Το μεσαιωνικό κάστρο του Δούναβη που άντεξε 120 πολιορκίες. Η στρατηγική θέση και η σύγχρονη απειλή της πλημμύρας (drone)

Το μεσαιωνικό κάστρο του Δούναβη που άντεξε 120 πολιορκίες. Η στρατηγική θέση και η σύγχρονη απειλή της πλημμύρας (drone)

Το τοπίο γύρω από το φρούριο του Γκόλουμπατς στη Σερβία μοιάζει σαν να έχει βγει από επική ταινία .

Χτισμένο σε στρατηγικό σημείο στις όχθες του Δούναβη, μετράει πάνω από 680 χρόνια ιστορίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1335, με βασικό στόχο να αποκρούσει τις επιθέσεις των Οθωμανών.

Δεν είναι βέβαιο αν χτίστηκε από τους Ούγγρους ή τους Σέρβους της περιοχής, το σίγουρο είναι ότι άλλαξε αρκετά χέρια. Πέρασε από την κατοχή των Τούρκων, των Βουλγάρων, των Ούγγρων και των Αυστριακών έως ότου το 1867 να παραδοθεί οριστικά στους Σέρβους.

Το κάστρο υπολογίζεται ότι έχει αποκρούσει με επιτυχία πάνω από 120 σφοδρές επιθέσεις

φρούριο του Γκόλουμπατς

Το φρούριο του Γκόλουμπατς είναι χτισμένο στην είσοδο των Σιδηρών Πυλών.

Η στρατηγική θέση

Το φρούριο του Γκόλουμπατς είναι χτισμένο στην είσοδο των Σιδηρών Πυλών, το φαράγγι που ενώνει τον Δούναβη με τα Καρπάθια Όρη.

Η θέση του διευκόλυνε την εποπτεία των χερσαίων και των πλωτών οδών που συνέδεαν την ανατολή με τη δύση, ενώ παράλληλα τα απρόσιτα βράχια και το νερό του παρείχαν φυσική προστασία.

Το οχυρό αποτελούνταν από τρία κύρια τμήματα, εννέα τετράγωνους πύργους, δύο μεγάλες πύλες και ένα παλάτι, ενώ περιβαλλόταν από ένα τείχος πάχους 2-3 μέτρων. Εσωτερικά, διέθετε στοές και περάσματα, πολεμίστρες και κανόνια.

Με την πάροδο του χρόνου και τις αλλαγές των κατακτητών, η μορφή του κατά καιρούς άλλαζε. Ο βασικός σκελετός όμως παρέμενε ίδιος.

Από τις διάφορες επιθέσεις δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ή όσες υπέστη επιδιορθώθηκαν άμεσα. Αυτό που για πρώτη φορά έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητά του ήταν ένα υδροηλεκτρικό φράγμα τη δεκαετία του 1960 που αύξησε την στάθμη του νερού, προκαλώντας πλημμύρες σε τμήματα του φρουρίου.

φρούριο του Γκόλουμπατς

Σήμερα, το φρούριο του Γκόλουμπατς είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ιδιαίτερα τουριστικά αξιοθέατα της Σερβίας.

Το φρούριο σήμερα

Σήμερα, το φρούριο του Γκόλουμπατς είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα τουριστικά αξιοθέατα της Σερβίας.

Το 1979 ανακηρύχθηκε πολιτιστικό μνημείο εξαιρετικής σημασίας και μαζί με το φρούριο του Βελιγραδίου, είναι τα μοναδικά μνημεία στη χώρα, που έχουν αυτόνομη διοίκηση – μια κρατική εταιρεία που ιδρύθηκε ειδικά για τη διαχείρισή του.

Αυτό διευκόλυνε τις εργασίες ανακατασκευής του. Πλέον, χάρη σε έργα που έγιναν σταδιακά από τις αρχές του 21ου αιώνα, το φρούριο έχει ανακαινισθεί και είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Τη χρονιά των εγκαινίων του, το 2016, υποδέχθηκε πάνω από 63.000 επισκέπτες. Το νούμερο ήταν εντυπωσιακό, δεδομένου ότι πέρα από τη θέα, ο επισκέπτης δεν έχει κάτι άλλο να δει ή να κάνει μέσα στο οχυρό. Εκτός αυτού, βρίσκεται και αρκετά εκτός πόλης.

Χάρη στην απρόσμενα μεγάλη ζήτηση, τα τελευταία χρόνια έχουν δρομολογηθεί έργα στη γύρω περιοχή για να γίνει πιο τουριστική.

Δείτε εικόνες από το φρούριο του Γκόλουμπατς, όπως το κατέγραψε ο συνεργάτης μας Travel Inspiration:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu