Το πιο διάσημο μεσαίο δάχτυλο στην ιστορία εκτίθεται στη Φλωρεντία και δεν είναι Αγίου

Το πιο διάσημο μεσαίο δάχτυλο στην ιστορία εκτίθεται στη Φλωρεντία και δεν είναι Αγίου

Σε ένα μουσείο στην Ιταλία, υπάρχει ένα πολύ ξεχωριστό έκθεμα. Πρόκειται για ένα δάχτυλο που δεν ανήκει, όμως, σε κανέναν Άγιο. Αντιθέτως, ανήκει σε έναν “εχθρό” της εκκλησίας: τον Γαλιλαίο.

Ο “πατέρας των σύγχρονων επιστημών” πέρασε τα τελευταία 9 χρόνια της ζωής του έγκλειστος στο σπίτι του, αφού είχε καταδικαστεί από την Ιερά Εξέταση. Πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1642. Ήταν 77 ετών και είχε τυφλωθεί.

Επειδή είχε κριθεί ως “αιρετικός” από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, δεν του επιτράπηκε να ταφεί όπως του άρμοζε στη Βασιλική της Σάντα Κρότσε στη Φλωρεντία.

Η σορός του μεταφέρθηκε δίπλα σε ένα παρεκκλήσι των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού. Στις 12 Μαρτίου 1737, σχεδόν έναν αιώνα μετά το θάνατό του, η Εκκλησία επέτρεψε τη μεταφορά του Γαλιλαίου στην Σάντα Κρότσε.

Ενταφιάστηκε σε ένα μαυσωλείο που φιλοτεχνήθηκε με δωρεά του μαθητή του, Βιτσέντζο Βιβιάνι.

Tomb_of_Galileo_Galilei

Ο τάφος του Γαλιλαίου στην Εκκλησία Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας. Στο ίδιο μέρος βρίσκεται και ο τάφος του Μιχαήλ Άγγελου και του Νικολό Μακιαβέλι – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Κατά την εκταφή, ο Άντον Φραντσέσκο Γκόρι, αρχαιοδίφης και θαυμαστής του Γαλιλαίου απέσπασε από τη σορό το μεσαίο δάχτυλο από το δεξί του χέρι του Ιταλού αστρονόμου. Μαζί με αυτό, πήρε δύο ακόμη δάχτυλα, ένα σπόνδυλο και ένα δόντι.

Από όλα τα εξαρθρωμένα μέρη του σώματος, το μεσαίο δάχτυλο αποδείχθηκε το πιο άξιο προσοχής. Αποκτήθηκε από τον Άντζελο Μπαντίνι, τον βιβλιοθηκονόμο της Λαυρεντιανής Βιβλιοθήκης και εκτέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί.

Τελικά, το 1927, το μεσαίο δάχτυλο μεταφέρθηκε στο Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης της Φλωρεντίας, σήμερα γνωστό ως Μουσείο Γαλιλαίου. Φυλάσσεται σε μια γυάλινη προθήκη, σε σχήμα αυγού, στερεωμένη πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο.

Το έκθεμα “αποτελεί παράδειγμα εγκωμίου του Γαλιλαίου ως ήρωα και μάρτυρα της επιστήμης”, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Galileo_Finger

Το μεσαίο δάχτυλο από το δεξί χέρι του Γαλιλαίου – Πηγή εικόνας: Historic Photographs

Τα υπόλοιπα λείψανα του Γαλιλαίου

Το 1823, ο σπόνδυλος του Γαλιλαίου εκτέθηκε μόνιμα στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, όπου o “πατέρας των σύγχρονων επιστημών” δίδαξε για πολλά χρόνια.

Τα υπόλοιπα δύο δάχτυλα και το δόντι φέρονται να πέρασαν από διάφορα χέρια. Όμως, τα ίχνη τους χάθηκαν μυστηριωδώς μετά το 1905. Οι ιστορικοί πίστεψαν ότι εξαφανίστηκαν.

Το Νοέμβριο του 2009, εμφανίστηκαν τυχαία σε μια δημοπρασία στην Ιταλία. Ο Αλμπέρτο Μπρούσκι, ένας διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης της Φλωρεντίας, τα αγόρασε και υποπτεύθηκε ότι ανήκαν στον Ιταλό αστρονόμο.

Απευθύνθηκε στο διευθυντή του Μουσείου Γαλιλαίου και οι επιστήμονες εξακρίβωσαν την αυθεντικότητά τους ύστερα από ενδελεχή μελέτη.

Σύμφωνα με το μουσείο, είχαν τοποθετηθεί μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο που, με τη σειρά του, βρισκόταν σε μια ξύλινη θήκη με μια προτομή του Γαλιλαίου στην κορυφή.

Σήμερα, εκτίθενται πλάι στο μεσαίο δάχτυλο του Γαλιλαίου. Στο ίδιο μουσείο υπάρχουν δύο τηλεσκόπια, μια πυξίδα και μια πληθώρα άλλων οργάνων που σχεδίασε ο σπουδαίος Ιταλός επιστήμονας.

museo_galileo

Τα αποσπασμένα δάχτυλα και το δόντι του Γαλιλαίου εκτίθενται στο ομώνυμο μουσείο της Φλωρεντίας – Πηγή εικόνας: Flickr

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Youtube

Με πληροφορίες από: Museo Galileo, Vintage News, Atlas Obsura και Reuters

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu