Το ένοχο τρίγωνο των αρχαιοκαπήλων. Πώς βγάζουν στο σφυρί αρχαιοελληνικούς θησαυρούς σε δημοπρασίες του εξωτερικού. Η έφοδος στο σπίτι του αμερικανού μεγιστάνα Στάινχαρτ και τα ευρήματα από Κόρινθο, Ρόδο και Σαρδηνία

Το ένοχο τρίγωνο των αρχαιοκαπήλων. Πώς βγάζουν στο σφυρί αρχαιοελληνικούς θησαυρούς σε δημοπρασίες του εξωτερικού. Η έφοδος στο σπίτι του αμερικανού μεγιστάνα Στάινχαρτ και τα ευρήματα από Κόρινθο, Ρόδο και Σαρδηνία
Το μαρμάρινο ειδώλιο, γνωστό ως η “θεά της Σαρδηνίας” έγινε διάσημο το 2014, όταν βγήκε σε δημοπρασία από τον Οίκο Κρίστις με εκτιμώμενη αξία το 1,2 εκατ. δολάρια.  Όπως αναφερόταν στην περιγραφή του αντικειμένου από τον οίκο δημοπρασιών ανήκε από το 1997 στον Αμερικανόεβραίο μεγιστάνα Μάικλ Στάινχαρντ.

Ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, ο γνωστός “κυνηγός” κλεμμένων αρχαιοτήτων και ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης εντόπισε στη φωτογραφία του ειδωλίου κάποιες μαύρες αποχρώσεις που μαρτυρούσαν ότι ήταν προϊόν λαθρανασκαφής.

Αριστερά ο Αμερικανός μεγιστάνας Μάικλ Στάινχαρντ και δεξιά “θεά της Σαρδηνίας” που είχε στη συλλογή του το 1997

Ύστερα από έρευνα, βρήκε ότι το ίδιο αγαλματίδιο απεικονιζόταν σε φωτογραφία από τα αρχαία του Ιταλού εμπόρου αρχαιοτήτων, Τζιάκομο Μέντιτσι, που είχαν κατασχεθεί. Το ειδώλιο απεικονιζόταν σπασμένο σε έξι κομμάτια, ήταν ακαθάριστο και επρόκειτο για ένα σαρδηνικό ειδώλιο της 3ης χιλιετίας π.Χ. Μόλις ταύτισε το αντικείμενο ενημέρωσε τις αμερικανικές και ιταλικές αρχές. Έξι ημέρες αργότερα,  ο οίκος Christie’s το απέσυρε, ενώ μια ομάδα αστυνομικών πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι και στο γραφείο του Στάινχαρντ, όπου κατάσχεσαν 15 αρχαία αντικείμενα από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Αριστερά ο Τζιάκομο Μέντιτσι, δεξιά οι Σάιμς και Μιχαηλίδης, διάσημοι αρχαιοπώλες που διατηρούσαν αποθήκες με αρχαία σε διάφορα μέρη του κόσμου

Ανάμεσα τους βρισκόταν μια αρχαιοελληνική λευκή λήκυθος, η οποία αναπαριστούσε ταφική πομπή και η αξία της εκτιμάται στα 380.000 δολάρια. Παλαιότερα το ίδιο αντικείμενο βρισκόταν στο αρχείο των εμπόρων αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σάιμς – Χρήστου Μιχαηλίδη, των εμπόρων που προμήθευαν τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως το Γκετί και το Μετροπόλιταν, και διατηρούσαν αποθήκη στη Σχοινούσα.

Η λευκή λήκυθος αριστερά στη φωτογραφία των εισαγγελικών αρχών της Νέας Υόρκης μετά την κατάσχεσή της. Δεξιά το ίδιο αντικείμενο, ακαθάριστο, σε φωτογραφία από το αρχείο Σάιμς- Μιχαηλίδη.

Περίπου 2.217 φωτογραφίες αρχαιοτήτων βρέθηκαν στο αρχείο τους, το οποίο ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης χαρακτήριζε ως «πανόραμα με εκπληκτικής ομορφιάς αντικείμενα όλων των αρχαίων πολιτισμών που έχουν βρεθεί παράνομα τις τελευταίες δεκαετίες σε διάφορα μέρη της υφηλίου».

Ο Τσιρογιάννης ευτυχώς έχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο αρχείο, στο οποίο ανατρέχει κάθε φορά που οίκοι δημοπρασιών βγάζουν στο σφυρί αρχαιότητες. Παρακάτω ακολουθούν μερικές αρχαιότητες που βρέθηκαν στη συλλογή Στάινχαρντ  και ταυτίστηκαν από τον Ελληνα ερευνητή με υλικό στα αρχεία Σάιμς – Μιχαηλίδη οι οποίοι προμηθεύονταν αρχαία από τον Ιταλό Τζιάκομο Μέντιτσι:

Πρωτοκορινθιακή Κουκουβάγια. Χρονολογείται στο 650-625 π.Χ. και κοστολογείται στις 120.000 δολάρια. Ταυτίστηκε στο αρχείο Μέντιτσι.

Ιωνικό Κριάρι. Ιωνικό γλυπτό του 6ου αιώνα π.Χ. αγοράστηκε από τον κάτοχό του το 2009 με 70.000 δολάρια.

Ροδιακός Πίθηκος. Ροδιακό γλυπτό του 580-550 π.Χ. αξίας 150.000 δολαρίων. Εντοπίστηκε και αυτό στο αρχείο Μέντιτσι.

Κορινθακός Λέοντας. Χρονολογείται στο 600-550 π.Χ. και κοστολογείται στις 25.000 δολάρια. Δεξιά η φωτογραφία βρέθηκε στο αρχείο Μέντιτσι.

Σήμερα, τα κυκλώματα έχουν υιοθετήσει νέες μεθόδους ανταλλαγής πληροφοριών και όπως επισημαίνει η κ. Άλμπερτσον διευθύνουσα σύμβουλος της Ενωσης για τη Διερεύνηση Εγκλημάτων κατά της Τέχνης: «Η κρυπτογράφηση που προσφέρουν εφαρμογές ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων, βίντεο και φωτογραφιών ή κλήσεων μέσω κινητών τηλεφώνων αποτελεί εμπόδιο για τις Αρχές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χαμηλόβαθμους αλλά και επιφανείς διακινητές για να μοιράσουν πληροφορίες ή να πουλήσουν αντικείμενα».

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης συνεχίζει το δύσκολο έργο της αναζήτησης των κλεμμένων αρχαιοτήτων, έχοντας στο πλευρό του ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί του και του παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες κάθε φορά που εντοπίζει αρχαία αντικείμενα προς πώληση, τα οποία όπως έχει πει δεν πρέπει να έχουν οικονομική αξία.

Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες από το αρχείο Μέντιτσι προέρχονται από την Καθημερινή.

Διαβάστε επίσης: Έλληνας «κυνηγός» κλεμμένων αρχαιοτήτων εντόπισε αρχαιοελληνική κύλικα σε δημοπρασία στο Μόναχο. Ανήκε σε γνωστό αρχαιοκάπηλο και την πωλούσαν 40.000 ευρώ

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu