Τζέιν Θεοτόκη. Η αγγλίδα αριστοκράτισσα υπήρξε ερωμένη του Όθωνα και του πατέρα του Λουδοβίκου της Βαυαρίας. Κατέληξε στην σκηνή ενός Σεΐχη και έγινε πρωτοσέλιδο στους TIMES

Τζέιν Θεοτόκη. Η αγγλίδα αριστοκράτισσα υπήρξε ερωμένη του Όθωνα και του πατέρα του Λουδοβίκου της Βαυαρίας. Κατέληξε στην σκηνή ενός Σεΐχη και έγινε πρωτοσέλιδο στους TIMES

Το όνομα της Τζέιν Θεοτόκη στην παλιά Αθήνα ήταν συνώνυμο με τη λέξη σκάνδαλο και τα ερωτικά της σκάνδαλα έγιναν πρωτοσέλιδο στους TIMES.

Η πανέμορφη Αγγλίδα δεν είχε αναστατώσει μόνο τα «σαλόνια», αλλά ακόμη και τα ανάκτορα του Όθωνα και του πατέρα του. Η βασίλισσα Αμαλία ήταν έξαλλη μαζί της πιστεύοντας ότι διατηρούσε σχέση με τον νεαρό βασιλιά. Μάλιστα, η Τζέιν είχε “προϊστορία” και με τον πατέρα του νεαρού βασιλιά της Ελλάδας, καθώς λεγόταν ότι στο παρελθόν διατηρούσαν ερωτικές επαφές. Ήταν τότε που η Τζέιν Θεοτόκη βρέθηκε το 1831 στην αυλή του αυτοκράτορα Λουδοβίκου της Βαυαρίας. Μετά από σύντομες ερωτικές περιπέτειες με έναν Γερμανό πρίγκιπα και έναν ευγενή, έπεσε στην αγκαλιά του πατέρα του Όθωνα.

Ο «ξετρελαμένος» Λουδοβίκος την αποκαλούσε «πορτρέτο της Ιάνθης».

Γι αυτό έδωσε διαταγή σε ζωγράφο να φτιάξει το πορτρέτο της και να το τοποθετήσει στην «Πινακοθήκη των Καλλονών» των ανακτόρων. Όπως λένε οι βιογράφοι της Θεοτόκη, ο αυτοκράτορας την άφησε έγκυο πριν να χωρίσουν. Και δεν ήταν η μοναδική ερωτική περιπέτεια που έζησε. Για αυτήν μιλούσαν σε όλη την Ευρώπη, καθώς τα καμώματά της ήταν πρωτοφανή για τα μέσα του 19ου αιώνα.

Οι TIMES γράφουν για το διαζύγιο της Τζέιν

Η Τζέιν Ελίζαμπεθ Ντίγκμπυ γεννήθηκε το 1807 στο Ντόρσετ της Αγγλίας. Ήταν κόρη του αριστοκράτη ναύαρχου Σερ Χένρι Ντίγκμπυ και της λαίδη Τζέιν Αντόβερ.

Παντρεύτηκε σε ηλικία 17 ετών το μεσήλικα λόρδο Έντουαρντ Λω Ελένμπορο, που αργότερα έγινε αντιβασιλέας της Ινδίας. Ο γάμος κράτησε μόλις έξι μήνες, αλλά η Τζέιν πρόλαβε και έμεινε έγκυος. Μόνο που το αγόρι που γεννήθηκε δεν ήταν του λόρδου αλλά του ξαδέρφου της.

Όταν η Τζέιν πίστεψε ότι ο λόρδος την απατούσε, τον άφησε και έπεσε στην αγκαλιά του αυστριακού πρίγκιπα Φέλιξ Σβάρτσενμποργκ, που τότε ήταν  επιτετραμμένος της πρεσβείας στο Λονδίνο.

Αμέσως, ξέσπασε σκάνδαλο. Ο σύζυγός της, μη ανεχόμενος την απιστία της γυναίκας του, κατέθεσε αγωγή διαζυγίου, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την ανάκληση του Σβάρτσενμπεργκ, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Λονδίνο.

Το διαζύγιο της έγινε πρωτοσέλιδο στους TIMES του 1830, στο οποίο γράφτηκαν όλες οι λεπτομέρειες του σκανδαλώδους διαζυγίου. Έχασε τη δίκη και κατηγορήθηκε για μοιχεία.

Έκτοτε έγινε ανεπιθύμητο πρόσωπο για τους Άγγλους. Λίγο αργότερα το παιδί της πέθανε, σε ηλικία έξι ετών.

Jane Elizabeth Digby-Θεοτόκη, Κόμισσα του Ellenborough 1807 -1881. Αγγλίδα αριστοκράτισσα καλλονή, που έζησε σκανδαλώδη ζωή και ρομαντικές περιπέτειες σε Ευρώπη και Ανατολή. Σύζυγος του Κόμη Σπυρίδωνα Θεοτόκη, το ζεύγος έζησε απ’ το 1842 έως το 1843 στα κτήματα της οικογενείας στους Δουκάδες. Ερωμένη δύο βασιλιάδων (Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας και Όθωνα της Ελλάδος) και ενός στρατηγού της Επανάστασης (Χριστόδουλου Χατζηπέτρου), τελικά ασπάστηκε το Ισλάμ και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της με τον Σεΐχη Abdul Medjuel el Mezrab στη Συρία.

Jane Elizabeth Digby-Θεοτόκη. Ερωμένη δύο βασιλιάδων (Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας και Όθωνα της Ελλάδος) και ενός στρατηγού της Επανάστασης (Χριστόδουλου Χατζηπέτρου).

Η ερωτική σχέση με τον Λουδοβίκο της Βαυαρίας

Η Τζέιν ακολούθησε τον πρίγκιπα στην Αυστρία. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ αλλά απέκτησαν δύο παιδιά. Το δεύτερο παιδί πέθανε δέκα ημερών. Η άρνηση του Σβάρτσενμποργκ για έγγαμο βίο την έκανε να φύγει μακριά του. Έτσι πήγε στο Βερολίνο όπου μετά από ερωτικές περιπέτειες με τον πρίγκιπα και τον ευγενή, έφυγε για το Μόναχο.

Εκεί ο Λουδοβίκος τη «βομβάρδιζε» διαρκώς με ερωτικές επιστολές. Η Τζέιν δεν αρνήθηκε και τελικά ενέδωσε. Όταν έμεινε έγκυος για τέταρτη φορά έπρεπε πλέον να αποκατασταθεί…

Το παιδί που γεννήθηκε ήταν η κόρη του Λουδοβίκου, Μπέρθα, που υπέφερε από μια σοβαρή μορφή ψυχασθένειας.

Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τον βαρόνο Καρλ φον Φένιγκεν, με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά.

Ο Έλληνας κόμης Σπυρίδωνας Θεοτόκης μονομάχησε για τα μάτια της Τζέιν

Η φλογερή Αγγλίδα δεν άντεχε το γάμο με τον βαρόνο. Εξάλλου τον είχε παντρευτεί για άλλους λόγους.

Σε ένα χορό στο Μόναχο γνώρισε τον όμορφο Έλληνα κόμη, Σπυρίδωνα Θεοτόκη. Ο 24χρονος γοήτευσε την Τζέιν και ύστερα από πολλές περιπέτειες, κατάφερε να την αποκτήσει μονομαχώντας με τον άνδρα της.

Στη μονομαχία ο κόντες Θεοτόκης τραυματίσθηκε ελαφρά, αλλά κέρδισε την Τζέιν. Αφού νίκησε, πήρε το κορίτσι και παντρεύτηκαν στη Μασσαλία.  Απέκτησαν ένα γιο που τον ονόμασαν Λεωνίδα.

Την άνοιξη του 1841 το ζεύγος ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει στην Κέρκυρα. Η βιογράφος της Ε. Μ. Όντι έγραφε ότι :

«Ήταν κοινωνικοί και έδιναν πολλές δεξιώσεις. Και οι δύο αγαπούσαν τα άλογα. Έκαναν ιππασία μαζί σε όλο το νησί, εξερευνώντας το. Μερικές φορές κυκλοφορούσαν με ειδικά διακοσμημένο αμάξι. Ο Σπύρος, υπέροχος με τη φουστανέλα του, καθισμένος στη θέση δίπλα στον αμαξά με τη σημαία στο χέρι, τραβούσε την προσοχή. Είχαν υιοθετήσει στη ζωή τους μεγαλοπρεπείς τρόπους του 18ου αιώνα. Σώζεται ακόμη ένα τραπέζι με μαρμάρινη επιφάνεια. Πάνω τις υπάρχει ένα βαθύ ράγισμα, ενθύμιο από μια εύθυμη φιλική συγκέντρωση όπου οι καλεσμένοι δεν έσπαγαν μόνο τα ποτήρια από τα οποία έπιναν κάνοντας αμέτρητες προπόσεις, αλλά έκαναν κομμάτια ολόκληρο το σερβίτσιο».

Το μίσος μεταξύ βασίλισσας Αμαλίας και Τζέιν Θεοτόκη

Δύο χρόνια αργότερα ο Σπύρος Θεοτόκης κλήθηκε να υπηρετήσει στην αυλή, ως υπασπιστής του Όθωνα.

Η Αθήνα που έκλεινε δέκα χρόνια ως πρωτεύουσα αναπτυσσόταν συνεχώς και γινόταν όλο και πιο όμορφη.

Η Τζέιν Θεοτόκη ζήτησε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη να της χτίσει ένα μέγαρο στην οδό Σωκράτους.

Αρχικά η Αμαλία και οι Αθηναίοι καλοδέχτηκαν την Τζέιν. Έλεγαν για αυτήν ότι ήταν η «βασίλισσα της ομορφιάς και του έρωτος». Σύντομα όμως τόσο η βασίλισσα όσο και ο κόσμος σκέφτονταν ότι «είχε καταφέρει να κατακτήσει αμφότερους, τον βασιλέα Όθωνα και την πρωτεύουσά του».

Το Μέγαρο της Κοντέσας Τζέην Θεοτόκη (η κύρια όψη) Σωκράτους 67 Έτος κατασκευής: 1844-1846 Αρχιτέκτων: Σταμάτιος Κλεάνθης [γεν. 1802 – † 1862] Κατεδάφιση: 1960 (πληροφορία από Κ. Μπίρη) 1958 λέει ο George Soueref. Η wikipedia αναφέρει: "Το σπίτι της κοντέσας Θεοτόκη, που το έχτισε το 1844, ήταν ένα τριώροφο αρχοντικό σε ρομαντική αρχιτεκτονική, έργο του διάσημου Έλληνα αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη. Σ’ αυτό σύχναζε όλη η αθηναϊκή αριστοκρατία. Βρισκόταν στην οδό Σωκράτους 67, κοντά στην Πλατεία Ομονοίας, το οποίο όμως κατεδαφίστηκε το 1958 και στη θέση του χτίστηκε το ξενοδοχείο «Ambassadeur», το οποίο μετά από είκοσι χρόνια μετατράπηκε σε εφετείο. Σήμερα ανήκει σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο και είναι εγκαταλελειμμένο." Πηγή : Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Το Μέγαρο της Κοντέσας Τζέην Θεοτόκη στην οδό  Σωκράτους 67. Έτος κατασκευής 1844-1846.  Αρχιτέκτων: Σταμάτιος Κλεάνθης [γεν. 1802 – † 1862]. Κατεδάφιση: 1960. Στη θέση του χτίστηκε το ξενοδοχείο «Ambassadeur», το οποίο μετά από είκοσι χρόνια μετατράπηκε σε εφετείο! Σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο.” Πηγή : Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Έτσι η Αμαλία την απομάκρυνε από την αυλή, φοβούμενη μην επαναληφθεί στην Αθήνα η ιστορία με τον πεθερό της στο Μόναχο. Από τότε οι σχέσεις τους διακρίνονταν από έντονη αντιπάθεια. Στο νεόκτιστο μέγαρο που μπήκε μερικά χρόνια αργότερα έδινε ανεπανάληπτες δεξιώσεις και χοροεσπερίδες, παίζοντας η ίδια πιάνο, προκαλώντας τον θαυμασμό των καλεσμένων της. Ο γάμος της όμως «γκρεμίστηκε», όταν η Τζέιν έμαθε για τα «νυχτοπερπατήματα του τζαναμπέτη» Μερκούρη στην πρωτεύουσα. Λίγο μετά έχασε και τον γιο της Λεωνίδα όταν το παιδί έπεσε από τη σκάλα, νεκρό στα πόδια της…

Ο καυγάς με τη Δούκισσα της Πλακεντίας για έναν νεαρό Αθηναίο

Παρόλα αυτά δεν έφυγε από την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη την εύνοια του Όθωνα.

Στα χρόνια που έμεινε στην Αθήνα, έκανε τη ζωή της Αμαλίας πολύ δύσκολη. Το μέγαρό της είχε μετατραπεί σε αντιβασιλικό κέντρο και έκανε στενή παρέα με τη αντι-οθωνική Δούκισσα της Πλακεντίας. Στην κατοχή του Πειραιά κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, τα σπίτια των δύο γυναικών που οι καταγωγές τους ήταν από την Αγγλία και τη Γαλλία αντίστοιχα, μπαινόβγαιναν επιφανείς πολιτικοί και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, μέλη των αγγλόφιλων και των γαλλόφιλων κομμάτων. Πίστευαν ότι έτσι θα χτυπούσαν καλύτερα τη βασίλισσα.

Στο μεταξύ πάντως, η Τζέιν έκανε δεσμό με τον Γάλλο πρεσβευτή Πισκατόρυ, ένα γεγονός που σκανδάλισε την υψηλή κοινωνία. Ο Πισκατόρυ ζήτησε από την Αμαλία να δεχτεί στα ανάκτορα την Τζέιν, αλλά εκείνη, φυσικά, αρνήθηκε την παρουσία της στο παλάτι.

Η σχέση της Τζέιν όμως με τη Δούκισσα της Πλακεντίας έλαβε τέλος για τα μάτια ενός νεαρού.

Ένα πρωί, η σαραντάρα πλέον αλλά πάντα εντυπωσιακή Αγγλίδα, έκανε βόλτα με άλογο μαζί με έναν Φαναριώτη που τη συνόδευε. Ο όμορφος νεαρός Αθηναίος, Φίλιππος Πιττακός, για να τραβήξει την προσοχή της ρίχνει με το άλογό του τον Φαναριώτη συνοδό της από το άτι του. Έτσι προσελκύει την προσοχή της Θεοτόκη, που κεραυνοβόλα τον ερωτεύεται. Η τότε 60χρονη Δούκισσα της Πλακεντίας παίρνει τον Πιττακό υπό την προστασία της. Ο αγώνας μεταξύ των δύο γυναικών για τον Αθηναίο μετατράπηκε σε αγώνα τιμής. Στη μάχη αυτή έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο ο λήσταρχος Μπίμπιζας με τον οποίο σκηνοθέτησε την απαγωγή του νεαρού.

Η απιστία του αγωνιστή Χατζηπέτρου με την καμαριέρα της Τζέιν Θεοτόκη  

Η ερωτική ζωή της Τζέιν Θεοτόκη είχε αναστατώσει για τα καλά τους Αθηναίους και είχε παραβιάσει κατά πολύ τα χρηστά ήθη της εποχής. Για μια φορά ακόμη όμως εκνεύριζε την βασίλισσα Αμαλία. Μετά τον Όθωνα, της είχε κλέψει για τα καλά και τον αγωνιστή του ’21 και στρατηγό, Χριστόδουλο Χατζηπέτρο, με τον οποίο η βασίλισσα λέγεται ότι ήταν ερωτευμένη.

Jane Elizabeth Digby-Θεοτόκη, Κόμισσα του Ellenborough 1807 -1881. Αγγλίδα αριστοκράτισσα καλλονή, τελικά ασπάστηκε το Ισλάμ και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της με τον Σεΐχη Abdul Medjuel el Mezrab στη Συρία.

Η Αγγλίδα αριστοκράτισσα τελικά ασπάστηκε το Ισλάμ και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της με τον Σεΐχη Abdul Medjuel el Mezrab στη Συρία.

Ο Χατζηπέτρος ήταν διοικητής στρατιωτικού σώματος και είχε χρηματίσει υπασπιστής του Όθωνα. Η σχέση προκάλεσε σάλο και ο Χατζηπέτρος έπεσε στην δυσμένεια του Όθωνα και της Αμαλίας. Η Θεοτόκη τον ακολούθησε στην επαρχία όπου τον φρόντιζε και κυρίως τον χρηματοδοτούσε. Παρόλα αυτά τον έπιασε επ’ αυτοφόρω με την πιστή καμαριέρα της, Ευγενία.

Στην αγκαλιά του Σεϊχη

Η όμορφη κοντέσα που την είχαν χαρακτηρίσει “Θηλυκό Λόρδο Βύρωνα”, είχε πια κουραστεί.

Μέσα σε 25 χρόνια είχε κάνει τρεις γάμους, έξι παιδιά και είχε προκαλέσει αμέτρητα ερωτικά σκάνδαλα στις πόλεις που έζησε.

Έφυγε από την Ελλάδα για τη τη Δαμασκό της Συρίας.

Καθώς έψαχνε να αγοράσει ένα άλογο γνώρισε τον κατά 20 χρόνια νεότερό της βεδουίνο Σεΐχη Μαντζουέλ ελ Μεζράμπ.

Ήταν το «λιμάνι» της ζωής της. Ο πλούσιος άραβας δεν την πρόδωσε ποτέ.

Έζησε μαζί του για 28 χρόνια και αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο.

Πέθανε το 1881 σε μια σκηνή. Η ζωή της αποτέλεσε υλικό για πολλούς βιογράφους και θεατρικά έργα, όπως την «Ανθρώπινη Κωμωδία», του Γάλλου συγγραφέα Ονορέ ντε Μπαλζάκ .

Σημείωση:

Ο λόρδος Έντουαρντ Λω Ελένμπορο, πρώτος σύζυγος της Τζέιν Ελίζαμπεθ Ντίγκμπυ -Θεοτόκη, δεν έχει σχέση με τον Σερ Εδουάρδο Λω (Λόου), που υπήρξε ελεγκτής της τότε τρόικας στην Ελλάδα και παντρεύτηκε την ωραιοτάτη Αικατερίνη Χατζοπούλου, αδελφή του αρχηγού Στρατιάς Γ. Χατζανέστη (ενός από τους έξι εκτελεσθέντες για τη Μικρασιατική καταστροφή). Μετά τον θάνατο του Λω, παντρεύτηκε τον κατά τριάντα χρόνια νεότερό της σωματώδη διευθυντή της Αστυνομίας Γεώργιο Δ. Πειρουνάκη με τον οποίο έζησε μαζί του μέχρι το τέλος.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο ξεσηκωμός του λαού για να μην κάνει ο Όθωνας αποχωρητήριο μέσα στα βασιλικά Ανάκτορα. Θεωρούσαν ότι θα βρόμιζε το παλάτι. Για το ίδιο «θέμα» ζωγράφιζαν σταυρό στις μάντρες!… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu