Το τρίγωνο της Μπαρμπούτας. Η απομονωμένη και περίκλειστη εβραϊκή συνοικία της Βέροιας που αναστηλώθηκε ως πολιτιστικό μνημείο (βίντεο)

Το τρίγωνο της Μπαρμπούτας. Η απομονωμένη και περίκλειστη εβραϊκή συνοικία της Βέροιας που αναστηλώθηκε ως πολιτιστικό μνημείο (βίντεο)

Η “Μικρή Ιερουσαλήμ” της Ελλάδας, Βέροια, περί τα μέσα του 19ου αιώνα αριθμούσε 16 συνοικίες (μαχαλάδες). Μια από τις πιο γνωστές που διασώζονται στις μέρες μας, είναι η Εβραϊκή Συνοικία, γνωστή με την ονομασία Μπαρμπούτα.

Η Μπαρμπούτα χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια (50 μ.Χ), ενώ οφείλει το όνομά της σε μία βρύση στην περιοχή, η οποία διατηρείται ακόμα και σήμερα.

Bρίσκεται στη δυτική πλευρά της Βέροιας, πλάι στον ποταμό Τριπόταμο και έχει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της πόλης, καθώς και αντιπροσωπευτικό δείγμα της θρησκευτικής, αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής παράδοσης.

Aρχικά η περιοχή εξυπηρετούσε μια μικρή κοινότητα Εβραίων, η οποία προς το τέλος του 15ου αιώνα μ.Χ. μεγάλωσε, λόγω της άφιξης πολυάριθμων Εβραίων από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το τρίγωνο της Μπαρμπούτας αποτελεί μία από τις παλαιότερες εβραϊκές συναγωγές της Ευρώπης

Η περιοχή είναι χτισμένη με μια καθαρά αμυντική πολεοδομική συγκρότηση και είναι απομονωμένη και περίκλειστη. Από την μια η απότομη κλίση του εδάφους προς την πλευρά του ποταμού, και από την άλλη το κλειστό τρίγωνο που δημιουργείται από το ιδιαίτερο χτίσιμο των σπιτιών με τα λιγοστά ανοίγματα στους γύρω δρόμους, δημιουργεί μια φυσική οχύρωση για τη συνοικία, ολοκληρώνοντας το έντονο αίσθημα της απομόνωσης που νοιώθει ο επισκέπτης σαν βρεθεί εκεί.

Χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της γειτονιάς αποτελούν τα περίφημα σαχνισιά, οι προεξοχές στις προσόψεις των κτιρίων, στηριγμένες σε ξύλινα δοκάρια

Στην μέση όλων βρίσκεται το πέτρινο κτίριο της Συναγωγής, που επισκευάστηκε το 1850 με σουλτανικό φιρμάνι και αναστηλώθηκε το 1977 μαζί με τα υπόλοιπα σπίτια της συνοικίας, μέσω ειδικού προγράμματος του Δήμου Βέροιας.

Χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της γειτονιάς αποτελούν τα περίφημα σαχνισιά, οι προεξοχές στις προσόψεις των κτιρίων, στηριγμένες σε ξύλινα δοκάρια με τα υπέροχα γλυκά και ζωηρά χρώματα καθώς και οι βαριές δίφυλλες εξώπορτες με τα οριζόντια και διαγώνια ξύλα που φέρουν πλατυκέφαλα καρφιά.

Μέχρι σήμερα διατηρούνται περίπου πενήντα παλιά σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής

Μέχρι σήμερα διατηρούνται περί τα 50 παλιά σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής, ενώ σε ορισμένα από αυτά υπάρχουν ακόμα οι εβραϊκές επιγραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συναγωγή αποτελεί την παλαιότερη συναγωγή στη Βόρεια Ελλάδα και μια από τις παλαιότερες της Ευρώπης.

Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Travel Inspiration από το Τρίγωνο της Μπαρμπούτας:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu
error: Content is protected !!