Το ευφυές σχέδιο ενός Ινδού βασιλιά να μεταμφιέσει τα άλογά του σε “μικρούς ελέφαντες”. Πώς ξεγέλασε τους Μογγόλους

Το ευφυές σχέδιο ενός Ινδού βασιλιά να μεταμφιέσει τα άλογά του σε “μικρούς ελέφαντες”. Πώς ξεγέλασε τους Μογγόλους

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Μία από τις ευφυέστερες παραλλαγές της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας συνέβη στην Ινδία το 1576.

Εκείνη τη χρονιά, δυνάμεις της Μογγολικής Αυτοκρατορίας του Ακμπάρ Α΄ έδωσαν μία σκληρή μάχη με αυτές του Μαχαράνα Πρατάπ, έναν από τους τελευταίους Ινδούς ηγεμόνες που δεν είχε αποδεχτεί την κυριαρχία των Μογγόλων.

Προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ελέφαντες των αντιπάλων του, ο Πρατάπ έβαλε ψεύτικες προβοσκίδες στα άλογα του ιππικού του.

Το αποτέλεσμα ήταν οι ελέφαντες των Μογγόλων να θεωρήσουν ότι τα άλογα αυτά ήταν μικροί ελέφαντες και να μην τους επιτεθούν την ώρα της μάχης!

Οι Μογγόλοι στην Ινδία

Το 1576 ο τελευταίος ηγέτης ινδικού κρατιδίου που είχε αρνηθεί να δηλώσει υποταγή στη Μογγολική Αυτοκρατορία του Ακμπάρ Α΄ ήταν ο Μαχαράνα Πρατάπ βασιλιάς το Μιουβάρ στη δυτική Ινδία.

Πίνακας που απεικονίζει τον Μαχαράνα Πρατάπ του ζωγράφου Surendra Singh Shaktawat. Πηγή: Wikipedia

Οι Μογγόλοι είχαν ήδη καταλάβει τμήματα του κρατιδίου και ήταν αποφασισμένοι να κάνουν το ίδιο και με ολόκληρη την περιοχή του Μιουβάρ με τη δύναμη των όπλων.

Για το λόγο αυτό, ο Ακμπάρ έστειλε τον στρατηγό του Μαν Σινγκ επικεφαλής ενός μεγάλου στρατεύματος εναντίον του Μαχαράνα Πρατάπ.

Προβοσκίδες στα άλογα

Ο Μαχαράνα Πρατάπ προβληματιζόταν από την παρουσία πολλών πολεμικών ελεφάντων στο μογγολικό στράτευμα που εκστράτευε εναντίον του.

Ο Μογγόλος αυτοκράτορας Ακμπάρ Α΄ εκπαιδεύει πολεμικό ελέφαντα σε ζωγραφικό σχέδιο του 18ου αιώνα. Πηγή: Wikipedia

Τότε σκέφθηκε να εφαρμόσει μία ιδιοφυή τακτική για να τους αντιμετωπίσει. Ο Πρατάπ τοποθέτησε αντίγραφα από προβοσκίδες στα άλογα του ιππικού του.

Η αποφασιστική μάχη μεταξύ των Μογγόλων και των δυνάμεων του Μιουβάρ δόθηκε στις 18 Ιουνίου 1576, στην περιοχή Χαλντιγκάτι.

Λέγεται ότι όταν οι ελέφαντες των Μογγόλων αντίκρυσαν τα άλογα των Ινδών δεν επιτέθηκαν σε αυτά γιατί τα πέρασαν για μικρούς ελέφαντες. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί χάος στις τάξεις του μογγολικού στρατεύματος, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν αρχικά τη μάχη.

Ο Τσετάκ

Σύμφωνα με μία εκδοχή της ιστορίας, ο Μαχαράνα Πρατάπ τοποθέτησε ψεύτικη προβοσκίδα μόνο στο δικό του άλογο, τον Τσέτακ. Στόχος του ήταν έτσι να μπερδέψει τον ελέφαντα πάνω στο οποίο βρισκόταν ο επικεφαλής του στρατεύματος των Μογγόλων, στρατηγός Μαν Σινγκ. Έτσι θα μπορούσε να τον πλησιάσει και να σκοτώσει τον Μαν Σινγκ.

Στο Μουσείο στο Χαλντιγκάτι υπάρχει αντίγραφο του αλόγου Μαχαράνα Πρατάπ με προσβοσκίδα. Πηγή: Pinterest

Ο Μαχαράνα Πρατάπ μπόρεσε έτσι την ώρα της μάχης να φθάσει μπροστά από τον ελέφαντα του Μογγόλου στρατηγού και να ρίξει εναντίον του ένα δόρυ. Αυτός, όμως, έσκυψε και το δόρυ καρφώθηκε στον οδηγό του ελέφαντα που σκοτώθηκε.

Παράλληλα, ο Τσετάκ στάθηκε στα πίσω του πόδια και χτύπησε με τις μπροστινές οπλές τον ελέφαντα του Μαν Σινγκ στο κεφάλι.

Σώζει τον Μαχαράνα Πρατάπ

Ο ελέφαντας αντέδρασε χτυπώντας τον Τσέτακ σ’ ένα από τα πίσω του πόδια. Τότε οι Μογγόλοι πεζοί περικύκλωσαν τον Τσετάκ και τραυμάτισαν τον Μαχαράνα Πρατάπ. Στόχος τους ήταν να τον αιχμαλωτίσουν ή να τον σκοτώσουν.

Όμως το άλογό του αν και σοβαρά τραυματισμένο και μ’ ένα άχρηστο πόδι κατάφερε να σπάσει τον κλοιό και να μεταφέρει τον Πρατάπ σε ασφαλές σημείο μακριά από το πεδίο της μάχης.

Ο Τσετάκ ήταν σοβαρά τραυματισμένος και πέθανε λίγο αργότερα στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη του.

Αγώνας εναντίον των Μογγόλων

Στη διάρκεια της μάχης του Χαλντιγκάτι, οι δυνάμεις του Πρατάπ αρχικά νίκησαν τους Μογγόλους. Όμως, αυτοί αντεπιτέθηκαν και κατάφεραν να ανατρέψουν την αντίσταση των Ινδών του Μιουβάρ και να τους νικήσουν.

Όμως, το γεγονός ο Μαχαράνα Πρατάπ είχε καταφέρει να διαφύγει σήμαινε ότι η νίκη των Μογγόλων ήταν πύρρειος.

Λεπτομέρεια πίνακα του 1822 με θέμα τη Μάχη του Χαλντιγκάτι, στο κέντρο του οποίου διακρίνεται ο Τσέτακ μεταμφιεσμένος ως ελέφαντας να ορμά με τον Πρατάπ στον ελέφαντα του Μαν Σινγκ. Πηγή: Wikimediamtx Commons

Αν και οι Μογγόλοι κατέλαβαν προσωρινά κάποιες πόλεις του Μιουβάρ, ανάμεσά τους και την πρωτεύουσα, Γκογκούντα, ο Μαχαράνα Πρατάπ ξεκίνησε ένα πετυχημένο αντάρτικο εναντίον τους.

Αυτό σε συνδυασμό με πολεμικές αναμετρήσεις που οι Μογγόλοι είχαν σε διάφορα σημεία της αυτοκρατορίας του είχε αποτέλεσμα το 1585 το μεγαλύτερο τμήμα του Μιουβάρ να είχε επανέλθει στην εξουσία του Μαχαράνα Πρατάπ.

Σύμπλεγμα αγαλμάτων έξω από το Μουσείο προς τιμή του Μαχαράνα Πρατάπ στο Χαλντιγκάτι που τον δείχνει με τον Τσετάκ να ορμά στον ελέφαντα. Πηγή: Reddit

Το αντάρτικο του Πρατάπ εναντίον των Μογγόλων υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους μεταγενέστερους Ινδούς ακόμη και αιώνες αργότερα στον αγώνα τους εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.