Το στούντιο ηχογράφησης που έχτισε ο Χάρισον Φορντ, όταν ήταν άνεργος ηθοποιός. Εκεί ηχογράφησε και ο Πελέ

Το στούντιο ηχογράφησης που έχτισε ο Χάρισον Φορντ, όταν ήταν άνεργος ηθοποιός. Εκεί ηχογράφησε και ο Πελέ

Το 1969 ο Χάρισον Φορντ ήταν ένας άνεργος ηθοποιός στο Λος Άντζελες. Τα προηγούμενα χρόνια είχε παίξει μικρούς ρόλους στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Όμως, απορρίφθηκε για ένα μεγάλο ρόλο από τα στούντιο της Columbia Pictures. Ο ίδιος ο διευθυντής του κινηματογραφικού κολοσσού είχε πει τότε ότι ο Φορντ «δεν έκανε για τον κινηματογράφο».

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο ξυλουργός Χάρισον Φορντ

Όλα έδειχναν ότι η σύντομη καριέρα του Χάρισον Φορντ ως ηθοποιός είχε τελειώσει. Αποφάσισε τότε να αλλάξει επάγγελμα. Δεν ήταν μόνο η ανεργία, αλλά και το γεγονός ότι είχε δύο παιδιά να ζήσει. Ο Φορντ δεν γνώριζε καμία τέχνη εκτός από την ηθοποιία. Έτσι, αποφάσισε να γίνει ξυλουργός στο Λος Άντζελες.

Ο Χάρισον Φορντ ως ξυλουργός, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Πηγή: Pinterest

Άρχισε να μαθαίνει την τέχνη με τη βοήθεια φίλων του και βιβλία που δανείστηκε από μία δημόσια βιβλιοθήκη. Γρήγορα ανακάλυψε ότι είχε ταλέντο στη ξυλουργία. Ήταν, επίσης, τυχερός καθώς στην περιοχή Ενσίνο του Λος Άντζελες όπου κατοικούσε, οι ξυλουργοί ήταν ελάχιστοι και αναγείρονταν τότε πολλές ακριβές κατοικίες.

Έτσι, το 1969-1970, ο Χάρισον Φόρντ εργάστηκε ως ξυλουργός και έβγαζε ένα καλό μεροκάματο.

Ο Μέντεζ και το στούντιο ηχογράφησης

Το 1970, ο διάσημος Βραζιλιάνος τραγουδιστής Σέρζιο Σάντο Μέντεζ που κατοικούσε στο Ενσίνο ήθελε να φτιάξει ένα στούντιο ηχογράφησης που θα ήταν εξ’ ολοκλήρου από ξύλο. Για το λόγο αυτό το κόστος ήταν στα 100.000 δολάρια, ένα αρκετά υψηλό ποσό για εκείνη την εποχή. Ήταν, όμως, στις οικονομικές δυνατότητες του Μέντεζ, καθώς με το συγκρότημά του «Sérgio Santos Mendes & Brazil 66» στα τέλη των 60’s είχε κάνει μεγάλες επιτυχίες στις ΗΠΑ.

Ο Σέρζιο Μέντεζ είχε αγοράσει το πολυτελές σπίτι του στο Λος Άντζελες από τον φίλο και συμπατριώτη του, Πελέ.

Το συγκρότημα «Sérgio Santos Mendes & Brazil 66». Ο Μέντεζ διακρίνεται στο κέντρο της φωτογραφίας ανάμεσα στις δύο τραγουδίστριες. Πηγή: Wikipedia

Μάλιστα, ο μεγάλος ποδοσφαιριστής, που είχε ταλέντο και τραγουδιστή, ήταν “επίτιμο” μέλος των «Sérgio Santos Mendes & Brazil 66» και σε κάποιους δίσκους τους είναι ο βασικός ερμηνευτής!

Ο Μέντεζ που είχε μεταναστεύσει σχετικά πρόσφατα στις ΗΠΑ δεν γνώριζε πως θα εύρισκε κάποιον που θα του έφτιαχνε το στούντιο. Ένας φίλος του του ανέφερε ένα νεαρό ξυλουργό, ονόματι Χάρισον Φορντ, με τον οποίο είχε συνεργαστεί. Ο Μέντεζ επικοινώνησε με τον Φορντ νομίζοντας ότι ήταν κάποιος εργολάβος που αναλάμβανε μεγάλες δουλειές. Ζήτησε να τον δει για να κανονίσουν τις λεπτομέρειες για την κατασκευή του στούντιο ηχογράφησης.

Ο Φορντ δεν είχε ιδέα πως θα το έφτιαχνε. Όμως, έβαλε όλη τη μαεστρία του ως ηθοποιός για να πείσει τον Μέντεζ ότι ήταν ο καλύτερος για τη δουλειά αυτή! Ο Μέντεζ που ήταν συνομήλικος του Φορντ, τον συμπάθησε αμέσως.

Ήταν βέβαιος ότι είχε βρει τον πιο κατάλληλο άνθρωπο για να του φτιάξει το στούντιο. Μάλιστα, δεν ρώτησε καν τον Φορντ αν είχε αναλάβει ποτέ παρόμοια εργασία!

Ο Χάρισον Φορντ φτιάχνει το στούντιο

 Χρόνια, αργότερα, όταν ο Χάρισον Φόρντ ήταν ο πιο καλοπληρωμένος ηθοποιός στον κόσμο, σε μία συνέντευξή του ανέφερε τα εξής:

«Η πρώτη μεγάλη δουλειά που είχα ως ξυλουργός, ήταν ένα στούντιο ηχογράφησης 100.000 δολαρίων για τον Σέρζιο Σάντος Μέντες στην αυλή του στο Ενσίνο. Πολύ καλός άνθρωπος, ο Σέρζιο. Και ποτέ δεν με ρώτησε αν το είχα κάνει πριν. Έτσι, δεν το ανέφερα ποτέ, και μου βγήκε πολύ καλά. (Κατάφερα να φτιάξω το στούντιο) χάρη στα βιβλία (που δανείστηκα) από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ενσίνο και λίγη βοήθεια από τους φίλους μου».

Ο Χάρισον Φόρντ προσέλαβε μερικούς φίλους του ως εργάτες και όλοι μαζί έφτιαξαν το στούντιο ηχογράφησης του Σέρζιο Μέντεζ.

Η φωτογραφία μετά την κατασκευή του στούντιο του Μέντεζ με τον Φορντ και τους φίλους του. Ο Βραζιλιάνος τραγουδιστής είναι στο κέντρο, αριστερά από τον Φορντ. Πηγή: twitter

Όταν τελείωσε, ήταν τόσο ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα που ζήτησε να βγει φωτογραφία με τον Χάρισον Φορντ και τους συνεργάτες του. Τα χρήματα που πήρε ο Φορντ από τον Μέντεζ τον βοήθησαν να συνεχίσει να μένει με την οικογένειά του στο Λος Άντζελες, και να ελπίζει ότι κάποτε θα έπαιζε στον κινηματογράφο.

Η αρχή της κινηματογραφικής του καριέρας

Ο Μέντεζ σύστησε τον Φορντ ως ξυλουργό σε φίλους του. Αυτοί με τη σειρά τους στο ζεύγος Τζων Γκρέγκορι Ντούν και Τζοάν Ντίντιον, που ήταν διάσημοι συγγραφείς. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έγραφαν σενάρια κινηματογραφικών ταινιών. Ο Χάρισον Φορντ έκανε ξυλουργικές εργασίες στο σπίτι τους στο Μάλιμπου της Καλιφόρνιας.

Ήταν αυτοί που μεσολάβησαν να γνωρίσει το 1973 τους σημαντικούς σκηνοθέτες, Τζωρτζ Λούκας και Φράνσις Φορντ Κόπολα. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον Χάρισον Φορντ να ξεκινήσει τη σπουδαία καριέρα του στον κινηματογράφο από τα τέλη των 70’s.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, το όνομά του έγινε πασίγνωστο σ’ όλο τον κόσμο.

Φιλία μισού αιώνα

Με τον Σέρζιο Μέντεζ παραμένουν καλοί φίλοι μέχρι και σήμερα, περισσότερο από πενήντα χρόνια μετά τη γνωριμία τους. Όταν κάποτε τον ρώτησαν πως γνώρισε τον Χάρισον Φορντ, ο Μέντεζ είπε:

«Λοιπόν, όταν αποφάσισα να φτιάξω αυτό το στούντιο, ένας φίλος μου μου είπε, «Ξέρω έναν νεαρό ξυλουργό». Ήρθε λοιπόν αυτός. Ήταν ένας νεαρός τύπος με γένια και μακριά μαλλιά. Και είπα, «Εντάξει, ας το κάνουμε το στούντιο». Και το όνομά του ήταν Χάρισον Φορντ. Και τα υπόλοιπα, ξέρετε, είναι ιστορία. Και είναι σπουδαίος ξυλουργός. Έκανε μια θαυμάσια δουλειά!»

Ηχογράφηση του Πελέ από τον Σέρζιο Μέντεζ. Οι στίχοι και μουσική είναι του ιδίου του Πελέ, ενώ στο τραγούδι τον συνοδεύει ο Μέντεζ και το συγκρότημά του.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu