Βιολοντσέλο, παραλία και ένα zastava χορεύει πάνω στην ακροθαλασσιά, στον ρυθμό της μουσικής. Είναι ένα απλοϊκό, αλλά ρομαντικό διαφημιστικό για το θρυλικό zastava το καμαρι της τότε Γιουγκοσλαβίας.
Το zastava προέρχεται από στρατιωτικό εργοστάσιο που αρχικά έφτιαχνε όπλα. Το 1953 οι εργαζόμενοι ρωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι μπορούν να φτιάξουν αυτοκίνητα και το 93% απάντησε θετικά. Αρχικά κατασκεύαζαν ΦΙΑΤ και το 1960 έβγαλε τα δικά της μοντέλα.
Πέντε χρόνια αργότερα άρχισαν οι εξαγωγές και κάπως έτσι έφθασαν και στη χώρα μας, καθώς ήταν πιο φθηνά και σχετικά αξιόπιστα.
yugo
Η απογείωση έγινε με το μοντέλο YUGO που κυκλοφόρησε σε 70 χώρες και πούλησε 230 χιλιάδες αυτοκίνητα. Ο πόλεμος πάγωσε τη παραγωγή και στους βομβαρδισμούς του Κοσόβου το εργοστάσιο καταστράφηκε.

Μια προσπάθεια επανεκκίνησης απέτυχε. Το zastava και κυρίως το YUGO θα ζούνε μόνο στις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων και σε διαφημίσεις όπως η ακόλουθη:

με πληροφορίες από το wikipedia.org

Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Η νεαρή Σέρβα αεροσυνοδός που έπεσε από τα 33.000 πόδια και επέζησε. Το αεροπλάνο ανατινάχτηκε στον αέρα από κροατική φασιστική οργάνωση και ήταν η μόνη που γλίτωσε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here