Το εξκάλιμπερ της Ιταλίας. Θαύμα ή απάτη; Ο αριστοκράτης Γκαλγκάνο έζησε μια άσωτη ζωή και έγινε Άγιος όταν είδε όραμα και κάρφωσε το σπαθί του μέσα στον βράχο

Το εξκάλιμπερ της Ιταλίας. Θαύμα ή απάτη; Ο αριστοκράτης Γκαλγκάνο έζησε μια άσωτη ζωή και έγινε Άγιος όταν είδε όραμα και κάρφωσε το σπαθί του μέσα στον βράχο

Ένας από τους πιο γνωστούς θρύλους στην Αγγλία είναι ο θρύλος του βασιλιά Αρθούρου και του σπαθιού του που ήταν σφηνωμένο σε μια πέτρα. Το εξκάλιμπερ, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν ένα σπαθί το οποίο ήταν καρφωμένο σε έναν βράχο και όποιος ιππότης κατάφερνε να το βγάλει από εκεί θα γινόταν βασιλιάς της Αγγλίας.

Μία παρόμοια, αν και κάπως λιγότερο γνωστή ιστορία, υπάρχει στην ιταλική περιοχή της Τοσκάνης και θεωρείται πηγή έμπνευσης για τον Αγγλικό θρύλο. Πρόκειται για το ξίφος του Αγίου Γκαλγκάνο.

San-Galgano-sticking-the-sword-in-the-stone

Ο Άγιος Γκαλγκάνο καρφώνει το σπαθί του μέσα στην πέτρα. Γλυπτό στην εθνική πινακοθήκη της Σιένα

Ο Άγιος Γκαλγκάνο θεωρείται ο πρώτος ο οποίος ανακηρύχθηκε Άγιος μέσα από μια επίσημη τελετή της καθολικής εκκλησίας και όσα είναι γνωστά για αυτόν προκύπτουν από την τελετή της αγιοποίησης που έγινε το 1185, λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του.

Το όραμα με τον αρχάγγελο Μιχαήλ

Ο Γκαλγκάνο γεννήθηκε το 1148 στο Κιούσντινο στη σημερινή επαρχία της Σιένα. Η μητέρα του ονομαζόταν Διονυσία και ο πατέρας του Γκουίντο ή Γκουιντότι.

Λέγεται ότι έκανε έκλυτο βίο ως νέος. Ως αριστοκράτης εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του πολέμου και υπήρξε υπερόπτης και βίαιος. Όλα αυτά άλλαξαν όμως και ο ιππότης στη συνέχεια έγινε ερημίτης.

Η αλλαγή του Αγίου Γκαλγκάνο άρχισε με ένα όραμα που είδε με τον αρχάγγελο Μιχαήλ ο οποίος στα εικονίσματα απεικονίζεται ως ένας άγιος – πολεμιστής.

Σε μία εκδοχή του μύθου, ο αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκε ενώπιον του Αγίου Γκαλγκάνο και του υπέδειξε τον δρόμο για τη σωτηρία. Ο αρχάγγελος μάλιστα είπε στον Άγιο το μέρος όπου θα έπρεπε να πάει για να εξιλεωθεί.

Το επόμενο πρωί ο Άγιος Γκαλγκάνο ανακοίνωσε ότι θα γινόταν ερημίτης και ότι θα πήγαινε να κατοικήσει σε μία κοντινή σπηλιά.

Φωτογραφία Ο αρχάγγελος Μιχαήλ κοιτάζει τον Αγιο Γκαλγκάνο που αναπαύεται σε μία σπηλιά. Μουσείο Diocesan

Ο αρχάγγελος Μιχαήλ κοιτάζει τον Άγιο Γκαλγκάνο που αναπαύεται σε μία σπηλιά. Μουσείο Diocesan

Ευλόγως , οι φίλοι και η οικογένειά του θεώρησαν πως είχε χάσει τα λογικά του. Η μητέρα του Αγίου, η Διονυσία, τότε κατάφερε να πείσει το γιο της να επισκεφθεί την αρραβωνιαστικιά του για τελευταία φορά πριν να απαρνηθεί την κοσμική ζωή.

Έτσι φόρεσε τα ρούχα του αριστοκράτη και ξεκίνησε για να επισκεφτεί την αρραβωνιαστικιά του. Στο δρόμο όμως το άλογό του αφηνίασε ξαφνικά και αυτός βρέθηκε στο έδαφος.

Τότε μια αόρατη δύναμη λέγεται ότι σήκωσε τον Γκαλγκάνο και μία αγγελική φωνή τον οδήγησε σε έναν λόφο κοντά στο Κιουσντίνο που ονομάζεται Mοντεσιέπι.

Όταν έφτασε στους πρόποδες του λόφου, άκουσε τη φωνή που του έλεγε να μείνει ακίνητος και να κοιτάξει την κορυφή του Mοντεσιέπι. Εκεί είδε όραμα έναν ναό πάνω στην κορυφή του λόφου με τον Ιησού και τη Μαρία να περιστοιχίζονται από τους 12 Αποστόλους. Στη συνέχεια η φωνή του είπε να ανεβεί στο λόφο και μετά σιώπησε.

Προχώρησε μέχρι την κορυφή και η φωνή ακούστηκε πάλι δίνοντάς του την εντολή να απαρνηθεί όλες τις κοσμικές απολαύσεις.

Ο Άγιος τότε απάντησε πως αυτό δεν θα ήταν δυνατό, όσο να χωρίσει στα δύο μια πέτρα με το σπαθί του.

Για να αποδείξει τα λόγια του, ο Γκαλγκάνο τράβηξε το σπαθί του και το χτύπησε με δύναμη πάνω σε μία πέτρα. Προς έκπληξή του το ξίφος διαπέρασε την πέτρα όπως ένα καυτό μαχαίρι μέσα από βούτυρο και σφήνωσε μέσα.

Λέγεται ότι τότε κατάλαβε το μήνυμα ξεκάθαρα και έζησε στο βουνό ως ερημίτης. Πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του κτίστηκε ένα εξωκλήσι στην κορυφή του Μοντεσιέπι, με το σπαθί στην πέτρα ως το βασικό αξιοθέατο.

Φωτογραφία εξωκλήσι στην κορυφή του Mοντεσιέπι.

Φωτογραφία με το εξωκλήσι στην κορυφή του Mοντεσιέπι.

Οι έρευνες στο βράχο. Θαύμα ή απάτη;

Για αιώνες το σπαθί στην πέτρα θεωρούνταν μεταγενέστερη προσθήκη. Το 1960 ένας βάνδαλος έσπασε το σπαθί στην προσπάθειά του να το εξάγει από τον βράχο. Κατόπιν κολλήθηκε ξανά στην θέση του με τσιμέντο. Επιστήμονες τρύπησαν το τσιμέντο με τρυπάνι, και έβαλαν βαθιά μέσα στον βράχο μια μικροκάμερα, για να δουν αν πράγματι το σπαθί συνέχιζε μέσα στον βράχο, αν είναι αυθεντικό ή απομίμηση. Επίσης εξέτασαν εάν το σπαθί ήταν αυθεντικό ή επρόκειτο μόνο για μια λαβή.Galgano

Επειδή το σπαθί φάνηκε τελικά ολόκληρο στην οθόνη τους, αποφασίσθηκε το σπάσιμο και η αφαίρεση του τσιμέντου με εργαλεία. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκαλυφθεί ότι ολόκληρο το αρχαίο σπαθί βρίσκονταν μέσα σε μια σχισμή ενός βράχου, μέσα στην οποία το 1920, είχε χυθεί ρευστός – λιωμένος μόλυβδος. Η έρευνα που βασίστηκε στη σύνθεση του μετάλλου, αλλά και στο είδος του σπαθιού, απέδειξε ότι βρίσκεται εκεί από το 12ο αιώνα.

san_galganoΟι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν με τη βοήθεια ενός ειδικού ραντάρ μία κοιλότητα διαστάσεων 2 επί 1 μέτρου κάτω από το σπαθί, που ίσως περιείχε τη σορό του Γκαλγκάνο .

Τέλος με τη βοήθεια της ραδιοχρονολόγησης επιβεβαιώθηκε πως τα δύο μουμιοποιημένα χέρια που βρέθηκαν στο εξωκλήσι χρονολογούνταν και αυτά από το 12ο αιώνα.

Σύμφωνα με έναν θρύλο ο σατανάς έστειλε ένα δολοφόνο μεταμφιεσμένο σε καλόγερο στο Μοντεσιέπι. Οι άγριοι λύκοι στο λόφο που είχαν αγαπήσει τον άγιο Γκαλγκάνο και τον θεωρούσαν μέλος της αγέλης τους, προστάτεψαν τον άγιο και επιτέθηκαν στον δολοφόνο.

Όταν ο δολοφόνος εξοντώθηκε, τα χέρια του μουμιοποιήθηκαν και βρίσκονται στο εξωκλήσι.

Ο Άγιος Γκαλκάνο πέθανε τις 3 Δεκεμβρίου του 1181 στην ηλικία των 33 χρονών , την ημέρα γεννήσεως του Αγίου Φραγκίσκου.

Πηγές:

Carroll, R., 2011. Tuscany’s Excalibur is the real thing, say scientists.

giorgiobranca, 2015. The Sword in the Stone at Montesiepi Chapel.

Hellqvist, B., 2015. The Sword in the Stone—The Legend of Saint Galgano.

news.bbc.co.uk, 2003. Sword legend ‘came from Italy’.

San Galgano Or True Story, Legendary Sword.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο μύθος του Αγίου Δισκοπότηρου. Πώς η εκκλησία προσάρμοσε τον κέλτικο μύθο στα μέτρα της…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu