Το σούπερ μοντέλο των ΄80ς που βιάστηκε από τον Μπιλ Κόσμπι και κακοποιήθηκε από τον πατέρα της, τον οποίο προσπάθησε να σκοτώσει. Η εξωτική καλλονή που άλλαξε το πρότυπο των μοντέλων

Το σούπερ μοντέλο των ΄80ς που βιάστηκε από τον Μπιλ Κόσμπι και κακοποιήθηκε από τον πατέρα της, τον οποίο προσπάθησε να σκοτώσει. Η εξωτική καλλονή που άλλαξε το πρότυπο των μοντέλων

Πίσω από τη λάμψη και τα φώτα της μόδας, η ζωή της Τζάνις Ντίκινσον έχει σημαδευτεί από μαύρες σελίδες.

Χρησιμοποίησε τη δύναμη της δημοσιότητας ώστε να γνωστοποιήσει επώδυνες καταστάσεις στη ζωή της, να δώσει δύναμη και σε άλλες γυναίκες και να περάσει κοινωνικά μηνύματα. Βιάστηκε από τον κωμικό Μπιλ Κόσμπι. Μαζί με τα υπόλοιπα 57 θύματα, που τον έχουν καταγγείλει, φώναξε “Δεν σε φοβάμαι πια”. Την ίδια αντιμετώπιση είχε και όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Δεν επέτρεψε το φόβο να ορίσει τη ζωή της. Τον ξεπέρασε και πλέον δραστηριοποιείται σε οργανισμούς στην Αμερική για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Το παραλυτικό χάπι, οι σπασμοί και ο βιασμός

«Ο άνδρας αυτός είναι ένα τέρας. Μου έδωσε ναρκωτικά και με βίασε”. Οι αποκαλύψεις εις βάρος του κωμικού Μπιλ Κόσμπι ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2014, όταν η Μπάρμπαρα Μπόουμαν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Daily Mail», μίλησε πρώτη για τον τρόπο που κακοποιήθηκε ψυχικά, σωματικά και σεξουαλικά στην ηλικία των 17 ετών. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και γρήγορα πολλά από τα θύματα του ύψωσαν τη φωνή τους και κατήγγειλαν τον διάσημο κωμικό. Ανάμεσα τους το σούπερ μοντέλο των ΄80ς, Τζάνις Ντίκινσον γνωστοποίησε τον εφιάλτη που βίωσε.

Το μοντέλο συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Μπιλ Κόσμπι όταν ο ατζέντης της κανόνισε συνάντηση μαζί του για να της δώσει σε ρόλο στο The Cosby Show. Ήταν 17 χρόνων όταν ο κωμικός την νάρκωσε με χάπια. Η Ντίκινσον παρέλυσε και το χάπι την κατέστησε ανίκανη να αντισταθεί στην επίθεση που δέχτηκε. Τη βίασε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που είχαν δειπνίσει μαζί. Όταν ξύπνησε από τη νάρκωση είχε ίχνη σπέρματος ανάμεσα στα πόδια της. Ο βιασμός της άφησε φρικτούς πόνους στα γεννητικά όργανα. Aυτός ήταν ο τρόπος που χρησιμοποιούσε και στα υπόλοιπα θύματα του. Τις νάρκωνε και χωρίς να μπορούν να αντισταθούν τις βίαζε. Στο δικαστήριο βρέθηκε μπροστά στον Κόσμπι. “Τέρμα ο κώδικας σιωπής. Για πολύ καιρό ήμουν τάφος. Είναι καιρός να ξεσηκώσω κόσμο. Αυτό που μου συνέβη, έκανα 25 χρόνια να το ξεπεράσω”.

Απέκρυψε πτυχές του βιασμού στο βιβλίο

Η δικαίωση για τα δεκάδες θύματα βιασμού του Κόσμπι ήρθε μετά από 4 χρόνια και πολλές δίκες. Η Ντίκινσον διαφώνησε έντονα με τους δικηγόρους υπεράσπισης του Κόσμπι που εντόπισαν ασυμφωνίες μεταξύ των καταθέσεών της και των περιγραφών της στην αυτοβιογραφία που εξέδωσε το 2002. Θέλησε μάλιστα να συμπεριλάβει περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση, αλλά τελικά αναγκάστηκε να παρουσιάσει μια λογοκριμένη εκδοχή, καθώς το νομικό τμήμα του εκδοτικού οίκου αντέδρασε στην προοπτική δημοσιοποίησης των καταγγελιών βιασμού. Η Ντίκινσον αναγκάστηκε να υποχωρήσει, καθώς χρειαζόταν τα χρήματα από το βιβλίο και φοβόταν ότι ο Κόσμπι θα της καταστρέψει την καριέρα.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 ο διάσημος ηθοποιός κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση στην Άντρεα Κόνσταντ στο σπίτι του στη Φιλαδέλφεια. Αυτή η υπόθεση ήταν η πρώτη που κατέληξε σε καταδίκη. Στο πρόσωπό της δικαιώθηκαν και όλα τα υπόλοιπα θύματα, γνωστά ή μη. Όσες είχαν τη δύναμη να τον καταγγείλουν, φωτογραφήθηκαν μαζί το 2015 για το περιοδικό New York Magazine. 35 γυναίκες επέλεξαν αυτό τον τρόπο ομαδικής διαμαρτυρίας. Ανάμεσα τους όμως είχαν και μία κενή καρέκλα. Ήταν για όλες εκείνες που δεν κατάφεραν να υψώσουν τη φωνή τους και έμειναν πίσω. Στο άκουσμα της δικαστικής απόφασης ξέσπασαν σε κλάματα. Η απόφαση ανακούφισε την Ντίκινσον, ωστόσο ήταν σίγουρο ότι δε μπόρεσε να σβήσει όλα τα σημάδια στη ψυχή της.

Η ζωή της Ντίκινσον είχε τραυματιστεί σε ακόμη πιο μικρή ηλικία. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι, όπου ο πατέρας της κακοποιούσε σεξουαλικά μία από τις δύο αδελφές της. Επειδή όμως εκείνη αντιστάθηκε, δεχόταν καθημερινά τη λεκτική και σωματική κακοποίηση από τον παιδόφιλο πατέρα της. Κράτησε μέσα της τη φρίκη, ενώ παραδέχτηκε σε συνέντευξη της το 2006 ότι σκέφτηκε να τον σκοτώσει. Έριξε από το παράθυρο του αυτοκινήτου της τα χάπια που χρειαζόταν, ενώ τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Το σούπερ μοντέλο που έγινε μούσα των σχεδιαστών

Παρά τις τραυματικές της εμπειρίες, κατάφερε να ορθώσει το ανάστημα της στον χώρο της μόδας. Πρωταγωνίστησε στις πασαρέλες από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, ενώ έγινε η μούσα δεκάδων σχεδιαστών. Η ίδια υποστήριξε ότι γέννησε τον όρο του σούπερ μοντέλου. «Δούλευα τόσο πολύ που κάποια στιγμή ο μάνατζερ μου είπε: “Είσαι superwoman” και εγώ του απάντησα “όχι, είμαι supermodel”, Ήταν ακόμη στην αρχή της καριέρας της το 1979. Η επινόηση του όρου από την Ντίκινσον αμφισβητήθηκε, καθώς είχε εμφανιστεί από τη δεκαετία του ’40 όταν στο Chicago Tribune είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στα σούπερ μοντέλα που υπογράφουν στη μόδα.

Στην αρχή της καριέρας της δυσκολεύτηκε να καθιερωθεί, καθώς στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, τα χαρακτηριστικά της θεωρήθηκαν πολύ εξωτικά για ένα μοντέλο στην Αμερική καθώς επικρατούσαν οι ξανθιές κοπέλες με ανοικτά χαρακτηριστικά.

Οι πόρτες άνοιξαν όταν ο φωτογράφος Ζακ Σίμπερστάιν την ανακάλυψε και την ανέδειξε.

Συνεργάστηκε με την κορυφαία του χώρου, Ουελχιμίνα Κούπερ, ενώ στα τέλη του ΄80 οι ημερήσιες απολαβές της ξεπερνούσαν τα 2.000 δολάρια. Ήταν η εποχή που το σούπερ μοντέλο αναγνωρίστηκε και φωτογραφήθηκε για τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών μόδας, όπως η Vogue, στην οποία κάλυψε τα εξώφυλλα της για 37 φορές. Στην πλάτη της έχει καταγράψει συνεργασίες με τους πιο δημοφιλείς σχεδιαστές της εποχής, όπως ο Ντιόρ, Βερσάτσε, Κάλβιν Κλάιν, Βαλεντίνο και πολλοί άλλοι. Τα βιβλία που εξέδωσε για την εμπειρία της στο χώρο της μόδας, έκαναν την Τάιρα Μπανκς να την προσκαλέσει να συμμετάσχει ως κριτής στο αμερικανικό Next Top Model. O τρόπος ωστόσο που αμφισβήτησε τα plus size μοντέλα του σόου, την οδήγησε σε έντονη αντιπαράθεση με την παραγωγό και τελικά στην απόλυση της.

Η μάχη με τον καρκίνο

Τον Μάρτιο του 2016 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Ήταν μία ακόμη επώδυνη κατάσταση της ζωής της και αποφάσισε να τη δημοσιοποιήσει. “Δεν θα το αφήσω να με ρίξει”, είχε δηλώσει. Ένιωσε ότι χάνει τη θηλυκότητα της, φοβήθηκε για την αντίδραση των παιδιών της. Στο παρελθόν αντιμετώπισε, τη βουλιμία, μετά την ανορεξία και τον αλκοολισμό. Ο καρκίνος τη φόβισε περισσότερο. Υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή και εξάμηνη θεραπεία ακτινοβολιών. Νίκησε τον καρκίνο και πλέον είναι δίπλα σε όλες τις γυναίκες που δίνουν την ίδια μάχη. Σήμερα το άλλοτε αισθησιακό μοντέλο έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της από τις πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπο της.

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Το αυτοκαταστροφικό μοντέλο των ’80ς που υποδύθηκε η Αντζελίνα Τζολί. Η επανάσταση που έφερε στο μόντελιγκ, τα ναρκωτικά, η πορνεία και το AIDS

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.