Το οχυρό της Μακεδονίας στο οποίο οι υπερασπιστές του χρησιμοποίησαν καθρεφτάκια για επικοινωνία. Γιατί δεν κατελήφθη ποτέ (βίντεο drone)

Το οχυρό της Μακεδονίας στο οποίο οι υπερασπιστές του χρησιμοποίησαν καθρεφτάκια για επικοινωνία. Γιατί δεν κατελήφθη ποτέ (βίντεο drone)
Μέσα από τα σύννεφα στην κορυφή του ορεινού όγκου ξεπροβάλουν οι απρόσιτες τσεμεντένιες κατασκευές της περίφημης αμυντικής γραμμής “Μεταξά” στην Μακεδονία. Ανατολικά του ποταμού Στρυμόνα είναι το Ρούπελ, μετά το Καρατάς και πιο πέρα το οχυρό Κάλη.

Μεταξύ του όρους Άγκιστρο και Βροντούς δημιουργείται ένας ημιορεινός διάδρομος (διάβαση Κάλη). Από εκεί οι εχθρικές δυνάμεις τον Απρίλιο του 1941 μπορούσαν να προωθηθούν ταχύτατα προς Αχλαδοχώρι και στη συνέχεια προς την πόλη του Σιδηροκάστρου. Επιπρόσθετα από τη διάβαση αυτή θα μπορούσε να παρακαμφθεί η ισχυρά οχυρωμένη τοποθεσία της στενωπού Ρούπελ. Για αυτό το λόγο κατασκευάστηκε το οχυρό Κάλη ώστε να καλύψει αυτές τις διαβάσεις και κατ’ επέκταση τον δρόμο για την πεδιάδα Σερρών και τη Θεσσαλονίκη.

Κτίριο στρατωνισμού της φρουράς του οχυρού «Κάλη». Το πρωί της Γερμανικής επίθεσης βομβαρδίστηκαν, από βαρύ πυροβολικό, οι στρατώνες του Αχλαδοχωρίου.

Η Κάλη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο οχυρό της αμυντικής γραμμής, αφού οι υπόγειες στοές της είχαν μήκος περίπου 1800 μέτρα. Το οχυρό βρίσκεται ανατολικά του Ρούπελ, 5 χιλ. βορειοδυτικά του χωριού Αχλαδοχωρίου. Ο ακούραστος ιστορικός ερευνητής των οχυρών ταγματάρχης Νίκος Β Γκιρμπάτσης το επισκέφθηκε και κατέγραψε τις εγκαταστάσεις που απέμειναν μετά την καταστροφική βουλγαρική κατοχή. Μάλιστα εντόπισε στην θέση της την χαλύβδινη θύρα που έκλεινε το άνοιγμα του οπτικού σταθμού.

Η κεντρική είσοδος του συγκροτήματος. Η ελληνική δύναμη κατά την γερμανική επίθεση του Απριλίου 1941 έφθανε τους 902 στρατιώτες και τους 15 αξιωματικούς.

Το συγκρότημα διέθετε έξι στοές, μεμονωμένα πολυβολεία με 46 σκέπαστρα, ενώ είχε δύο οπτικούς σταθμούς. Μπορούσαν δηλαδή να στέλνουν σήματα μορς με καθρεφτάκι προς τα άλλα συγκροτήματα του οχυρού σε περίπτωση που διακόπτονταν οι τηλεφωνικές γραμμές. Το αδύνατο σημείο της οπτικής επικοινωνίας ήταν η ομίχλη και ο καπνός.

Η Κάλη είχε διοικητή τον Ταγματάρχη Κωνσταντίνο Κωστόπουλο και κατά την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων στις 6 Απριλίου 1941 βομβαρδίστηκε από αέρος.Το οχυρό είχε έναν νεκρό στρατιώτη, ενώ ο υποτομέας τρείς και δεκατέσσερις τραυματίες. Οι συνθήκες της αναμέτρησης άφησαν αλώβητο το οχυρό το οποίο παραδόθηκε μαζί με τα άλλα, όταν συνθηκολόγησε η στρατιά στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε το βίντεο του Γιάννη Ντάνου που έφτασε μέχρι το οχυρό:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6Le-EbgpAAAAAAPjw__MGN_V8i8UpQ6uH4lqO8V9&ver=1.23

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.