Τη δεκαετία του 1960, ο σέρβος συνθέτης Μίκυ Γιαβρέμοβιτς νίκησε σε μουσική εκδήλωση στη Γιουγκοσλαβία με το «Πίεμ». Το τραγούδι όμως ήταν ίδιο με το «Καράβι» του Ζαμπέτα, που είχε συνθέσει το 1966.
Ο ανταποκριτής του σερβικoύ κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Τανγιούγκ», Ντραγκομίρ Ραντιβόγιεβιτς, βρέθηκε τυχαία στο νυχτερινό κέντρο στην Αθήνα που τραγουδούσε ο έλληνας καλλιτέχνης. Όταν άκουσε το «Καράβι» παραξενεύτηκε, καθώς η μελωδία είχε τεράστια ομοιότητα με το «Πίεμ» του Γιαβρέμοβιτς.
Ο Ραντιβόγιεβιτς απευθύνθηκε στο Ζαμπέτα, ο οποίος του τόνισε ότι το κομμάτι ήταν ελληνικό και ότι γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1966 και κυκλοφόρησε στο εξωτερικό από τις εταιρείες Odeon και Columbia. Όταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος αν έχει σκοπό να κινηθεί νομικά, εκείνος αρνήθηκε.
Η είδηση διαδόθηκε και δημιουργήθηκε ντόρος για τον Γιαβρέμοβιτς. Ο σέρβος συνθέτης υποστήριξε ότι υπάρχει ομοιότητα αλλά ως προς το είδος της μουσικής και ότι δεν πρόκειται για αντιγραφή. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και ασχολήθηκαν με την υπόθεση και Γιουγκοσλάβοι.
Οι τίτλοι στις εφημερίδες της εποχής έγραφαν για τους δύο καλλιτέχνες. Στο μεταξύ, Γιουγκοσλάβοι δημοσιογράφοι έπαιρναν τηλέφωνο τον έλληνα συνθέτη και τον παρακαλούσαν να ξεμπροστιάσει τον Γιαβρέμοβιτς.
Οι αξίες του Ζαμπέτα δεν τον άφηναν να κάνει κάτι τέτοιο. Δε ζήτησε ποτέ αποζημίωση. «Τελικά, δε δέχτηκα εγώ ότι το ‘χε κλέψει, γιατί ο ανθρωπάκος αυτός θα του παίρνανε το βραβείο και τα 25.000 που είχε πάρει από το βραβείο και θα τον πετάγανε κι από τα ραδιόφωνα και από τις τηλεοράσεις. Κι εγώ δέχτηκα ότι ο άνθρωπος αυτός είχε κάνει δικό του τραγούδι», είχε πει.
Θα περίμενε κανείς ότι οι δυο τους δε θα είχαν καμία επαφή. Κι όμως, ο Ζαμπέτας βάφτισε το παιδί του Γιαβρέμοβιτς και το ονόμασαν «Γιώργο». Ο Σέρβος για να να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον έλληνα συνθέτη του έδωσε τη δυνατότητα να εμφανιστεί με το συγκρότημά του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο της χώρας του.
Η στάση του ζαμπέτα ήταν ενδεικτική του χαρακτήρα του και του τρόπου που αντιμετώπιζε τη ζωή και τους ανθρώπους. Γενναιόδωρα, με μεγαλείο και απλότητα.
Σκεφτόταν την ζημιά που θα μπορούσε να τους κάνει παρά το γεγονός ότι είχε δίκιο. Κι αυτή η ιστορία δεν είναι η μόνη που αντέδρασε με αυτό τον τρόπο.
Πηγή πληροφοριών: «Γιώργος Ζαμπέτας. Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω». Κατερίνα Γ. Ζαμπέτα. Εκδόσεις: Άγκυρα
Πηγή αρχικής εικόνας: SyraRempetiko-Youtube
Διαβάστε ακόμη στη Μηχανή του Χρόνου:
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Πελοπόννησος στο βάθρο των καλύτερων γαστρονομικών προορισμών του Taste Atlas. Ποιά φαγητά ξεχώρισαν
- Αντιπαράθεση Τασούλα με Κωνσταντοπούλου για τον αστυνομικό της Βουλής. «Συγκάλυψη με βρώμικο τρόπο»
- Δίκη Φιλιππίδη. Ο εισαγγελέας ζήτησε από καταγγέλλουσα να καθίσει δίπλα στον κατηγορούμενο. Οι αντιδράσεις
- «Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes». Viral ο μαθητής που διακρίθηκε στην Αστροφυσική
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ