Το λεωφορείο αιωρείται στο κενό. Ο πανικός των επιβατών και το φιλότιμο των οδηγών που έκαναν έρανο για να το επισκευάσουν

Το λεωφορείο αιωρείται στο κενό. Ο πανικός των επιβατών και το φιλότιμο των οδηγών που έκαναν έρανο για να το επισκευάσουν

Τον Μάιο του 1958 οι εφημερίδες κυκλοφορούσαν με μια εντυπωσιακή πρωτοσέλιδη φωτογραφία που προκαλούσε αίσθηση και πολλά ερωτήματα.

Έδειχνε ένα αστικό λεωφορείο να αιωρείται στο κενό μετά από ατύχημα, ενώ στα σκαλοπάτια είχαν συγκεντρωθεί οι περαστικοί που κοιτούσαν με θαυμασμό και απορία. Νωρίτερα είχαν βοηθήσει να απεγκλωβιστούν οι επιβάτες που έζησαν εφιαλτικές στιγμές αγωνίας  και φόβου.

Εφημερίδα της εποχής έγραφε: «Αστικόν λεωφορείον της γραμμής ενεσφηνώθη εις τα κιγκλιδώματα του δημοτικού κήπου! Ως εκ θαύματος παρέμεινε αιωρούμενον – Ανθρώπινα θύματα δεν υπάρχουν».

Το περιστατικό συνέβη στις 15 Μαΐου του 1958 στην Καβάλα όταν έσπασαν τα φρένα του λεωφορείου του αστικού ΚΤΕΛ, καθώς κατέβαινε την κατηφόρα της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, που τότε λεγόταν Ομήρων.

Ο οδηγός Ευάγγελος Γιοβανάκης προσπάθησε μάταια να ελέγξει το βαρύ όχημα.

Το λεωφορείο βγήκε από την πορεία του, καβάλησε το πεζοδρόμιο και σφήνωσε στο πεζούλι…προτού προσγειωθεί στον δημοτικό κήπο.

kavalas leof 1

Οι επιβάτες ήταν τυχεροί, αφού η κατασκευή του οχήματος απορρόφησε τους κραδασμούς.

Η εφημερίδα περιγράφει το περιστατικό και τον πανικό που ακολούθησε.

«Χθες περί ώραν 10.15΄ π.μ το υπ΄ αριθμόν 67.246 λεωφορείον της αστικής γραμμής Συνοικισμού Βύρωνος πλήρες επιβατών, οδηγούμενον υπό του ιδιοκτήτου κ. Ευάγγελου Γιοβανάκη ενώ κατήρχετο το κατηφορικόν σημείον της οδού Ομήρων μεταξύ Δημοτικού Μεγάρου και Μεγάλης Λέσχης, λόγω αιφνίδιας βλάβης του συστήματος πεδήσεως επέπεσεν επί της κλίμακος επί του Δημοτικού Κήπου και ως εκ θαύματος ενεσφηνώθη μεταξύ των δύο κτιστών δοκών του κιγκλιδώματος και παρέμεινε κατά το ήμισυ αιωρούμενον υπεράνω του Δημοτικού Κήπου.

kavalas leof 3

Είναι απερίγραπτοι αι σκηναί αλλοφροσύνης των επιβατών του λεωφορείου οίτινες έσπευδαν να εξέλθουν τούτου διά να σωθούν. Επίσης αγωνιώδεις στιγμάς διήλθον οι κατ΄ εκείνην την στιγμήν διαβάται της οδού Κύπρου οίτινες παρηκαλούθουν τα διαδραματιζόμενα χωρίς να είναι εις θέσιν να παράσχουν βοήθειαν.  

Μετά την πάροδον όμως ώρας το λεωφορείον ερυμουλκύθη υπό στρατιωτικού αυτοκινήτου εις Συνεργείον προς επισκευήν δεδομένου ότι τούτο υπέστη σημαντικάς ζημιάς.».  

kavalas leof 5

Αναμνηστική φωτογραφία με τα χαμογελαστά πρόσωπα του ιδιοκτήτη, του εισπράκτορα και άλλων οδηγών. Το λεωφορείο επισκευάστηκε με έρανο των αυτοκινητιστών της περιοχής και ξεκίνησε σύντομα τα δρομολόγιά του.

Έρανος υπέρ του λεωφορειούχου

Μετά το ατύχημα  έφθασε η Αστυνομία και ο διοικητής ήθελε να κατασχέσει το λεωφορείο ως επικίνδυνο. Τότε οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες και οδηγοί τον παρενέβησαν και τον παρακάλεσαν να το ξανασκεφτεί.

Στη συνέχεια έκαναν έρανο μεταξύ τους για να συγκεντρωθεί ικανό χρηματικό ποσό ώστε να επισκευαστεί.

Το λεωφορείο μετακινήθηκε σε συνεργείο, αλλά επειδή τα χρήματα  που συγκεντρώθηκαν στο ρεφενέ υπερέβαιναν την αξία των επισκευών, ο γκαραζιέρης ανέλαβε να γυαλίσει και  το Λιοντάρι στο Ηρώον!

Έτσι το λεωφορείο επισκευάστηκε και ο ιδιοκτήτης του Ευάγγελος Γιοβανάκης   ξανανέβηκε στο τιμόνι για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της Καβάλας.

Πηγή: busoldtimers

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Λεωφορείο πέφτει στον γκρεμό στον «δρόμο του θανάτου» που κατασκευάστηκε από κατάδικους. Στους δύο από τους πιο επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο οι οδηγοί ακροβατούν ή περνούν μέσα από τα κύματα (βίντεο)… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu