Ο Τσάρλι (Τσάρλεϊ) Ρος αποτέλεσε την πρώτη γνωστή περίπτωση απαγωγής παιδιού για λύτρα, η οποία συντάραξε τον αμερικανικό τύπο του 19ου αιώνα.
Λέγεται ότι από την υπόθεση προέκυψε η φράση που λένε οι γονείς στα παιδιά: «Μην παίρνετε καραμέλες από αγνώστους».
Το χρονικό της υπόθεσης
Στις 27 Ιουνίου του 1874, δύο άνδρες, που μετακινόντουσαν με κάρο, στάθμευσαν μπροστά από ένα σπίτι, στο Τζερμαντάουν, σε μια εύπορη γειτονιά, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Έξω από αυτό έπαιζαν δύο αδέλφια, ο 4χρονος Τσάρλεϊ Ρος και ο 6χρονος Γουόλτερ Ρος. Εκεί τους πλησίασαν οι δύο άνδρες και ξεκίνησαν να συνομιλούν μαζί τους. Αφού κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους, τα επισκέπτονταν για πέντε συνεχόμενες μέρες, προσφέροντάς τους καραμέλες.
Προφανώς έτσι κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους.
Την 1η Ιουλίου του 1874, πραγματοποίησαν το καθιερωμένο τους δρομολόγιο στο σπίτι των ανηλίκων. Αυτή τη φορά, προσφέρθηκαν να πάρουν τα αγόρια και να τους αγοράσουν καραμέλες και πυροτεχνήματα, ενόψει της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, που εορτάζεται στην Αμερική στις 4 Ιουλίου. Τα παιδιά συμφώνησαν.
Στη διαδρομή, έστειλαν τον Γουόλτερ μόνο του σε ένα κατάστημα, για να αγοράσει πυροτεχνήματα. Οι δύο άνδρες έφυγαν με τον μικρό Τσάρλεϊ, αφήνοντας πίσω τον αδερφό του. Έκτοτε, η τύχη του 4χρονου παρέμεινε άγνωστη.
Οι δράστες θεώρησαν ότι εφόσον τα δύο παιδιά ζούσαν σε εύπορη γειτονιά, τότε θα προέρχονταν από πλούσια οικογένεια. Ωστόσο, η περιούσια των Ρος είχε μειωθεί αρκετά, λόγω της οικονομικής κρίσης του 1873.
Αρκετές μέρες μετά την επιστροφή του Γουόλτερ στο σπίτι, με τα ίχνη του Τσάρλεϊ να έχουν εξαφανιστεί, ο πατέρας τους, Κρίστιαν Ρος, έλαβε μία επιστολή, με την οποία οι απαγωγείς ζητούσαν 20.000 δολάρια λύτρα, για να ελευθερώσουν τον 4χρονο. Συνολικά του έστειλαν 23 επιστολές.
Ο Ρος δεν μπορούσε να συγκεντρώσει το ποσό και αναγκάστηκε να απευθυνθεί στην αστυνομία, χωρίς αποτέλεσμα.
Τον Δεκέμβριο του 1874, σε υπόθεση αποτυχημένης διάρρηξης, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ενεπλάκησαν δύο άνδρες με τα ονόματα Τζόσεφ Ντάγκλας και Γουίλιαμ Μόσερ, οι οποίοι δέχθηκαν πυροβολισμούς. Ο Μόσερ πέθανε ακαριαία. Ο Ντάγκλας, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ομολόγησε ότι οι δυο τους ήταν υπεύθυνοι για την απαγωγή του Τσάρλεϊ, ενώ υποστήριξε ότι ο Μόσερ ήταν ο μόνος που γνώριζε τοσημείο που βρισκόταν ο 4χρονος.
Αργότερα, συνελήφθη και τρίτο μέλος της συμμορίας, ο Γουίλιαμ Γουέστερβελτ, αστυνομικός και κουνιάδος του Μοσέρ. Επέμενε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην απαγωγή του Τσάρλεϊ. Οι αστυνομικοί ήταν πεπεισμένοι ότι συμμετείχε στην αρπαγή. Λίγο πριν δικαστεί, ομολόγησε ότι το αγόρι ήταν ζωντανό, όταν πέθανε ο Μοσέρ. Το 1875 αθωώθηκε για την απαγωγή του ανηλίκου, αλλά καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης για συνομωσία.
Ο Κρίστιαν Ρος έγραψε το βιβλίο «Η ιστορία του πατέρα του Τσάρλεϊ Ρος – το παιδί που απήγαγαν», με σκοπό να χρησιμοποιήσει τα κέρδη για την αναζήτηση του γιου του. Με αυτά τύπωσε και μοίρασε φυλλάδια με οδηγίες και φωτογραφίες σε αστυνομικά τμήματα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, ταχυδρομεία και λιμάνια. Για αρκετές δεκαετίες, ξόδεψε περισσότερα από 60.000 δολάρια. Ποσό τριπλάσιο από τα λύτρα, που όμως δεν είχε να τα δώσει όσο οι δράστες ήταν ελεύθεροι.
Γιατί συντάραξε τον αμερικανικό Τύπο
Η ιστορία του μικρού Τσάρλεϊ προκάλεσε έντονη αίσθηση στον αμερικανικό λαό. Αστυνομικά τμήματα από την Πενσυλβάνια, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη συνέβαλαν στην έρευνα, ενώ οι εφημερίδες από τη Φιλαδέλφεια ως την Καλιφόρνια ξεκίνησαν να δημοσιεύουν άρθρα.
Η εφημερίδα New York Heralnd ανέφερε: «Ποτέ στην ιστορία του της πόλης Κουάκερ δεν έχει προκύψει τέτοια περίσταση που να μονοπώλησε το ενδιαφέρον τόσο πολύ στον Τύπο».
Η υπόθεση άλλαξε για πάντα την κοινή γνώμη των Αμερικανών για το έγκλημα. Οι περισσότεροι δεν είχαν ακούσει ποτέ για μια τόσο σκληρή πράξη που αφορούσε ένα παιδί. Για πρώτη φορά, γίνεται γνωστή η απαγωγή ενός ανηλίκου, με τους δράστες να ζητούν από τον πατέρα του χρήματα, για να τον ελευθερώσουν.
Το θέμα έλαβε μεγάλη έκταση και εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωποκυνηγητά του 19ου αιώνα.
Πηγή αρχικής εικόνας: loc.getarchive οδηγιών.net
Ειδήσεις σήμερα:
- Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου Γιουν. Το φιάσκο με τον στρατιωτικό νόμο
- Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα νεκρά πρόβατα που πέταξαν σε χείμαρρο στον Βόλο
- Το εορταστικό ωράριο των σούπερ μάρκετ. Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά
- Το μεγαλύτερο ταξίδι με τρένο στον κόσμο διαρκεί 21 ημέρες. Διασχίζεις 13 χώρες και κοστίζει 1.200 ευρώ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ