Το γραφικό Τζουμερκοχώρι που πήρε το όνομά του από την ρόδινη ανατολή. Γιορτάζει με τσίπουρο και “καγκελάρι” (drone)

Το γραφικό Τζουμερκοχώρι που πήρε το όνομά του από την ρόδινη ανατολή. Γιορτάζει με τσίπουρο και “καγκελάρι” (drone)

Σε υψόμετρο 740 μέτρων και σε απόσταση περίπου 24 χιλιομέτρων από την Άρτα, βρίσκεται το γραφικό Τζουμερκοχώρι της Ροδαυγής.

Μέχρι το 1962 ονομαζόταν Νησίστα και πήρε τη σημερινή ονομασία του από τα όμορφα “ρόδινα” χρώματα που έχει ο ορίζοντας κατά την ανατολή του ήλιου.

Βρίσκεται σε μια κατάφυτη πλαγιά του όρους Ξηροβούνι, που προσφέρει εκπληκτική θέα στα Τζουμέρκα. Οι εικόνες που ξεδιπλώνονται στα μάτια του επισκέπτη είναι μοναδικού φυσικού κάλλους.

drone_rodavgi_arta

Πανοραμική άποψη του χωριού Ροδαυγή στην Άρτα. Η θέα που προσφέρει προς τα Τζουμέρκα είναι καθηλωτική – Πηγή εικόνας: n.p production

Κύρια ασχολία των κατοίκων της Ροδαυγής, που δεν ξεπερνούν τους 250, ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία και η δεντροκαλλιέργεια, με κύρια δέντρα τη μηλιά, την καστανιά και τη ζαμπέλα, από την οποία παράγεται το ονομαστό “τσίπουρο της Ροδαυγής”.

Σημείο αναφοράς είναι η “Γιορτή του Κάστανου και του Τσίπουρου” που διεξάγεται κάθε Οκτώβριο. Είναι μέρα συνάντησης και γλεντιού.

Η Ροδαυγή αποτελεί ιδανικό μέρος για τους φυσιολάτρες και όσους αναζητούν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Συγχρόνως, είναι ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσει κανείς τόσο την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων όσο και τον ποταμό Άραχθο, ένα από τα πολλά όμορφα μέρη της Ηπείρου.

Δείτε τη Ροδαυγή Άρτας μέσα από τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του συνεργάτη μας, n.p production:

Η εκκλησία “στολίδι” και το καγκελάρι

Στη Ροδαυγή υπάρχουν πολλά εξωκκλήσια, αλλά ο ναός που αναμφίβολα ξεχωρίζει είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Σε ανάγλυφη εντοιχισμένη πλάκα, η οποία βρίσκεται στο υπέρθυρο της εισόδου του κυρίως ναού, αναγράφεται ως χρονολογία ίδρυσής του το 1804.

Ως εκ τούτου, η εκκλησία θεωρείται μία από τις παλαιότερες σε ολόκληρη την Ήπειρο και αποτελεί το “καμάρι” των Ροδαυγιτών.

Διαθέτει τα τυπικά χαρακτηριστικά της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, ξεχωρίζει για το μεγαλοπρεπές πέτρινο καμπαναριό της και τα εντυπωσιακά σκαλοπάτια που οδηγούν στον περίβολό της και έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο.

ekklisia_agias_paraskeuhs

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ψηλό καμπαναριό, σήμα κατατεθέν του χωριού Ροδαυγή της Άρτας – Πηγή εικόνας: Θεόδωρος Γιαννακογεώργος (Google Maps)

Το εσωτερικό του ναού, με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, είναι εξίσου όμορφο και προκαλεί κατάνυξη σε κάθε πιστό. Είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και έχει έξι πέτρινους κίονες δωρικού ρυθμού, των οποίων τα τόξα δένονται μεταξύ τους με ξύλινα δοκάρια.

Οι τοίχοι του ναού, στους οποίους υπάρχουν πολύ μικρά παράθυρα, είναι ατοιχογράφητοι και ασβεστωμένοι.

eswteriko_naou_rodaugh

Άποψη του εσωτερικού του ναού της Αγίας Παρασκευής στη Ροδαυγή – Πηγή εικόνας: Μάνος Ψαθάς (Google Maps)

Κάθε 26η Ιουλίου, ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, στη Ροδαυγή πραγματοποιείται πανηγύρι και χορεύεται ο παραδοσιακός χορός καγκελάρι.

Από το 1980, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής “Η Αγία Παρασκευή” διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού και στη διατήρηση της παράδοσης.

Στο χωριό λειτουργεί επίσης λαογραφικό μουσείο, όπου εκτίθενται παλιά χρηστικά αντικείμενα και εργαλεία από τις κτηνοτροφικές και γεωργικές ενασχολήσεις των κατοίκων της.

Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τον χοροδιδάσκαλο, συγγραφέα και μόνιμο κάτοικο της Ροδαυγής, Γεώργιο Κομζιά να μιλάει για την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου του:

Με πληροφορίες από: Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής Άρτας “Αγία Παρασκευή

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: n.p production

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu