Μάρτιος 2005. Ένα κομμένο δάχτυλο εντοπίζεται να επιπλέει στη σούπα πελάτισσας των Wendy’s, μιας από τις διασημότερες και παλαιότερες αλυσίδες φαστ-φουντ στις ΗΠΑ. Το σκάνδαλο που ξεσπά είναι πρωτοφανές, η αστυνομία αρνήθηκε να εμπλακεί και να ερευνήσει, ενώ η εταιρεία μέτρησε χασούρα ύψους 20 εκατομμυρίων μέσα σε έναν μήνα.
Όλα ξεκίνησαν όταν η 40χρονη Άννα Αγιάλα παρήγγειλε την αγαπημένη της σούπα με τσίλι από τοπικό κατάστημα των Wendy’s στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Δεν είχε περάσει πολλή ώρα, όταν πετάχτηκε από το τραπέζι της και έτρεξε ουρλιάζοντας στο ταμείο. Μέσα στο μπολ με τη σερβιρισμένη σούπα υπήρχε ένα ανθρώπινο δάχτυλο.
Οι υπάλληλοι αρχικά προσπάθησαν να την καθησυχάσουν λέγοντάς της ότι πιθανότατα πρόκειται για κάποιο χοντροκομμένο λαχανικό. Μόλις όμως το έβγαλαν από το υγρό, παρατήρησαν κατευθείαν το μακρύ νύχι που προεξείχε. Όλα έδειχναν ότι η γυναίκα είχε δίκιο.
Αμέσως οι υπάλληλοι έκλεισαν την κουζίνα του καταστήματος και κάλεσαν τις αρχές. Οι αστυνομικοί ωστόσο, τους ενημέρωσαν τηλεφωνικά ότι το ζήτημα είναι υγειονομικό και δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων τους. Τότε, σε συνεννόηση με την υγειονομική υπηρεσία της πόλης, έβαλαν το δάχτυλο στον καταψύκτη, πέταξαν τη σούπα και κλείδωσαν το κατάστημα.
Η επιβεβαίωση
Την επόμενη μέρα, αφού οι μικροβιολόγοι της υπηρεσίας παρέλαβαν το δάχτυλο και το εξέτασαν, οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν: ανήκε σε άνθρωπο. Τότε η είδηση άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Η γυναίκα, που μέχρι πρότινος παρέμενε ανώνυμη, άρχισε να βγαίνει σε τοπικά μέσα δηλώνοντας αποτροπιασμένη και απειλώντας την εταιρεία με μήνυση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το παράρτημα του Σαν Χοσέ από τις πρώτες κιόλας μέρες δεν είχε πελατεία. Όσο όμως τα νέα εξαπλώνονταν, οι Αμερικανοί άρχισαν να μποϊκοτάρουν τα παραρτήματα όλης της χώρας. Το “δάχτυλο στο τσίλι των Wendy’s” έγινε το νούμερο ένα θέμα των ημερών, με την Άννα Αγιάλα να εμφανίζεται μέχρι και στο Good Morning America, τη γνωστότερη πρωινή εκπομπή στις ΗΠΑ.
Τα Wendy’s σε κρίση
Αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή κρίση στην ιστορία της, η διοίκηση των Wendy’s ερευνούσε πυρετωδώς το ζήτημα. Είχαν πάρει την απόφαση να μην βασιστούν στην αστυνομία, που έδειχνε να κωλυσιεργεί και να μην το παίρνει στα σοβαρά. Στην ανακοίνωση που έβγαλαν, ενημέρωναν για την πορεία των ερευνών, καλούσαν τον κόσμο να μην φοβάται και έβαλαν σε όλα τα καταστήματα μία προσφορά για δωρεάν παγωτά στους πελάτες. Ήταν μία απεγνωσμένη προσπάθεια να μετριάσουν την οικονομική ζημιά.
Παράλληλα, προανήγγειλαν ότι θα έδιναν αμοιβή ύψους 50.000 δολαρίων -την οποία αργότερα αύξησαν σε 100.000- σε όποιον γνώριζε κάτι.
Είχαν ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να ανήκε σε υπάλληλο του παραρτήματος. Είχαν ακόμη, προσλάβει δικούς τους επιστήμονες για να κάνουν περαιτέρω αναλύσεις και να εξάγουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν από το δάχτυλο.
Ο εντοπισμός του “ιδιοκτήτη” ήταν κομβικής σημασίας. Όσο δεν δίνονταν απαντήσεις, οι θεωρίες που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα γίνονταν όλο και πιο ανεξέλεγκτες. Από συγκάλυψη κάποιας δολοφονίας, μέχρι ακρωτηριασμούς εν ώρα εργασίας και απάνθρωπες συνθήκες στις κουζίνες των Wendy’s.
Ωστόσο, οι πληροφορίες που άρχισαν να φτάνουν στην τηλεφωνική γραμμή της εταιρείας τους ξάφνιασαν. Δεν έριχναν φως στην προέλευση του ακρωτηριασμένου άκρου, αλλά στο παρελθόν της Άννα Αγιάλα.
Επάγγελμα: δυσαρεστημένη πελάτισσα
Παρότι δεν είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο, η Αγιάλα είχε στο δυναμικό της αρκετές δικαστικές διαμάχες.
Μεταξύ άλλων, είχε κατηγορήσει μία αλυσίδα μεξικάνικων ταχυφαγείων για τροφική δηλητηρίαση και είχε κάνει μήνυση στην General Motors με την κατηγορία ότι της πούλησαν ελλαττωματικά λάστιχα. Και στις δύο υποθέσεις βγήκε χαμένη.
Ωστόσο, βάσει των μαρτυριών που έφταναν στο τηλεφωνικό κέντρο των Wendy’s, υπήρχαν δεκάδες άλλες περιπτώσεις που η Αγιάλα είχε βγει κερδισμένη. Επρόκειτο κυρίως για μικροαπάτες σε βάρος ιδιωτών, από τους οποίους είχε αποσπάσει σημαντικά ποσά, ή για φασαρίες που έκανε σε συνοικιακά καταστήματα για να της παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ή να της επιστρέφουν τα χρήματά της.
Τα Wendy’s παρέδωσαν όλα τα στοιχεία που συνέλεξαν στις αρχές και τότε η αστυνομία ανέλαβε δράση.
Ερευνώντας σε βάθος το παρελθόν της γυναίκας, διαπίστωσαν ότι συνεργός στις απάτες ήταν ο σύζυγός της, Τζέιμς Πλασένσια.
Μέχρι τις 21 Απριλίου, ένα μήνα μετά το περιστατικό στα Wendy’s, οι αστυνομικοί είχαν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για τις απάτες τους προκειμένου να τους συλλάβουν.
Καθώς τα νέα γίνονταν γνωστά, η κοινή γνώμη μετατοπιζόταν. Όλες οι υποψίες για το περιστατικό με τη σούπα τσίλι είχαν πια πέσει πάνω στο ύποπτο ζευγάρι. Βέβαια, η Άννα Αγιάλα εξακολουθούσε να αρνείται τα πάντα. Υποστήριζε ακράδαντα ότι το δάχτυλο επέπλεε στη σούπα που της σέρβιραν.
Χρειάστηκε να περάσει ένας ακόμη μήνας μέχρι η αλήθεια να αποκαλυφθεί.
Δίκη
Στα μέσα Μαΐου, η αστυνομία έλαβε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που αναφερόταν σε ένα όνομα που μέχρι τότε δεν είχε ακουστεί: Μπράιαν Ρόσιτερ. Ήταν ένας πρώην συνάδελφος του Τζέιμς, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ένα ατύχημα με το φορτηγό που οδηγούσε. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει το δάχτυλό του.
Μόλις επέστρεψε στη δουλειά, ο Τζέιμς ζήτησε να το δει. Έπειτα, του πρότεινε να του το δώσει. Σε αντάλλαγμα θα “ξέχναγε” ένα χρέος 50 δολαρίων που εκκρεμούσε ανάμεσά τους. Ο άντρας δέχθηκε.
Για τον Τζέιμς και την Άννα, που χρόνια οραματίζονταν να μηνύσουν μία μεγάλη πολυεθνική για να γίνουν εκατομμυριούχοι, το κομμένο δάχτυλο στη σούπα φάνταζε ως το τέλειο σχέδιο.
Εν τέλει, αποδείχθηκε ως το τέλειο σχέδιο για να καταλήξουν στη φυλακή.
Η Άννα Αγιάλα καταδικάστηκε σε 9 χρόνια κάθειρξης και ο Τζέιμς Πλασένσια σε 12 χρόνια και 4 μήνες. Και στους δύο απαγορεύτηκε δια βίου, η είσοδος σε καταστήματα Wendy’s.
αρχική εικόνα: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η δεκαετής δικαστική διαμάχη δύο νεαρών ακτιβιστών με τα McDonalds για συκοφαντία. Γιατί αρνήθηκαν συμβιβασμό
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε ο ηθοποιός Peter Renaday. Ήταν η φωνή του Δάσκαλου Splinter στα Χελωνονιτζάκια
- Η επίθεση του Έλον Μάσκ στην Τέιλορ Σουίφτ μετά την στήριξή της στην Κάμαλα Χάρις. «Θα σου χαρίσω ένα παιδί»
- Τριπλή παράσυρση πεζών σε περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης. Βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης ο οδηγός
- Γιατί οι φυτείες καφέ στην Ουγκάντα έγιναν τόποι εγκλήματος. Η εκτόξευση των τιμών και οι συμμορίες ληστών
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ