Το κάστρο της Κιάφας που άντεξε όλες τις πολιορκίες του Αλή Πασά. Τι έγινε όταν αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους Σουλιώτες (drone)

Το κάστρο της Κιάφας που άντεξε όλες τις πολιορκίες του Αλή Πασά. Τι έγινε όταν αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους Σουλιώτες (drone)

Το κάστρο της Κιάφας στο ηρωϊκό Σούλι χτίστηκε από τον Αλή Πασά, την περίοδο της Οθωμανοκρατίας, με στόχο να εμποδίσει την επανεγκατάσταση των Σουλιωτών στην περιοχή.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 460 μέτρων, στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου, απέναντι από το θρυλικό Κούγκι.

Οι Σουλιώτες εγκαταστάθηκαν στη βραχώδη και δύσβατη περιοχή δημιουργώντας τα χωριά Σούλι, Κιάφα, Αβαρίκο και Σαμωνίδα, τα οποία ξεχώριζαν για την οχύρωσή τους.

Το κάστρο της Κιάφας (Αερολήψη: Life After Gravity)

Στα χρόνια που ακολούθησαν η Κιάφα αναδείχθηκε σε πανελλήνιο σύμβολο αντίστασης και ενώ πολιορκήθηκε όσο καμία άλλη ελληνική περιοχή, δεν κατακτήθηκε ποτέ. Οι Οθωμανοί επιχείρησαν να καταλάβουν την Κιάφα κάθε φορά που ήθελαν να υποτάξουν το Σούλι. Όλες οι προσπάθειες έπεφταν στο κενό.

Τελικά, στις 16 Δεκεμβρίου του 1803 και ύστερα από μια σκληρή τετράχρονη πολιορκία, οι Σουλιώτες αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και η Κιάφα περιήλθε στην κυριαρχία του Αλή Πασά.

Οι Σουλιώτες χωρίστηκαν σε τρεις φάλαγγες και εγκατέλειψαν τα πατρώα εδάφη τους.

Το θρυλικό κάστρο

Ο Αλή Πασάς, γνωρίζοντας τη στρατηγική θέση του χωριού, διέταξε την ανέγερση ενός επιβλητικού κάστρου, που να καλύπτει όλο το άπλωμα της κορυφής.

Το “κάστρο Κιάφας”, όπως ονομάζεται, φέρει δύο τοξοειδείς εισόδους, πολυγωνικούς ακραίους προμαχώνες, περιμετρικές επάλξεις, κανονοθυρίδες, αντερείσματα καθώς και επιτείχιους οχετούς (ζεματίστρες).

Στο εσωτερικό του, εκτός από τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τη διαμονή της φρουράς, οικοδομήθηκε ένας μεγαλοπρεπής ξενώνας για τον Αλή Πασά, ο οποίος λέγεται πως ήταν ορατός από μεγάλη απόσταση.

Το φρούριο της Κιάφας με το παλάτι του Αλή Πασά. Χαλκογραφία του H.Holland (Πηγή: Wikipedia)

Το 1820, ύστερα από την αποκάλυψη ότι δυο Αλβανοί απεσταλμένοι του Αλή αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Αλβανό Πασά, Πασόμπεη, ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ αντέδρασε. Ο Αλής στεκόταν συνεχώς εμπόδιο στο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και απειλούσε τη συνοχή της Αυτοκρατορίας.

Έτσι διέταξε την απομάκρυνσή του από το Πασαλίκι των Ιωαννίνων. Ο Αλή Πασάς αμέσως αναδιπλώθηκε και στράφηκε στους διαρκείς εχθρούς του Σουλιώτες και τους πρόσφερε συνεργασία κόντρα στα Σουλτανικά στρατεύματα.

Όσο ζούσε ο Αλής, οι Σουλιώτες παρέμειναν πιστοί του σύμμαχοι, αποκρούοντας τις δελεαστικές προτάσεις του Χουρσίτ Πασά, που είχε διαταχθεί από τον Σουλτάνο να τον εξολοθρεύσει.

Η επιστροφή των Σουλιωτών

Μετά από 17 χρόνια εξορίας, οι Σουλιώτες επέστρεψαν στα Ιωάννινα. Στις 8 Δεκεμβρίου του 1820 εισήλθαν αμαχητί στο φρούριο της Κιάφας

Οι Σουλιώτες με κέντρο δράσης το κάστρο και με τη συνδρομή 1.500 Τουρκαλβανών συμμάχων του Αλή, κατάφεραν μέσα σε πέντε μήνες όχι μόνο να αποκατασταθούν πλήρως στα πάτρια εδάφη τους, αλλά και να εκκενώσουν ολόκληρη την περιοχή του Σουλίου από τα σουλτανικά στρατεύματα του Ισμαήλ Πασόμπεη.

Ωστόσο, λίγο μετά την ατυχή έκβαση της μάχης του Πέτα, αναγκάστηκαν για δεύτερη φορά να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη.

Οι Οθωμανοί επιχείρησαν να καταλάβουν την Κιάφα κάθε φορά που ήθελαν να υποτάξουν το Σούλι. Όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό (Αερολήψη: Life After Gravity)

Έκτοτε καμία ιδιαίτερη δραστηριότητα δεν σημειώθηκε στο φρούριο αυτό μέχρι την απελευθέρωση της όλης περιοχής από τον ελληνικό στρατό κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο.

Δείτε το κάστρο στο βίντεο drone του συνεργάτη μας Chris P. :

 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu