“Βασανίσαμε γιατί έπρεπε να το κάνουμε, δεν συνθλίψαμε τους τρομοκράτες με ευγένεια”. Μια κυνική δήλωση του Λεπέν για τη δράση του στον στρατό

“Βασανίσαμε γιατί έπρεπε να το κάνουμε, δεν συνθλίψαμε τους τρομοκράτες με ευγένεια”. Μια κυνική δήλωση του Λεπέν για τη δράση του στον στρατό
Την περίοδο 1956-57, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν υπηρέτησε ως υποσμηναγός στον πόλεμο της Αλγερίας, μέλος ενός τάγματος αλεξιπτωτιστών.

Πέντε χρόνια αργότερα, η εφημερίδα “Combat” του απέδωσε την εξής δήλωση: “Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Βασανίσαμε γιατί έπρεπε να το κάνουμε”. Ο Λεπέν κατήγγειλε διαστρέβλωση των λόγων του.

Αλλά το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, ο ιστορικός ηγέτης του Εθνικού Μετώπου κατηγορήθηκε πολλάκις για βασανιστήρια στην Αλγερία.

Πήγε μάλιστα για αυτό τον λόγο αρκετές εφημερίδες στα δικαστήρια. Πολλές δίκες τις κέρδισε.

Τις απόψεις του όμως δεν τις έκρυψε ποτέ.

algeria

O στρατός της Γαλλίας έκανε συστηματικά βασανιστήρια στην Αλγερία

“Αν πρέπει να βασανίσεις έναν άνθρωπο για να σώσεις 100 για να ανακαλύψεις μια γιάφκα με βόμβες, τα βασανιστήρια είναι αναπόφευκτα”, είχε δηλώσει στην “Monde” το 1997.

“Είναι εύκολο να ασκείς κριτική από την πολυθρόνα σου. Δεν συνθλίψαμε τους τρομοκράτες με την ευγένεια”, είχε δηλώσει στη “Haaretz” το 2002.

“Είναι πολύ αόριστη λέξη τα βασανιστήρια. Πού αρχίζουν; Πού τελειώνουν; Οι σκληρές ανακριτικές μέθοδοι δικαιολογούνταν από την κρυψίνοια, το βασικό όπλο των τρομοκρατών”, είχε διακηρύξει λίγους μήνες νωρίτερα.

Αλλά το κόμα είχε περάσει πια στα χέρια της θυγατέρας του. Κι εκείνη ξεκίνησε μια ιδιοφυή εκστρατεία αποδαιμονοποίησής τους.

Ιδιοφυή και αποτελεσματική. Η Λεπέν δεν τρόμαζε. Η Λεπέν είναι πάντα χαμογελαστή. Με χαμόγελο εμφανίστηκε και στο BMF-TV.

Ο δημοσιογράφος Ζαν-Ζακ Μπουρντάν ζήτησε το σχόλιό της όσον αφορά στην έκθεση της αμερικάνικης Γερουσίας γι τα βασανιστήρια της CIA. “Εγώ δεν καταδικάζω”, του είπε. “Σε αυτά τα θέματα είναι εύκολο να βγεις στην τηλεόραση για να πεις “ω λα λα! Τι φρίχτο!”.

Και εξήγησε: “Μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις, όταν πρόκειτα να εκραγεί μια βόμβα – τικ τακ, τικ τακ, τικ τακ, – σκοτώντας 200 ή 300 αμάχους, που είναι χρήσιμο να κάνεις τον άλλο να μιλήσει”.

“Ακόμα και με βασανιστήρια;” επέμεινε ο δημοσιογράφος.

“Με ό,τι μέσο διαθέτουμε”, απάντησε εκείνη. Εκ των υστέρων βέβαια, μετά τον σάλο ανασκεύασε. Μίλησε για “κακοήθη ερμηνεία” των δηλώσεών της.

“Απένταντι στην τρομοκρατία, κανένας ιδεαλισμός: Ό,τι μέσο διαθέτουμε. Τα μέσα του νόμου, όχι φυσικά βασανιστήρια”, έγραψε στο twitter.

“Η Γαλλία δεν καταφεύγει σε βασανιστήρια και αυτό είναι πολύ ευτυχές”, πρόσθεσε αργότερα σε άλλο τηλεοπτικό πλατό – γιατί καλείται σε πολλά πλατό, πάρα πολλά.

Είναι πολύ ευτυχές πράγματι. Που η Γαλλία δεν καταφεύγει σε βασανιστήρια. Που σκέφτεται, από την άλλη πλευρά, να στείλει στον δεύτερο γύρο των επόμενων προεδρικών εκλογών τη Λεπέν, αυτό είναι απολύτως δυστυχές.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, άρθρο της Κίττυ Ξενάκη

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Τα βασανιστήρια με ηλεκτρισμό. «Τα θύματα ένιωθαν τα χέρια τους να ξεκολλάνε και το κεφάλι τους έτοιμο να εκραγεί». Πρωτοπόρος των βασανιστηρίων η Γαλλία. Προσοχή, σκληρές εικόνες… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.