Το ευρηματικό βίντεο με την Ευρώπη των αντιθέσεων. Βόρειοι εναντίον Νοτίων, Ανατολικοί κόντρα στους Δυτικούς και όλοι εναντίον της Αμερικής!

Το ευρηματικό βίντεο με την Ευρώπη των αντιθέσεων. Βόρειοι εναντίον Νοτίων, Ανατολικοί κόντρα στους Δυτικούς και όλοι εναντίον της Αμερικής!

Ο Ισπανός σκιτσογράφος και δημιουργός ταινιών μικρού μήκους, Αλέιξ Σαλό, το 2014 δημιούργησε ένα διασκεδαστικό βίντεο που παρουσιάζει τις προκαταλήψεις που έχουν οι λαοί μεταξύ τους μέσα στην Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με την Αμερική.

Αν και τα στερεότυπα δεν βασίζονται σε κάποια επιστημονική απόδειξη, λίγο – πολύ στο μυαλό των πολιτών έχουν αναπτυχθεί πολλές αντιλήψεις που επηρεάζουν τη στάση τους απέναντι στους άλλους.

Το βίντεο ξεκινά με την γενικευμένη άποψη της Αμερικής για την Ευρώπη

Για τον μέσο Αμερικανό, η Ευρώπη φαντάζει «γη της επαγγελίας» με ποιοτικά και νόστιμα προϊόντα που είναι όμως απλησίαστα εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης.

Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι βλέπουν τις ΗΠΑ σαν μια αδηφάγα χώρα που διψά για επεκτατικό πόλεμο, για περισσότερα εδάφη πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά. Μια πολιτική που προωθεί τις πολεμικές συγκρούσεις για να καταστήσει την Αμερική υπερδύναμη σε όλο τον πλανήτη. Αυτό πιστεύουν κατά κόρον οι Ευρωπαίοι για τους Αμερικανούς.

usa for Europe

Αυτό πιστεύουν οι Αμερικανοί για τους Ευρωπαίους. Κουλτούρα και ακρίβεια

Η “διαίρεση” της Ευρώπης

Το βίντεο στη συνέχεια χωρίζει την Ευρώπη σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές στερεοτυπικές συνήθειες της.

Οι δυτικοευρωπαίοι έχουν μια γνώμη συγκεχυμένη για τους ανατολικο-ευρωπαίους.

Φαντάζονται ότι οι ανατολικές χώρες- μέλη της πρώην σοβιετικής σφαίρας επιρροής, βρίσκονται εξαρτημένες από το αναχρονιστικό κομμουνιστικό παρελθόν, που τους εμποδίζει να εκσυγχρονιστούν και να «εξευρωπαϊστούν». Αποτέλεσμα είναι η τεχνολογική καθυστέρηση και ο αλκοολισμός.

Europe for usa

Έτσι αντιλαμβάνονται τους Αμερικάνους  οι Ευρωπαίοι

Από την άλλη, οι λαοί της ανατολικής Ευρώπης  βλέπουν τους δυτικούς γείτονες ως διεφθαρμένους, βυθισμένους σε μια πλαστή ευημερία. Πιστεύουν ότι ζουν σε ένα περιβάλλον κρεπάλης και σεξουαλικών σκανδάλων,που οδηγεί σε κοινωνική παρακμή και κατάρρευση.

Dytiki EE for Anatoliki

Οι Ανατολικοί ζουν με το “φάντασμα” τους κομμουνισμού, την καθυστέρηση και το αλκοόλ, πιστεύουν οι δυτικοί

Annatoliki EE for Dytiki

Για τους ανατολικούς η δύση είναι βουτηγμένη στην ακολασία, στα ναρκωτικά και στον εκφυλισμό, που εντείνεται ύστερα από τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Βοράς εναντίον Νότου

Αρνητική αντίληψη φαίνεται πως έχουν και οι βορειο-ευρωπαίοι για τους νοτιο-ευρωπαίους. Φυσικά και οι Νότιοι τους κρίνουν το ίδιο αυστηρά. Οι στερεοτυπικές απόψεις τους αφορούν κυρίως σε θέματα εργασίας και απόδοσης.

Οι άνθρωποι των βόρειων χωρών, κυρίως των Σκανδιναβικών, έχουν μάθει να πηγαίνουν όλα ρολόι. Είναι απόλυτα προσηλωμένοι στην δουλειά τους. Όσοι τους κρίνουν, τους χαρακτηρίζουν καταπιεσμένους που φθάνουν στα όρια της κατάθλιψης που συχνά τους οδηγεί στην αυτοκτονία!

Notioi EE for Vorioi

Ως πειθαρχημένα στρατιωτάκια με μονότονη ζωή  βλέπουν τους Βορειο-ευρωπαίους οι Νότιοι.

Η γνώμη των βορειο-ευωπαίων είναι εξίσου αρνητική και επιτιμητική για τις μεσογειακές χώρες.

“Οι λαοί του νότου είναι φωνακλάδες, τεμπέληδες και καλοπερασάκηδες”, λένε οι βόρειοι και υπερτονίζουν τη βιομηχανική υπεροχή τους.

Η κυρίαρχη εικόνα για τους Έλληνες, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους Γάλλους είναι ότι προτιμούν να το ρίχνουν έξω παρά να δουλεύουν. Φυσικά, για τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους, οι νότιοι φταίνε για την οικονομική κρίση, καθώς δεν κάνουν τίποτα και τα περιμένουν όλα από τις χώρες του βορρά.

Voreioi EE for Notioi

Καλοπερασάκηδες που γλεντούν και τεμπελιάζουν είναι οι Μεσογειακοί στα μάτια Γερμανών και των βόρειων συμμάχων τους

Το βίντεο δεν ξεχνά να αναφερθεί και στις προκαταλήψεις που σχετίζονται με την οικονομική κοινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «εκ των έσω και των έξω».

Ο Βρετανός θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Γερμανίας, η οποία σε ρόλο δικαστή και αρχηγού της Ένωσης για να πλουτίσει σκορπά τον τρόμο της χρηματιστηριακής ισοπέδωσης και απαιτεί σκληρότερα και αυστηρότερα μέτρα για την αναστύλωση της οικονομίας της Ευρώπης και της Γερμανίας ειδικότερα.

Τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την άλλη, θεωρούν τη Βρετανία κλασικό παράδειγμα «τραβάτε με κι ας κλαίω».

Δηλαδή από την μια η Αγγλία δεν θέλει να εξαρτάται οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη όμως επιθυμεί να έχει τον πρώτο λόγο σε ότι αφορά τις αποφάσεις και το μέλλον της Ένωσης.

Όλα τα παραπάνω, ο ευρηματικός δημιουργός τα έχει αποτυπώσει με πρωτοτυπία μέσα από ασπρόμαυρα σκίτσα.

Σκοπός του βίντεο είναι να ψυχαγωγήσει και όχι να στοχοποιήσει λαούς και συνήθειες.

Το βιντεάκι του Αλέιξ Σαλό με τίτλο  EURO NIGHTMARE

Πηγή : EuroNightmare

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το έχετε προσέξει; Στα περισσότερα αεροπλάνα δεν υπάρχει η σειρά καθισμάτων «13». Ούτε αριθμός πτήσης 13. Γιατί στην Ασία δεν υπάρχουν οι θέσεις 4, 9 και στη Γερμανία η 17; Φοβίες και προκαταλήψεις εν πτήσει

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu