κυλά με ξεκούραση στις αιώρες, διάβασμα, κολύμπι και καγιάκ. Χαζεύουμε τη θάλασσα, παρατηρούμε τις φώκιες, βολτάρουμε στα μονοπάτια…».

Τίποτα το εξεζητημένο, δηλαδή. Το «νησί της γιόγκα» δεν είναι μυστηριώδης νήσος – διαθέτει απλώς μια μυστικιστική διάσταση. «Και αυτό, όμως, έχει διαβαθμίσεις», εξηγεί η Εύη. «Κάποιοι από τους συμμετέχοντες μπορεί να είναι αρχάριοι και να ενδιαφέρονται πιο πολύ για την επαφή με τη φύση, παρά για την πνευματική διάσταση της δραστηριότητας. Είναι ένας μικρός παράδεισος που, παρότι λειτουργεί μόνο λίγα χρόνια, βρήκε ήδη θέση στις λίστες με τους top προορισμούς για γιόγκα παγκοσμίως. Όλη αυτή η ιδέα, το πού βρίσκεσαι δηλαδή, βοηθά στην πρακτική σου και στο ποσό θα απελευθερωθείς εσύ ο ίδιος. Υπάρχουν άνθρωποι που ξεσπάνε σε κλάματα. Απαλλάσσονται από τη συσσωρευμένη ένταση και το εκφράζουν με αυτό τον τρόπο».

argironisi 6

Φυσικά, βοηθά και η απομάκρυνση από τον ψηφιακό πολιτισμό. Το νησί δεν είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και η ενέργεια που εξασφαλίζεται από φωτοβολταϊκά πάνελ και γεννήτριες επαρκεί μόνο για τα στοιχειώδη. Στην Αργυρόνησο δεν έχει ίντερνετ κι έτσι δεν πηγαίνει κανείς με το laptop του – μόνο με notebook, από χαρτί.

Η ζωή ακολουθεί το ηλιακό «μοτίβο», ενώ οι έως 10 επισκέπτες που συμμετέχουν στα προγράμματα δειπνούν σε ένα τραπέζι μοναστηριακού στιλ με εδέσματα που ετοιμάζει η Λίζα, βασισμένα και σε προϊόντα που παράγονται στο νησί. Αν ο δάσκαλός τους το επιτρέπει, δοκιμάζουν ένα ποτήρι κρασί και μετά αποσύρονται στα δωμάτιά τους που είναι λιτά από πλευράς παροχών (ορισμένα έχουν κοινό μπάνιο), αλλά καθαρά και σχεδιασμένα με γούστο. «Δημιουργούνται, όμως, ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Περνάμε μαζί την ημέρα, κάνουμε παρέα, μοιραζόμαστε τα ίδια πράγματα. Φυσικά, αν θέλει κάποιος να απομονωθεί, έχει την ευχέρεια να το κάνει».

Σε ό,τι αφορά χρηστικές πληροφορίες, το κόστος για μια εβδομάδα παραμονής στο silver island yoga ξεκινά από 1.540 ευρώ το άτομο και συμπεριλαμβάνει τη διατροφή και τα μαθήματα γιόγκα. Η πρόσβαση γίνεται με πλωτό μέσο, από τους Ωρεούς της Εύβοιας. Η περίοδος λειτουργίας είναι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Όσοι σκοπεύουν να το επισκεφθούν τον Αύγουστο, ας έχουν υπόψη τους ότι τα δωμάτια βασίζονται στο φυσικό αερισμό για την ψύξη τους.

argiroinisi 7

Διαβάστε επίσης στο weekwnd edition news247: Στράτος Διονυσίου: Λαϊκός στην πίστα, ροκ στη ζωή

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu