Τσέλσι, η ομάδα που είχε σύμβολο στη φανέλα έναν συνταξιούχο! Ιδρύθηκε σε μία παμπ του Λονδίνου από ένα καπρίτσιο εναντίον της Φούλαμ. Την έσωσε ο άνθρωπος που την αγόρασε για μία λίρα

Τσέλσι, η ομάδα που είχε σύμβολο στη φανέλα έναν συνταξιούχο!  Ιδρύθηκε σε μία παμπ του Λονδίνου από ένα καπρίτσιο εναντίον της Φούλαμ. Την έσωσε ο άνθρωπος που την αγόρασε για μία λίρα
Η ομάδα της Τσέλσι καθιερώθηκε στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα ως μία εκ των κορυφαίων ομάδων, μετά την αγορά της από τον ρώσο  μεγιστάνα, Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Επί των ημερών του η Τσέλσι γνώρισε τεράστιες επιτυχίες και κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 50 χρόνια, το 2005.

Στις 14 Μαρτίου 1905 στην παμπ «The Rising Sun» στο δυτικό Λονδίνο, η οικογένεια Λιρς ίδρυσε την ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι. Η ιστορία ίσως να ήταν διαφορετική σήμερα, εάν η τότε διοίκηση της Φούλαμ, (ποδοσφαιρική ομάδα του Λονδίνου) έκανε αποδεκτό το αίτημα των Λιρς.

Οι Λιρς είχαν στην ιδιοκτησία τους το γήπεδο του Στάνφορντ Μπρίτζ – στο οποίο αγωνίζεται μέχρι σήμερα η Τσέλσι – και είχαν προτείνει στους διοικούντες της Φούλαμ να χρησιμοποιούν το γήπεδο για τους αγώνες τους. Οι άνθρωποι της Φούλαμ αρνήθηκαν κατηγορηματικά και έτσι η οικογένεια αποφάσισε να ιδρύσει τη δική της ομάδα. Της έδωσαν το όνομα του πλούσιου προαστίου του Λονδίνου και τα χρώματά της ήταν το μπλε και το λευκό. Αρχικά στο έμβλημα της απεικονιζόταν ένας συνταξιούχος.

Η επιτυχημένη πορεία και η καταστροφική συνέχεια

Πέρασε μισός αιώνας μέχρι η Τσέλσι να πρωταγωνιστήσει στο αγγλικό πρωτάθλημα. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, τις τύχες της ομάδας ανέλαβε ο προπονητής Τεντ Ντρέικ. Ο βρετανός μάνατζερ έφερε επαναστατικές αλλαγές, στοχεύοντας κυρίως στον νεαρό κόσμο της περιοχής για να υποστηρίξει την ομάδα. Αντικατέστησε τον συνταξιούχο με ένα λιοντάρι, ενώ οι οπαδοί της Τσέλσι αυξάνονταν συνεχώς. Υπό τις οδηγίες του Ντρέικ η Τσέλσι κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα το 1955, ακριβώς 50 χρόνια από την ίδρυση της.

Στη δεκατία του ΄60 η ομάδα του δυτικού Λονδίνου είχε αρκετές επιτυχίες με προπονητές τους Τόμυ Ντόχερτυ και Ντέιβ Σέξτον. Κατέκτησε ένα Λιγκ Καπ το 1965, ένα κύπελλο το 1970, ενώ το 1971 ήρθε ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όταν οι «Μπλε» κέρδισαν την παντοδύναμη Ρεάλ Μαδρίτης σε διπλό τελικό στο Στάδιο Καραϊσκάκη (1-1, 2-1).

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη των προηγούμενων δύο δεκαετιών και χαρακτηρίστηκε ως καταστροφική. Η Τσέλσι ήρθε αντιμέτωπη με τη χρεωκοπία και υποβιβάστηκε σε μικρότερες κατηγορίες, ενώ έγινε μισητή καθώς μερίδα των χούλιγκάν της ήταν νεοναζί.

Το αντίτιμο της μίας λίρας και η «απογείωση»

Για σχεδόν δύο δεκαετίες η Τσέλσι δεν πρωταγωνιστούσε στο πρωτάθλημα, ενώ τα οικονομικά προβλήματα την είχαν «γονατίσει».

Σωτήρας της ομάδας του Λονδίνου αποδείχθηκε ο επιχειρηματίας Κεν Μπέιτις, ο οποίος αγόρασε την Τσέλσι έναντι του συμβολικού ποσού της μίας λίρας, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται όταν μία ομάδα είναι χρεωκοπημένη. Αν και αμφιλεγόμενο πρόσωπο στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ο Μπέιτις την επανέφερε στο προσκήνιο με την προσθήκη ποιοτικών παικτών εγνωσμένης αξίας, όπως ο Ολλανδός Ρουντ Γκούλιτ και οι Ιταλοί Τζιαφράνκο Τζόλα και Τζιανλούκα Βιάλι. Με διοικητικό ηγέτη τον Μπέιτις, ηΤσέλσι κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας το 1997 και το 2000, όπως επίσης το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Λιγκ Καπ το 1998.

Η ιστορία της Τσέλσι έμελλε να αλλάξει μια για πάντα, όταν το 2003 ο Μπέιτις πούλησε την ομάδα στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπραάμοβιτς έναντι του ποσού των 140 εκατομμυρίων λιρών.

Ο μεγιστάνας έβαλε στην Τσέλσι πολλά εκατομμύρια από την πρώτη κιόλας χρονιά, προσλαμβάνοντας τον πορτογάλο προπονητή Ζοσέ Μουρίνιο, ενώ πήρε από την ευρωπαϊκή «αγορά» παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο Κλωντ Μακελελέ κ.α.

Οι “Μπλε” με το πολυπόθητο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ στους δρόμους του Λονδίνου / Wikimediamtx Commons

Από το 2003 μέχρι σήμερα η Τσέλσι κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα, ενώ ο διακαής πόθος του Τσάμπιονς Λιγκ ήρθε για τους «Μπλε» το 2012, όταν σε ένα συγκλονιστικό παιγνίδι κέρδισε την Μπάγερν Μονάχου στη διαδικασία των πέναλτυ.

Η βάση των οπαδών της Τσέλσι βρίσκεται στις εργατικές περιοχές του δυτικού Λονδίνου και στους πλούσιους κάτοικους του προαστίου «Τσέλσι». Η ομάδα του Λονδίνου αντιμετώπισε στο παρελθόν τρεις ελληνικές ομάδες έχοντας ισάριθμες επιτυχίες. Τον Άρη το 1970 για το Κύπελλο Κυπελλούχων (1-1 και 5-1), τον Ολυμπιακό το 2006 για τη Φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ (0-0 και 3-0) και τον ΠΑΟΚ το 2018 για τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ (1-0 και 4-0)

Πηγή αρχικής εικόνας: Pixabay

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η δημιουργία της Λίβερπουλ, το Χέιζελ, η Β’ Εθνική και οι ένδοξες ημέρες. Η προκλητική δήλωση του Φέργκιουσον: «θα ρίξω τη Λίβερπουλ από τον γ@….ο θρόνο της»

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr