“Utopia”. H κοινωνία που οι πολίτες αστυνομεύονται μεταξύ τους με τα κινητά τηλέφωνα! Η ταινία του ελληνοαυστραλού σκηνοθέτη, Κώστα Νίκα, που σάρωσε τα βραβεία

“Utopia”. H κοινωνία που οι πολίτες αστυνομεύονται μεταξύ τους με τα κινητά τηλέφωνα! Η ταινία του ελληνοαυστραλού σκηνοθέτη, Κώστα Νίκα, που σάρωσε τα βραβεία

Ένας άντρας επιστρέφει στην χώρα του και βρίσκει μια κοινωνία όπου οι πολίτες αστυνομεύονται μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα. Σ’αυτή την πρωτόγνωρα δυστοπική κοινωνία φαίνεται πως υπάρχει περισσότερη ελευθερία μέσα στη φυλακή, παρά έξω από αυτήν.

Αυτή είναι η περιγραφή για το νέο φιλμ επιστημονικής φαντασίας του βραβευμένου Αυστραλού σκηνοθέτη, ελληνικής καταγωγής, Κώστα Νίκα, με τίτλο “Utopia”.

Το δυστοπικό φιλμ

Ο Τζακ μόλις επέστρεψε στην πατρίδα του, την Αυστραλία, μετά από μια δεκαετία, ήρθε αντιμέτωπος με μια ολότελα σκληρή πραγματικότητα. Οι πολίτες “τιμωρούν” ο ένας τον άλλον για διάφορες αστικές παραβάσεις, χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα και αναφέροντας τους παραβάτες σε μια κυβερνητική εφαρμογή.

Στιγμιότυπο από την μικρού μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας”Utopia” του Κώστα Νίκα (Πηγή: Youtube)

Οι κάτοικοι έχουν υποχρεωτικά εγκατεστημένες ηλεκτρικές συσκευές παρακολούθησης στα σπίτια τους, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να ελέγχουν τους παραβατικούς πολίτες και να επιβάλλουν τα ανάλογα πρόστιμα. Το μόνο ασφαλές μέρος στα σπίτια των ανθρώπων είναι το μπάνιο, καθώς είναι το μοναδικό μέρος όπου δεν υπάρχουν κάμερες.

Διαβάστε ακόμα: 1984. Έριξαν 45 λεπτά «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση επειδή διαμαρτύρονταν οι τηλεθεατές. Σοκαρίστηκαν από τον πρωταγωνιστή που θήλαζε και τις γυμνές σκηνές. Πήραν τηλέφωνο ακόμη και σε αστυνομικά τμήματα

Ο έκπληκτος Τζακ αδυνατεί να αποδεχτεί και να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον αστυνόμευσης της χώρας του και προσπαθεί να φύγει. Η “επιχείρηση διαφυγής” του, όμως, αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Περισσότερο από όσο μπορούσε να φανταστεί. Μέχρι που η γενναία πράξη μιας γυναίκας του δίνει την ελευθερία του.

“Σήμερα, μέσω της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας, εμείς οι ίδιοι γινόμαστε οι “Big Brothers”. Στο Utopia πηγαίνω ένα βήμα παραπέρα δείχνοντας ότι οι πολίτες έχουν κίνητρα να συμμορφωθούν με το κράτος, μέσω ενός συστήματος ανταμοιβών και τιμωριών. Πρόκειται για μια πολύ πιο επικίνδυνη κοινωνία, όπου εμείς οι ίδιοι γινόμαστε ο εχθρός μας. Μπορείς να πολεμήσεις έναν εξωτερικό εχθρό, αλλά πώς να πολεμήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό;” ανέφερε ο σκηνοθέτης Κώστας Νίκας σε συνέντευξή του για τη νέα του κινηματογραφική απόπειρα.

Βραβεύσεις

Η νέα ταινία του ελληνο-αυστραλού σκηνοθέτη Κώστα Νίκα έκανε παγκόσμια πρεμιέρα την Παρασκευή 12 Μαρτίου.

Αν και γυρίστηκε το 2016, κυκλοφόρησε το 2019 αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και βραβεύσεις.

Το “Utopia” κέρδισε δύο διεθνή βραβεία, συμμετείχε σε περισσότερα από δέκα κορυφαία φεστιβάλ ταινιών, ανάμεσα τους και το παγκοσμίου φήμης UTOPIALES στη Γαλλία, ως μία από τις 35 καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας για το 2020 ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις επίσημες επιλογές της Omeleto, μίας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες προβολής ταινιών μικρού μήκους.

Η Omeleto φιλοξενεί δεκάδες εκατομμύρια θεατές κάθε μήνα καθώς και τα έργα των σημαντικότερων βραβευμένων σύγχρονων σκηνοθετών.

Δείτε την μικρού μήκους ταινία του Αυστραλού σκηνοθέτη, ελληνικής καταγωγής, Κώστα Νίκα: 

Αντλήθηκαν πληροφορίες από: Kosmos, Greek Australian Newspaper

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Όταν ο ελληνικός κινηματογράφος «αντέγραψε» τον Χίτσκοκ. Το πρώτο ελληνικό ψυχολογικό θρίλερ του 1961 που χρησιμοποίησε της τεχνικές του μετρ του είδους

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr