Το κέρμα των 2 ευρώ που έχει γραμμές στην πίσω όψη. Δεν είναι κίβδηλο και θεωρείται το πιο περίεργο νόμισμα της ευρωζώνης!

Το κέρμα των 2 ευρώ που έχει γραμμές στην πίσω όψη. Δεν είναι κίβδηλο και θεωρείται το πιο περίεργο νόμισμα της ευρωζώνης!

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Αν ποτέ τύχει να βρείτε στα ρέστα σας ένα νόμισμα 2 Ευρώ που στην πίσω όψη του αντί για τον τύπο της χώρας που το εξέδωσε υπάρχει μια επιφάνεια με περίεργες γραμμές μη θεωρήσετε ότι είναι κίβδηλο.

Η αξία του σήμερα είναι δύο ευρώ, αλλά μετά από χρόνια μπορεί να αποκτήσει συλλεκτική αξία ως ένα από τα πιο περίεργα νομίσματα που κόπηκαν ποτέ στην ευρωζώνη.

Κοινοί τύποι των δύο ευρώ

Μέχρι το 2023 οι χώρες της ζώνης του ευρώ είχαν εκδώσει από κοινού πέντε αναμνηστικά κέρματα που είναι όλα των δύο ευρώ.

Το πρώτο, το 2007, για τον εορτασμό της 50ης επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, το δεύτερο, το 2009, με θέμα τη 10η επέτειο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το τρίτο το 2012 για να εορταστούν τα δέκα έτη του ευρώ, το τέταρτο το 2015 για την 30ή επέτειο καθιέρωσης της Ευρωπαϊκής Σημαίας και το πέμπτο το 2022 με θέμα την επέτειο των τριάντα πέντε χρόνων του Προγράμματος «Εράσμους».

Το ελληνικό κέρμα των δύο ευρώ του 2009 για τα 10 χρόνια της ΟΝΕ. Πηγή: Wikipedia

Οι κοινοί αυτοί τύποι επελέγησαν κατόπιν διαδικτυακών ψηφοφοριών των πολιτών που οι χώρες τους είναι μέλη της ευρωζώνης. Δύο απ’ αυτούς τους τύπους, η «10η επέτειος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» και η «30ή επέτειος της καθιέρωσης της Ευρωπαϊκής Σημαίας» είναι σχέδια του Γεωργίου Σταματόπουλου, γλύπτη της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει επίσης σχεδιάσει την εθνική όψη των ελληνικών κερμάτων ευρώ.

Το πορτραίτο του μονάρχη

Στις πέντε αναμνηστικές σειρές των δύο ευρώ, που είναι κοινές για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η κοπή κάθε χώρας ξεχωρίζει μόνο από μία επιγραφή που την αναφέρει καθώς και τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στις επιγραφές.

Εθνικό κέρμα δύο ευρώ 2010 του Λουξεμβούργου. Σε αυτό η πίσω όψη έχει το πορτραίτο του Ερρίκου, Μέγας Δούκας της χώρας. Πηγή: Wikipedia

Πριν από την κοπή των νομισματικών αυτών σειρών, δύο χώρες της ευρωζώνης, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο είχαν νόμους που επέβαλλαν όλα τα νομίσματά τους να έχουν το πορτραίτο του αρχηγού του κράτους.

Στην Ολλανδία έγινε τροποποίηση του νόμου ώστε το πορτραίτο της βασίλισσας Βεατρίκης και στη συνέχεια του διαδόχου της. Γουλιέλμου-Αλεξάνδρου, να μην εμφανίζεται στις κοινές εκδόσεις των δύο ευρώ. Όμως αυτό δεν έγινε στο Λουξεμβούργο.

Το ολόγραμμα του Μέγα Δούκα

Για το λόγο αυτό, στην πρώτη κοινή έκδοση των δύο ευρώ της ευρωζώνης το 2007 στην πίσω όψη των κοπών του Λουξεμβούργου μπήκε μία μικρή εικόνα ως ολόγραμμα με τη μορφή του αρχηγού του κράτους, του Μέγα Δούκα Ερρίκου. Αυτό σημαίνει ότι το πορτραίτο φαίνεται μόνο από συγκεκριμένη οπτική γωνία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που βλέπει κάποιος είναι ο κοινός τύπος της έκδοσης και την εθνική επιγραφή του Λουξεμβούργου.

Το κέρμα του Λουξεμβούργου των δύο ευρώ του 2007 για τα 50 χρόνια της Συνθήκης της Ρώμης. Πηγή: Wikipedia

Στην επόμενη κοινή έκδοση των δύο ευρώ το 2009, για τη 10η επέτειο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το Λουξεμβούργο αποφάσισε στο δικό του νόμισμα να μπει ένα μεγάλο πορτραίτο του Ερρίκου που θα κάλυπτε ολόκληρη την επιφάνεια του οπισθότυπου.

Χρησιμοποιήθηκε και πάλι η τεχνική του ολογράμματος. Όμως, αυτή τη φορά το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο πετυχημένο. Ανάλογα τη γωνία που βλέπει κάποιος το νόμισμα διακρίνεται είτε το σχέδιο του Σταματόπουλου με το σήμα του ευρώ και την ανθρώπινη μορφή, είτε το πορτραίτο του Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, δεν φαίνεται κανένας τύπος παρά μόνο η επιφάνεια του νομίσματος σαν να αποτελείται από περίεργες γραμμές

“Κανονικό” νόμισμα

Η πρώτη εντύπωση σε πολλούς είναι ότι το νόμισμα αυτό είναι κίβδηλο! Έτσι κάποιες φορές δεν γίνεται αποδεκτό στις πληρωμές.

Αυτός είναι και ο λόγος γιατί στις επόμενες κοινές σειρές των δύο ευρώ, στα κέρματα του Λουξεμβούργου επανήλθε το μικρό ολόγραμμα με τη μορφή του Μέγα Δούκα, Ερρίκου.

Οι πέντε αναμνηστικές σειρές των δύο ευρώ, που είναι κοινές για όλες τις χώρες της ευρωζώνης είναι παράλληλα και κανονικής κυκλοφορίας. Έτσι κυκλοφορούν μαζί με τα εθνικά δύο ευρώ, αλλά και τις τοπικές αναμνηστικές εκδόσεις των δύο ευρώ αυτών των χωρών.

Έτσι φαίνεται συνήθως το κέρμα των δύο ευρώ του Λουξεμβούργου του 2009 για τα 10 χρόνια της ΟΝΕ. Πηγή: Wikipedia

Είναι πιθανόν κάποια στιγμή ακόμη και στην Ελλάδα να βρείτε στα ρέστα σας τα δύο ευρώ του Λουξεμβούργου του 2009.

Μη θεωρήσετε ότι είναι κίβδηλο και το πετάξετε! Η αξία του σήμερα είναι δύο ευρώ, αλλά μπορεί μετά από χρόνια να αποκτήσει συλλεκτική αξία ως ένα από τα πιο περίεργα νομίσματα που κόπηκαν στην ευρωζώνη.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.