Το τελευταίο έγκλημα του Μουσολίνι. Ο Ιταλός δικτάτορας οδηγεί στον θάνατο χιλιάδες εφήβους

Το τελευταίο έγκλημα του Μουσολίνι. Ο Ιταλός δικτάτορας οδηγεί στον θάνατο χιλιάδες εφήβους

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1943, με μια τολμηρή καταδρομική επιχείρηση, ο Χίτλερ απελευθέρωσε τον πιστό του σύμμαχο Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος ήταν φυλακισμένος από τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.

Αμέσως μετά οι Γερμανοί εγκατέστησαν τον Μουσολίνι στην ελεγχόμενη από αυτούς βόρεια Ιταλία και ίδρυσαν ένα νέο φασιστικό κρατίδιο με τη βαρύγδουπη ονομασία «Ιταλική Σοσιαλιστική Δημοκρατία».

Πρωταρχικό μέλημα του νέου κράτους ήταν η αναδιοργάνωση του Ιταλικού Στρατού. Ο Ιταλός δικτάτορας προσδοκούσε ότι η κλήση των κλάσεων από το 1910 έως το 1925 θα του απέδιδε ικανές δυνάμεις.

Το μηδαμινό ωστόσο ποσοστό προσέλευσης απέδειξε ότι ο Μουσολίνι ζούσε σε μια ουτοπία. Οι Ιταλοί δεν ήταν διατεθειμένοι να τον ακολουθήσουν αυτή τη φορά.

Τότε η φασιστική κυβέρνηση στράφηκε προς τη νεολαία. Ο ίδιος ο Μουσολίνι έτρεφε μεγάλη εκτίμηση στα παιδιά που, μην έχοντας γνωρίσει άλλο καθεστώς, είχαν γαλουχηθεί με τα φασιστικά ιδεώδη.

Κατ’ επέκταση, η πτώση του φασισμού για τους νεαρούς Ιταλούς θα συμπαρέσυρε και την πατρίδα.

“Εμπιστεύομαι περισσότερο τη νεολαία, παρά τους ήρωες του πολέμου” διακήρυττε ο Μουσολίνι κολακεύοντας τους νέους που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του. Πολλοί απ’ αυτούς έτρεφαν την απλοϊκή πεποίθηση ότι θα συνέτριβαν τους εχθρούς ή ότι τα νέα μυστικά γερμανικά όπλα θα ανέτρεπαν δια μαγείας την κατάσταση και θα τους χάριζαν τη νίκη.

Η προκήρυξη για εθελοντική στράτευση απαιτούσε ως κατώτατο όριο ηλικίας εκείνο των 15 ετών. Υπήρχαν όμως περιπτώσεις ακόμη και δωδεκάχρονων που το έσκαγαν από το σχολείο και παραποιούσαν τα στοιχεία γέννησης τους προκειμένου να καταταγούν.

Οι ρεαλιστές Γερμανοί κατανόησαν ότι αυτή η «σταυροφορία των νηπίων» ήταν εκ των πραγμάτων καταδικασμένη.

Ο συνταγματάρχης Γιόντλ ανέφερε προφητικά: «η ιταλική νεολαία δεν έχει καμία σοβαρή πολεμική προπαρασκευή. Γι’ αυτούς ο πόλεμος είναι ένα παιχνίδι. Θα υπάρξουν απλώς περισσότεροι νεκροί».

Οι ενθουσιώδεις Ιταλοί έφηβοι όμως αγνόησαν αυτές τις προβλέψεις και έσπευσαν μαζικά στα νεοϊδρυθέντα τάγματα. Ο αριθμός τους μάλιστα ήταν τόσο μεγάλος, ώστε ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να ενταχθούν σε τμήματα ενηλίκων, αποφασίστηκε η δημιουργία αυτόνομου τμήματος. Υπολογίζεται ότι πάνω από 4.000 νέοι μεταξύ 12 και 18 ετών κατατάχθηκαν στους στρατιωτικούς σχηματισμούς της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας».

Η προκήρυξη για εθελοντική στράτευση απαιτούσε ως κατώτατο όριο ηλικίας εκείνο των 15 ετών. Υπήρχαν όμως περιπτώσεις ακόμη και δωδεκάχρονων που το έσκαγαν από το σχολείο και παραποιούσαν τα στοιχεία γέννησης τους προκειμένου να καταταγούν. Wikimediamtx Commons

«Οι λευκές φλόγες», όπως αυτοαποκαλούνταν, εκπαιδεύτηκαν για ένα μήνα στον ανταρτοπόλεμο και αμέσως μετά χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα εναντίον των παρτιζάνων.

Γρήγορα κατάλαβαν ότι ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι. Οι «λευκές φλόγες» έσβησαν στη δίνη των μαχών. Οι περισσότεροι έφηβοι οδηγήθηκαν ανύποπτοι στον θάνατο. Πολλοί έπεσαν νεκροί χωρίς να προλάβουν να χρησιμοποιήσουν το όπλο τους. Κάποιοι πέταξαν τις στολές τους και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Διαλύθηκαν όταν τα πάντα κατέρρεαν γύρω τους. Ο Μουσολίνι είχε διαπράξει το τελευταίο του έγκλημα.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η ένοπλη αντιφασιστική οργάνωση που πολέμησε τον Μουσολίνι και σε πολλές περιπτώσεις τον νίκησε. Διαλύθηκε όταν οι Κομμουνιστές διαφοροποιήθηκαν και τάχθηκαν κατά της βίας 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu