Το “μαγικό νερό” της Χίου που το εμφιάλωναν για λογαριασμό μεγάλων αεροπορικών εταιρειών. Πάνω στην πηγή χτίστηκε ένα Μοναστήρι (βίντεο drone)

Το “μαγικό νερό” της Χίου που το εμφιάλωναν για λογαριασμό μεγάλων αεροπορικών εταιρειών. Πάνω στην πηγή χτίστηκε ένα Μοναστήρι (βίντεο drone)
Βόρεια της Χίου, μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά από το γραφικό χωριό της Παρπαριάς, βρίσκεται χτισμένη η Μονή της Παναγίας Παγούσαινας. Χτίστηκε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους και είχε ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της περιοχής.
“ΤΩΝ ΠΑΩΝ ΤΑ ΚΡΕΜΑ”

Ο ναός ανήκει στον τύπο της “μονόχωρης βασιλικής” και αρχικά ήταν ανδρικό μοναστήρι, το οποίο λειτούργησε έως το 1940, όταν έφυγε και ο τελευταίος καλόγερος.

Η Παγούσαινα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων, στην πλαγιά του βουνού Αμανή. Το όνομά της το πήρε από το σημείο που είναι χτισμένο το ιερό της μονής, πάνω σε μία πηγή με τρεχούμενο πόσιμο νερό. Για τον λόγο αυτό, οι κάτοικοι του χωριού ονόμαζαν παλιότερα την περιοχή “ΤΩΝ ΠΑΩΝ ΤΑ ΚΡΕΜΑ”, δηλαδή “των Πάγων τα Κρεμνά”, καθώς το χειμώνα το σημείο καλυπτόταν από πάγους.

Στις 12 Οκτωβρίου η Παναγιά Παγούσαινα παραχωρήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου της κοινότητας Παρπαριάς.

Η κοινότητα, με τη σειρά της, δώρισε στην κοινότητα Βολισσού το ποσό των 16.000 γροσιών για την κατασκευή ενός σχολείου.

Το όνομά της η Μονή το πήρε από το σημείο που είναι χτισμένο το ιερό, πάνω σε μία πηγή με τρεχούμενο πόσιμο νερό

Το “μαγικό νερό”

Μέχρι σήμερα, η πηγή της Μονής υδροδοτεί το χωριό της Παρπαριάς, μέσα από το υδρευτικό δίκτυο που κατασκευάστηκε το 1963.

Η περιοχή γύρω από τη Μονή αποτελεί μέχρι και στις μέρες μας μια από τις πιο εύφορες της Βόρειας Χίου, εξαιτίας του νερού που αναβλύζει κάτω από την Παναγιά Παγούσαινα. Μάλιστα, το νερό της μονής, λόγω της ποιότητάς του αποτελεί και τον “θησαυρό” της Παρπαριάς.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας, ιδιωτική εταιρία εμφιάλωνε το νερό της πηγής και το πουλούσε σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της εποχής, μεταξύ των οποίων η Ολυμπιακή, η “KLM” και η “Loufthansa”. Η σύμβαση δεν ανανεώθηκε μετά την πτώση των Συνταγματαρχών.

Η ενίσχυση των ομογενών

Η περιοχή γύρω από τη Μονή είναι γεωργικά εκμεταλλεύσιμη, εξαιτίας του νερού που υπάρχει στο υπέδαφος. Ο πλούτος της βόρειας Χίου δεν σταματά εκεί.

Tη δεκαετία του 1960 πολλοί κάτοικοι της Παρπαριάς, μετανάστευσαν στις ΗΠΑ για την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους ίδιους και για τις οικογένειες που άφησαν πίσω.

Χωρίς να ξεχάσουν τον τόπο που μεγάλωσαν, έχουν ενισχύσει σημαντικά το έργο των μόνιμων κατοίκων της Παρπαριάς, χρηματοδοτώντας το δίκτυο υδροδότησης, αλλά και έργα συντήρησης για τη μονή της Παναγίας Παγούσαινας και της Ευαγγελιστρίας.

Παράλληλα, έχουν δωρίσει σημαντικά ποσά για έργα ανοικοδόμησης και επέκτασης των δημόσιων χώρων της Παρπαριάς.

Η περιοχή γύρω από τη Μονή, είναι γεωργικά εκμεταλλεύσιμη, εξαιτίας του νερού που υπάρχει στο υπέδαφος

Η Παναγιά Παγούσαινα γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Ήδη από την προηγούμενη ημέρα πολλοί κάτοικοι της περιοχής, ανεβαίνουν παραδοσιακά με γαϊδουράκια ή με τα πόδια την πλαγιά του όρους Αμανή και διανυκτερεύουν στα λίγα κελιά του μοναστηρίου ή στο περιβόλι της Μονής.

Την επομένη ακολουθεί ο μεγαλοπρεπής εορτασμός της κοίμησης της Θεοτόκου, όπου συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι της Παρπαριάς και των γύρω κοινοτήτων.

Δείτε εδώ το βίντεο drone του Chiosphotos για τη Μονή της Παναγίας της Παγούσαινας: 

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Δείτε από ψηλά το Άγιον Όρος της Πελοποννήσου. Η εντυπωσιακή Μονή του Προδρόμου που έγινε ορμητήριο του Κολοκοτρώνη και νοσοκομείο στον Αγώνα του 1821 (βίντεο drone)… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu