Το τεράστιο άγαλμα, του έφιππου Τζένγκις Χαν, που αφάνισε με τους πολέμους του το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού

Το τεράστιο άγαλμα, του έφιππου Τζένγκις Χαν, που αφάνισε με τους πολέμους του το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού

Ο Τζένγκις Χαν (Τσίνγκις Χαν) ένωσε τις μογγολικές φυλές και ίδρυσε τη Μογγολική Αυτοκρατορία, μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία. Για πολλούς λαούς θεωρείται ως ένας από τους φοβερότερους κατακτητές. Στα μογγολικά χρονικά “Jami’ al-tawarikh” έχουν καταγραφεί τα λόγια του για το πως αντιλαμβανόταν την ευτυχία: «Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να καταβάλλεις τους εχθρούς σου, να τους κυνηγάς, να τους κλέβεις τον πλούτο τους, να βλέπεις αυτούς που τους αγαπούν να λούζονται στα δάκρυα, να σφίγγεις στην αγκαλιά σου τις γυναίκες και τις κόρες τους»

του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο Τζένγκις Χαν κατέκτησε ένα μεγάλο κομμάτι της Ασίας που υπολογίζεται ότι κάλυπτε το 22% της γης. Στα είκοσι χρόνια που διήρκησαν οι κατακτητικοί του πόλεμοι (1207-1227 μ. Χ.), εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν  από τις επιδρομές τους. Ίσως και το 11% του συνολικού πληθυσμού της γης να αφανίστηκε τότε.

Όμως, ο Τζένγκις Χαν δεν έκανε μόνο πόλεμο, αλλά και έρωτα!

Λέγεται ότι είχε πάνω από 1.000 συζύγους και τέτοια καρπερότητα ώστε μια μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 1 στους 200 ανθρώπους που ζουν σήμερα είναι απόγονοί του!

Πορτραίτο του Τζένγκις Χαν σε προχωρημένη ηλικία. Πηγή: Wikipedia

Το 1227 ο 66 χρόνος τότε Τζένγκις Χαν εκστράτευσε εναντίον της Κίνας όπου πέθανε, όταν τραυματίστηκε ενώ ήταν και ασθενής. Πριν πεθάνει ζήτησε να ταφεί κρυφά και έτσι μέχρι σήμερα η θέση του τάφου του είναι άγνωστη.

Το έφιππο άγαλμα του Τζένγκις Χαν

Αντίθετα με πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, στη Μογγολία σήμερα ο Τζένγκις Χαν είναι πολύ αγαπητός και θεωρείται πατέρας του έθνους.

Αγάλματά του υπάρχουν σε διάφορες θέσεις στη Μογγολία που έχουν σχέση με συμβάντα από τη ζωή του όταν ήταν νέος. Μία απ’ αυτές είναι στην όχθη του ποταμού Τουλ, 54 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, Ουλάν Μπατόρ. Σύμφωνα μ’ ένα τοπικό θρύλο ο Τζένγκις Χαν βρήκε εκεί ένα χρυσό μαστίγιο. Σήμερα στο ίδιο σημείο υπάρχει ολόκληρο συγκρότημα αγαλμάτων του.

Άγαλμα του έφιππου Τζένγκις Χαν. Πηγή: Flickr

Το πιο εντυπωσιακό απ’ αυτά βρίσκεται στην κορυφή της θέσης και απεικονίζει τον Τζένγκις Χαν έφιππο. Είναι  ένα από μεγαλύτερα αγάλματα ιππέα, στον κόσμο. Έχει ύψος 40 μέτρων και το υλικό του είναι ανοξείδωτος χάλυβας. Πρόκειται για έργο του γλύπτη D. Erdenebileg και ανεγέρθηκε το 2008 σε σχέδια του αρχιτέκτονα J. Enkhjargal.

Το άγαλμα είναι συμβολικά στραμμένο ανατολικά προς τη γενέτειρα του Τζένγκις Χαν, Delüün Boldog.

Οι επισκέπτες περπατούν στο κεφάλι του αλόγου μέσω του στήθους και του λαιμού του, όπου έχουν πανοραμική θέα.

Τουρίστες πάνω στο άγαλμα του έφιππου Τζένγκις Χαν. Πηγή: https://uk.trip.com

Στη βάση του αγάλματος υπάρχει ένα κέντρο επισκεπτών καθώς και μουσείο με δύο μόνιμες εκθέσεις κειμηλίων. Η πρώτη σχετίζεται με την ιστορία της Μογγολίας από την προϊστορική μέχρι και την νεότερη εποχή ενώ η δεύτερη με τον Τζένγκις Χαν. Δίπλα στο μουσείο βρίσκεται ένα τουριστικό και ψυχαγωγικό κέντρο, το οποίο καλύπτει 212 εκτάρια (520 στρέμματα).

Επίσημα το κόστος του αγάλματος, αλλά και ολόκληρου συγκροτήματος αναφέρεται ότι ήταν μόλις 4,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Μάλιστα, αυτά δαπανήθηκαν από τη “Genco Tour Bureau”, μια ιδιωτική εταιρεία στη Μογγολία που προωθεί τον τουρισμό της χώρας.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu