Βιβλία Χώρα. Το κτήμα όπου συνεχίζεται η παράδοση χιλιάδων ετών. Από το ασύρτικο, και το αγιωργίτικο στο Sauvignon Blanc και το Chardonnay

Πριν απο χιλιάδες χρόνια οι Φοίνικες μετέφεραν στους πρόποδες του Παγγαίου την ποικιλία Βυβλία, από την οποία παρήγαγαν τον περίφημο “βίβλινο οίνο”. Ο αρχαίος λαός δημιούργησε στην περιοχή μια αμπελουργική παρακαταθήκη που δεν χάθηκε ποτέ.

Με την αποχώρηση των Φοινίκων, την ποικιλία συνέχισαν να καλλιεργούν στις πλαγιές του βουνού οι αρχαίοι Έλληνες. Σταδιακά, η περιοχή μετατράπηκε σε σημαντικό αμπελουργικό κέντρο, γνωστό στην αρχαία Ελλάδα με την ονομασία «Βιβλία Χώρα», όπως μαρτυρούν κείμενα του Ησίοδου, του Θεόκτιτου και του Μιχαήλ Ψελλού.

Στη σύγχρονη εποχή, η συνέχεια στην περιοχή έχει την υπογραφή δύο σημαντικών ελλήνων οινοπαραγωγών, που συνέπραξαν κάτω από ένα κοινό όραμα. Του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Βασίλη Τσακτσαρλή.

Στο έδαφος του Κτήματος Βιβλία Χώρα, η πανάρχαια αμπελοοινική παράδοση συναντά την σύγχρονη οινοποιία. 

Τιμώντας την μακραίωνη παράδοση, οι δύο έμπειροι Έλληνες οινοποιοί διατήρησαν την αρχαία ονομασία.

Το 1998 φύτεψαν τα πρώτα αμπέλια του Κτήματος, σε έκταση 70 στρεμμάτων. Τον Ιούνιο του 2001 ξεκίνησε η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου και τον ίδιο χρόνο έγινε η οινοποίηση των πρώτων κρασιών.

Διεθνής αναγνώριση

Μέσα σε λιγότερο από μια εικοσαετία, τα κρασιά του κτήματος Βιβλία Χώρα, έχουν καταφέρει να ριζώσουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο χώρος παλαίωσης των οίνων Βιβλία Χώρα.

Ο πρότυπος βιολογικός αμπελώνας 550 στρεμμάτων εκτείνεται στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας σε υψόμετρο 380 μέτρων.

Το σύγχρονο οινοποιείο εμβαδού 6.000τ.μ, βρίσκεται στο μέσο του αμπελώνα και περιλαμβάνει χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης οίνου σε δρύινα βαρέλια, αίθουσα υποδοχής, γευσιγνωσίας, πολλαπλών χρήσεων και χώρους φιλοξενίας.

Η φιλοσοφία του Κτήματος επικεντρώνεται στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται και οινοποιούνται στο Κτήμα Βιβλία Χώρα, είναι οι ελληνικές Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Βιδιανό και οι διεθνείς Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Gewürztraminer, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir. Από τους Φοίνικες στις μέρες μας η διαδρομή είναι μεγάλη και η στασιμότητα απούσα.

Επίσης, καλλιεργείται μια “άγνωστη” τοπική ποικιλία του Παγγαίου, από την οποία παράγονται τα κρασιά Βίβλινος Ερυθρός και Βίβλινος Ροζέ. Τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης  μέσω των γενετικών της χαρακτηριστικών και έλεγχο DNA, έδειξαν ότι πρόκειται για μια ελληνική ποικιλία, που δεν ταυτοποιείται με κάποια ήδη υπάρχουσα.

Στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου.

Οι διακρίσεις, αμέτρητες.

Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, ο οίνος Πλαγίως Ερυθρός 2012, έχει αποσπάσει 12 χρυσά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς, με κορυφαίους γευσιγνώστες να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι.

Στο φετινό Mundus Vini, το Κτήμα Βιβλία Χώρα, πέρα από τα 6 μετάλλια για τα κρασιά του, κατέκτησε τον τίτλο του “Καλύτερου Παραγωγού της Ελλάδας” (“Best Producer Greece”) ως το οινοποιείο με τις περισσότερες υψηλές διακρίσεις στη χώρα.

Οι άνθρωποι πίσω από τη “Βιβλία Χώρα”

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής είναι δύο από τους κορυφαίους Έλληνες οινοποιούς. Κατάγονται από την Επανομή, περιοχή με μεγάλη αμπελουργική παράδοση. Ειδικεύτηκαν στην οινολογία στο Μπορντό της Γαλλίας και επένδυσαν τις γνώσεις και το μεράκι τους στα ελληνικά αμπέλια, αναδεικνύοντας τοπικές ποικιλίες.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής.Είναι δύο άνθρωποι με παρόμοια πορεία και κοινή φιλοσοφία. Εκεί βάσισαν την ανάπτυξη του Κτήματος Βιβλία Χώρα. Οι αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας, ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, οι ποικιλίες σταφυλιών που είναι αποκλειστικά βιολογικά και η έμφαση στις προωθητικές ενέργειες εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν τοποθετήσει το κτήμα στην κορυφή των εγχώριων και διεθνών προτιμήσεων.

Η αίθουσα γευσιγνωσίας του οινοποιείου.

Υπό συνθήκες κανονικότητας, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει τα παραπάνω, επί τόπου.

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι ένα ανοικτό σχολείο οινογνωσίας και βιωματικής εμπειρίας. Η επίσκεψη περιλαμβάνει περιήγηση στον εξωτερικό χώρο του Κτήματος με θέα τον αμπελώνα, ξενάγηση στους χώρους της παραγωγής, της εμφιάλωσης, της παλαίωσης και τις υπόγειες κάβες. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται στην αίθουσα γευστικής δοκιμής όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις ποικιλίες των κρασιών του κτήματος Βιβλία Χώρα στην ιστοσελίδα bibliachora.gr

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Αναβιώνουν τα «παράθυρα του κρασιού». Λειτουργούσαν στην μεσαιωνική Ιταλία και σέρβιραν κρασί στην πανδημία από μικρά ανοίγματα στους τοίχους

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr