Μία άγρια μάχη το 1881 στην πόλη Τόμπστοουν της Αριζόνας μεταξύ αστυνομικών και μίας συμμορίας, έμεινε στην ιστορία ως το πιο διάσημο πιστολίδι στην Άγρια Δύση. «Αντίπαλοι» ήταν τα αδέρφια Ερπ και η συμμορία των Κλάντον – ΜακΛόρι.

Τα πλούσια κοιτάσματα αργύρου της πόλης και η άγρια συμπλοκή

Η πόλη Τόμπστοουν στην Αριζόνα αναπτύχθηκε ραγδαία το 1877, όταν ανακαλύφθηκαν τεράστια κοιτάσματα αργύρου, γεγονός που προκάλεσε το «ενδιαφέρον» πολλών οι οποίοι ήθελαν να επωφεληθούν. Στην πόλη κατέφθασαν έμποροι, επιχειρηματίες, εργάτες αλλά και εγκληματίες οι οποίοι κατάστρωναν σχέδια για να πάρουν μερίδιο από τα κέρδη των κοιτασμάτων.

Ο Γουάιτ, ένας από τα αδέρφια Ερπ, ήταν πρώην αστυνομικός στο Κάνσας και δούλευε στο Τόμπστοουν ως υπεύθυνος ασφαλείας σε τράπεζα, ενώ τα αδέρφια του Μόργκαν και Βέρτζιλ είχαν βρει δουλειά στην τοπική αστυνομία. Ο φίλος τους Ντοκ Χόλιντεϋ ο οποίος περιφερόταν στην πόλη, είχε οριστεί βοηθός τους.

Η συμμορία των Κλάντον και ΜακΛόρι ήταν γελαδάρηδες σε τσίρκο της περιοχής, ενώ στην πραγματικότητα έβγαζαν χρήματα ως ληστές και πιστολάδες.

Το πρωί της 25ης Οκτωβρίου 1881 ο Τομ Μακλόρι και ο Άικ Κλάπτον πήγαν στο Τόμπστοουν να αγοράσουν εφόδια για το ράντσο τους. Από την πρώτη στιγμή ήρθαν σε αντιπαράθεση με τα αδέρφια Ερπ και τον Χόλιντεϋ, ενώ και οι δύο πλευρές έψαχναν μία αφορμή προκειμένου να «λύσουν» με τα όπλα τις διαφορές τους.

Την επόμενη μέρα έφτασαν στην πόλη άλλα δύο μέλη της συμμορίας των Κλάντον – ΜακΛόρι, οι Μπίλι και Φρανκ. Εκεί ο ιδιοκτήτης ενός σαλούν τους πληροφόρησε ότι τα αδέρφια τους είχαν χτυπηθεί από τους Ερπ. Αμέσως αναζήτησαν τρόπο να εκδικηθούν.

Το διάσημο πιστολίδι

Το μεσημέρι τα αδέρφια Ερπ και ο Χόλιντεϊ εντόπισαν τα μέλη της συμμορίας και άρχισε το πιστολίδι. Στα περίπου 30 δευτερόλεπτα που διήρκεσε η συμπλοκή, έπεσαν πάνω από 30 σφαίρες. Όταν σταμάτησε η συμπλοκή, ο Μπίλι Κλάντον και τα αδέρφια ΜακΛόρι βρίσκονταν στο έδαφος νεκροί και διάτρητοι από σφαίρες. Ο Άικ Κλάντον και ο Μπίλι Κλέιμπορν κατόρθωσαν να διαφύγουν.

Ο σερίφης της κομητείας Κότσιζ, Τζον Μπίχαν, δεν συμπαθούσε τα αδέρφια Ερπ και τον Χόλιντεϋ, με αποτέλεσμα να τους κατηγορήσει για τους τρεις φόνους, ενώ εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή τους. Αργότερα, ο τοπικός δικαστής έκρινε τους φόνους «δικαιολογημένους» και τους απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες.

Την περίφημη συμπλοκή του Τόμπστοουν περιέγραψε αναλυτικά ο συγγραφέας Στιούαρτ Λέικ, ο οποίος έγραψε τη βιογραφία του Γουάιτ Ερπ το 1931. Το γεγονός ενέπνευσε αρκετούς στον χώρο της τέχνης, με τον Έλληνα Γιώργο Κοσμάτο να σκηνοθετεί το 1993 το «Tombstone», με πρωταγωνιστές τους Βαν Κίλμερ, Κερτ Ράσσελ και Σαμ Έλιοτ.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Tombstone»

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Ο «Μικρός Σερίφης» ήταν γιος ελλήνων μεταναστών στην άγρια Δύση. Ήταν το μακροβιότερο παιδικό περιοδικό γραμμένο από Έλληνες που δημιούργησαν τον Μικρό Καουμπόι και τον Μικρό Αρχηγό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here