“Είμαστε πολίτες του πιο όμορφου έθνους στη γη. Ένα έθνος με νόμους σκληρούς, μα απλούς. Ένα έθνος που ποτέ δεν εξαπατά. Που είναι απέραντο και χωρίς σύνορα. Όπου ζεις στη ζωή στο παρόν. Σε αυτό το χωρίς όρια έθνος από άνεμο, φως και ειρήνη, δεν υπάρχει άλλος αρχηγός παρά μόνο η θάλασσα”, Μπέρναρντ Μοϊτεσιέρ (1925-1994), θρυλικός γάλλος ιστιοπλόος.
Η Καρίνα και ο Γιώργος, το πλήρωμα του ιστιοπλοϊκού σκάφους Φιλίζι, είναι το πρώτο ζευγάρι Ελλήνων που έκαναν τον περίπλου της Γης. Το ταξίδι τους διήρκησε 11 χρόνια και ελπίζουν το παράδειγμά τους να αποτελέσει κίνητρο και για άλλους Έλληνες.
Αν και ακούγεται ακατόρθωτο, στην πραγματικότητα δεν είναι. Πριν από εκείνους, τον περίπλου της Γης έκανε ο Γιώργος Γκρίτσης και η γερμανίδα σύντροφός του Άννα Μαρία Μπάιντερμαν.
Η Καρίνα είναι η πρώτη Ελληνίδα που έκανε τον περίπλου της Γης.
Για την περιπέτειά τους, η Καρίνα και ο Γιώργος μίλησαν στη Μηχανή του Χρόνου.

Η Καρίνα και ο Γιώργος. Πηγή: Sailing Filizi
Η αρχή του ταξιδιού
“Εγώ ξεκίνησα να ταξιδεύω με φίλους σε πολύ νεαρή ηλικία. Τότε συναντήσαμε στη Μήλο μια Γαλλίδα με τον άντρα της, με ένα πολύ μικρό ιστιοπλοϊκό σκαφάκι. Η γυναίκα με προσκάλεσε στο σκάφος της.
Εκεί μου μίλησε για το ταξίδι που μόλις είχαν ολοκληρώσει: 20 χρόνια γύρω από τον πλανήτη. Χωρίς GPS, χωρίς πλότερ, χωρίς ηλεκτρονικούς χάρτες. Και η τύχη έφερε να γνωρίσω τον Γιώργο, που είχε ήδη μεγάλη ιστιοπλοϊκή εμπειρία”, ανέφερε η Καρίνα.

Το ιστιοπλοϊκό Φιλίζι που έκανε το όνειρο των Ελλήνων ιστιοπλόων πραγματικότητα. Πηγή: Sailing Filizi
“Και αφού δουλέψαμε πια για 25 χρόνια και ζώντας τη ζωή της πόλης, με όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες αλλά και τις ανέσεις, κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι φτάνει έως εδώ και ότι ήρθε η ώρα να ζήσουμε το δικό μας όνειρο”, ανέφερε ο Γιώργος.
Έβαλαν όλα τα πράγματά τους σε αποθήκη και πήγαν να ζήσουν στο Φιλίζι, ένα αξιόπιστο ιστιοπλοϊκό σκάφος Jeanneau 43 DS, 12,8 μ.. Πήραν μαζί τους λίγα ρούχα και πράγματα. “Είναι μια ασκητική ζωή σε ένα σκάφος τόσο μικρό, αλλά είναι τέτοιες οι χαρές που δίνει, που ξεχνιούνται όλες οι δυσκολίες”, είπε ο Γιώργος.

Η Καρίνα και ο Γιώργος. Πηγή: Sailing Filizi
Η περιπέτεια ξεκίνησε το 2011 με ταξίδια στη Μεσόγειο
Το πρώτο τους μακρινό ταξίδι ήταν στη Μάλτα και τη Σικελία. Βρέθηκαν για δύο ολόκληρες μέρες στην ανοιχτή θάλασσα, χωρίς κινητό, γιατί τότε δεν είχαν δορυφορικό. Το ταξίδι για τον διάπλου του Ατλαντικού ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου 2014.
Δείτε βίντεο με τη διαδρομή που ακολουθήσε η Καρίνα και ο Γιώργος, για τον περίπλου της Γης:
“Δεν γνωρίζαμε ότι το ταξίδι μας θα διαρκούσε 11 χρόνια, δεν το είχαμε υπολογίσει καθόλου. Δεν γνωρίζαμε τι θα βρίσκαμε στον ωκεανό”
“Αφού νιώσαμε μετρήσαμε τις δυνάμεις μας σαν ιστιοπλόοι και ότι μπορούμε να συντηρήσουμε το σκάφος μας και ότι τα έξοδα τελικά στον ωκεανό είναι λίγα, είπαμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε”, ανέφερε ο Γιώργος.
“Από την ώρα που θα βρεθείς στην Καραϊβική δύο είναι οι δρόμοι. Ο ένας να γυρίσεις ξανά ανατολικά προς την Ευρώπη και να τελειώσεις το ταξίδι σου, γυρνώντας πίσω στην Ελλάδα. Ο άλλος είναι να συνεχίσεις δυτικά προς τον Ειρηνικό Ωκεανό για τον περίπλου. Από τη στιγμή που περνάς τη διώρυγα του Παναμά δεν είναι εύκολο να γυρίσεις πίσω! Πήραμε την απόφαση με ενθουσιασμό και δέος” είπε η Καρίνα.

Η Καρίνα και ο Γιώργος στη Νήσο Ισαβέλα (Γκαλαπάγκος). Πηγή: Sailing Filizi
Η πανδημία και ο αποκλεισμός στα νησιά Φίτζι
Στη διάρκεια του ταξιδιού, ξέσπασε η πανδημία του COVID-19. Τότε, βρέθηκαν στα νησιά Φίτζι, όπου αναγκάστηκαν να μείνουν 2,5 χρόνια, λόγω lockdown. Στην αρχή, ήταν τρομακτικό για εκείνους, αλλά εξελίχθηκε σε καταπληκτική εμπειρία.
Το πρώτο διάστημα, υπήρχαν πολύ αυστηροί περιορισμοί. Έπειτα, η κυβέρνηση επέτρεψε τις μετακινήσεις εντός της νησιωτικής χώρας.

Η Καρίνα και ο Γιώργος στα νησιά Φίτζι. Πηγή: Sailing Filizi
“Είναι μια τεράστια χώρα με 300 νησιά, τόσο απομακρυσμένα μέσα στον ωκεανό. Οι κοινότητες είναι πρωτόγονες, αλλά τόσο όμορφες. Πρέπει να γνωρίσεις τον αρχηγό στο κάθε νησί, αυτό γίνεται μέσα από ειδική τελετή που λέγεται Σέβου-Σέβου, κατά την οποία ο επισκέπτης του προσφέρει το φυτό κάβα, το οποίο το χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν το εθνικό ποτό τους. Μετά από μια διαδικασία, που τελειώνει με χειροκρότημα, ο αρχηγός σου επιτρέπεται να κυκλοφορήσεις και να ζήσεις μέσα στην κοινότητά και στη θάλασσα τους”, είπε ο Γιώργος.
Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το ταξίδι τους, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα sailingfilizi.gr και στο κανάλι στο YouTube, Sailing Filizi.
Ο Γιώργος και η Καρίνα προσπάθησαν να γνωρίσουν τη ζωή, την κουλτούρα και τον πολιτισμό των ντόπιων. Οι άνθρωποι εκεί ζουν σε καλύβες και τρέφονται κυρίως με κασάβα, μια ρίζα που θυμίζει γλυκοπατάτα.
“Στις απομακρυσμένες κοινότητες που φτάναμε, όποτε μπορούσαμε τους προσφέραμε ψάρια, που ψαρεύαμε εμείς”, ανέφερε η Καρίνα.

Στα Φίτζι. Πηγή: Sailing Filizi
Η διάσωση των Δανών ναυαγών
Αφού έφυγαν από τα Φίτζι, βίωσαν μια συγκλονιστική εμπειρία. Διέσωσαν ένα ζευγάρι Δανών, που το σκάφος τους βούλιαξε.
“Ακούσαμε το SOS από το VHF, το «Mayday,Mayday, Mayday, we’re sinking», και τρελαθήκαμε”
“Φτάσαμε μετά από δύο ώρες στο σημείο εκεί, τους βρήκαμε και τους μαζέψαμε μέσα από τη σωσίβια λέμβο και τους πήραμε στο σκάφος. Είχαμε φύγει από το Νιούε (Niue) και πηγαίναμε προς την Τόνγκα. Και έτσι τους είχαμε δύο μέρες μαζί μας, ώσπου φτάσαμε στον προορισμό μας”, είπε το ζευγάρι.
Το ταξίδι στη Γαλλική Πολυνησία
Από τους πιο αγαπημένους προορισμούς της Καρίνας και του Γιώργου είναι η Γαλλική Πολυνησία. Για να φτάσουν εκεί, ταξίδεψαν από τα νησιά Γκαλαπάγκος 22 μερόνυχτα μέσα στον ωκεανό. Εκεί, ήρθαν σε επαφή με τον περήφανο πολιτισμό των Πολυνήσιων, οι οποίοι γιόρταζαν φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες και συμμετέχοντας σε εντυπωσιακές τελετές.

Στη Γαλλική Πολυνησία. Πηγή: Sailing Filizi
Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκαναν τα τατουάζ των κατοίκων, που δεν είναι διακοσμητικά, αλλά αφηγούνται την ιστορία της φυλής και των προγόνων τους μέσα από συμβολικά σχέδια. Μιλώντας γαλλικά, κατάφεραν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους ντόπιους, να φιλοξενηθούν στα σπίτια τους και να ζήσουν από κοντά την καθημερινότητά τους.
“Και καταλαβαίνετε όταν φτάνεις με το μικρό σου σκαφάκι μετά από τόσο καιρό στον ωκεανό σε ένα τέτοιο μέρος είναι από μόνο του μια συγκλονιστική εμπειρία”, ανέφερε ο Γιώργος.
Ο επαναπατρισμός
Το ταξίδι τους ολοκληρώθηκε στις 13 Μαΐου 2025. Παρότι έζησαν μια ζωή γεμάτη περιπέτεια , παραδέχτηκαν ότι η Ελλάδα τους έλειψε πολύ. Όλα αυτά τα χρόνια δεν την άφησαν πίσω οριστικά, αφού κατά καιρούς επέστρεφαν με το αεροπλάνο, για να δουν την οικογένειά τους, για υποχρεώσεις και για ιατρικούς λόγους, καθώς σε απομονωμένες περιοχές όπου ταξιδεύουν δεν υπάρχει πρόσβαση σε γιατρούς ή βασικές υποδομές υγείας.
Η επιστροφή στην Ελλάδα ήταν συναρπαστική, καθώς ο ΠΟΙΑΘ – HORC (Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης) τους υποδέχθηκε με μια συγκινητική τελετή στο Μικρολίμανο. Τώρα που βρίσκονται ξανά στη χώρα, νιώθουν ιδιαίτερα χαρούμενοι και έτοιμοι να ταξιδέψουν στα νησιά της Ελλάδας.

Πηγή: ΠΟΙΑΘ – HORC
Πώς μπορεί να κάνει κανείς ένα τέτοιο ταξίδι;
Το “μυστικό” για να κάνει κανείς ένα τέτοιοι ταξίδι είναι η θέληση. “Το πιο βασικό είναι… Να θέλεις. Έχουμε γνωρίσει εκατοντάδες ιστιοπλόους ξένους. Οι Έλληνες, δυστυχώς, δεν κάνουν αυτά τα ταξίδια και πρέπει να τα κάνουν, γιατί είμαστε ναυτικός λαός”, ανέφερε ο Γιώργος.
Ως προς το οικονομικό κομμάτι, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, που μπορεί κανείς να το επιτύχει.

Πηγή: Sailing Felizi
“Άλλος μπορεί να πουλήσει το σπίτι του ή να το νοικιάσει, άλλος μπορεί να έχει εργαστεί για χρόνια και να μαζέψει αρκετά χρήματα για αυτό το σκοπό. Πολλοί δουλεύουν για κάποιο χρονικό διάστημα στις περιοχές, όπου ταξιδεύουν. Βεβαίως υπάρχουν και αρκετοί που είναι συνταξιούχοι και πολλοι που δουλεύουν εξ αποστάσεως από τα λάπτοπ τους”, ανέφερε ο Γιώργος.
Πολλοί Ευρωπαίοι ζουν και ταξιδεύουν με τα παιδιά τους με ένα σκάφος. Σε πολλές χώρες του κόσμου επιτρέπεται η κατ’ οίκον εκπαίδευση, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε γονείς να μορφώνουν τα παιδιά τους εν πλω, ακολουθώντας το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα της χώρας τους.

Πηγή: Sailing Filizi
Πολλές νέες οικογένειες παίρνουν τα παιδιά τους ένα, δύο, ακόμα και τέσσερα και ξεκινούν ένα ταξίδι ζωής, που διαρκεί από λίγα χρόνια έως και πάνω από μία δεκαετία. Τα παιδιά αυτά αποκτούν φίλους από όλο τον κόσμο, μιλούν πολλές γλώσσες, και χτίζουν σχέσεις πολύ στενές με τους γονείς τους.
Αρχική εικόνα: Με τον πρόεδρο του ΠΟΙΑΘ- HORC, κατά την υποδοχή του Φιλίζι στο Μικρολίμανο.
Ρεπορτάζ : Χρυσούλα Τσουχλαράκη
Γιατί δεν γίνονται πτήσεις πάνω από το Θιβέτ. Από τι κινδυνεύουν τα αεροπλάνα και οι επιβάτες.

Ειδήσεις σήμερα:
- Στις 2 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας
- Αντιδράσεις για νομοσχέδιο στο Τέξας που προβλέπει ανάρτηση των Δέκα Εντολών στα δημόσια σχολεία
- Αποκαλύφθηκε οργανωμένο κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Επτά συλλήψεις, ζημιά άνω του 1,2 εκατ. ευρώ
- Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 38χρονη «PR» που κατηγορείται για ταξιδιωτικές απάτες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ