Το έρημο εργοστάσιο που η παραλία του έγινε “στέκι” χειμερινών κολυμβητών. Από την ασετιλίνη στο λουκέτο (βίντεο)

Το έρημο εργοστάσιο που η παραλία του έγινε “στέκι” χειμερινών κολυμβητών. Από την ασετιλίνη στο λουκέτο (βίντεο)

Πολύ κοντά στην παραλία Οξυγόνο του Λαυρίου, την οποία προτιμούν οι χειμερινοί κολυμβητές, δεσπόζει ένα έρημο κτήριο που κάποτε στέγαζε το εργοστάσιο της “Αμερικάνικης”. 

Το εργοστάσιο αυτό παρήγαγε οξυγόνο και ασετιλίνη. Πήρε το όνομά του από την αμερικανική μεταλλευτική εταιρεία Mediterranean Mines Inc., η οποία, το 1947, συνεργάστηκε με την «Ελληνική Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου» και εγκατέστησε στο Λαύριο εκσυγχρονισμένα μηχανήματα εμπλουτισμού πτωχών μεταλλευμάτων.

Το εργοστάσιο της “Αμερικάνικης” στο Λαύριο το 1953. Φωτογραφία Μάνθου Βαμβακούση (Πηγή: Η Λαυρεωτική στα παλιά τα χρόνια)

Η Mediterranean Mines ανέλαβε μεταπολεμικά να κάνει μεταλλευτικές έρευνες στους χώρους της Ελληνικής Εταιρείας. Τα κονδύλια προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από το Σχέδιο Μάρσαλ, σε μία εποχή που το εγχώριο ιδιωτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και η σχετική δραστηριότητα των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών είχαν ατονήσει. Η αμερικανική βοήθεια συνέβαλε, επίσης, στη γενικότερη ανασυγκρότηση των μεταλλείων στην Ελλάδα.

Πανοραμική φωτογραφία του παλιού κτηρίου της “Αμερικάνικης” στο Λαύριο – Πηγή εικόνας: Chris.P-Life After Gravity

Μετά από λίγα χρόνια, ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης αγόρασε το κτήριο της “Αμερικάνικης”. Κατείχε, επίσης, την πλειοψηφία των μετοχών της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.) και με τη δραστηριότητά του έδωσε νέα πνοή στο μεταλλευτικό κλάδο.

Σύμφωνα με την καταγραφή του Βιομηχανικού Δελτίου Απογραφής (ΒΙ.Δ.Α.), το κτήριο της “Αμερικάνικης” βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση εγκατάλειψης, δεν επαναχρησιμοποιείται ούτε σώζεται κάποιο είδος εξοπλισμού.

Δείτε το εργοστάσιο της “Αμερικάνικης” μέσα από το βίντεο drone του συνεργάτη μας Chris.P-Life After Gravity:

Η περιοχή του Λαυρίου ήταν διάσημη για το μεταλλευτικό της πλούτο ήδη από την αρχαιότητα. Το ενδιαφέρον τότε επικεντρωνόταν στην εξόρυξη χαλκού για την κατασκευή εργαλείων και όπλων.

Τα μεταλλεία του Λαυρίου παρέμειναν σε αδράνεια μέχρι τον 19o αιώνα, όταν ο Ιταλός επιχειρηματίας Ιωάννης Βαπτιστής Σερπιέρι ίδρυσε την εταιρεία “Hilarion Roux et Cie”, μετέπειτα γνωστή ως “Ελληνική Εταιρεία των Μεταλλουργείων Λαυρίου”.

Για χρόνια, οι δύο εταιρείες που λειτούργησαν στην περιοχή ήταν η “Ελληνική Εταιρία Μεταλλουργείων Λαυρίου” και η “Γαλλική Εταιρία Μεταλλείων Λαυρίου”. Το Λαύριο αποτέλεσε, έτσι, την πόλη που οδήγησε στη μετάβαση της Ελλάδας από μια χώρα αγροτικής παραγωγής σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό κράτος.

Με πληροφορίες από: Ομάδα ΒΙ.Δ.Α. και Orykta.gr

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Chris.P-Life After Gravity

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu
error: Content is protected !!