Κοσμοναύτης Κομαρόφ. Ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώθηκε σε διαστημική πτήση. Γιατί η αποστολή του θεωρήθηκε θυσία

Κοσμοναύτης Κομαρόφ. Ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώθηκε σε διαστημική πτήση. Γιατί η αποστολή του θεωρήθηκε θυσία

Απρίλιος 1967, Σοβιετική Ένωση. Αξιωματικοί του σοβιετικού στρατού στέκονται μπροστά στο πτώμα του κοσμοναύτη Βλαντίμιρ Κομαρόφ. Ή τουλάχιστον, ό,τι έχει απομείνει από αυτό.

Ο Κομαρόφ σκοτώθηκε καθώς επέστρεφε στη Γη, όταν το αλεξίπτωτο του διαστημόπλοιου δεν λειτούργησε σωστά. Η σύγκρουση με το έδαφος ήταν τόσο δυνατή, που το κορμί του διαλύθηκε.

Ο Κομαρόφ επιλέχθηκε για την θέση του κυβερνήτη του Σογιούζ 1 στα πλαίσια της προσπάθειας της Σοβιετικής Ένωσης να φτάσει πρώτη στη Σελήνη. Πηγή: youtube

Το 1967, η Σοβιετική Ένωση γιόρταζε τα 50α της γενέθλια και ο ηγέτης της, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, σχεδίαζε ένα πανηγυρικό ταξίδι στο διάστημα. Ασφαλώς δεν θα πήγαινε ο ίδιος, αλλά ο Κομαρόφ, ο οποίος είχε ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή στο διάστημα, το 1964.

Το σχέδιο είχε ως εξής: πρώτος θα απογειωνόταν ο Κομαρόφ. Την επόμενη μέρα, θα ξεκινούσε κι ένα δεύτερο σκάφος, το οποίο θα τον συναντούσε στο διάστημα.

Το εντυπωσιακό φινάλε της αποστολής θα ήταν η αλλαγή πιλότων. Ο Κομαρόφ θα έμπαινε στο δεύτερο σκάφος και θα επέστρεφε στη Γη, θριαμβευτής. Δυστυχώς, το σχέδιο δεν είχε αίσιο τέλος.

Ο Κομαρόφ θα πιλόταρε το σκάφος Soyuz 1, το οποίο αν και διέθετε όργανα τελευταίας τεχνολογίας, παρουσίαζε σημαντικές ελλείψεις.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Starman» των Τζέιμι Ντόραν και Πιερς Μπιζόνι, οι τεχνικοί σημείωσαν 203 βλάβες στον τελευταίο έλεγχό τους. Ο Μπρέζνιεφ επέμενε να πραγματοποιηθεί.

Ο Κομαρόφ, όταν πήρε το δελτίο βλαβών, γνώριζε πια ότι όδευε προς τον θάνατό του, αλλά ήταν αποφασισμένος να φέρει εις πέρας την αποστολή.

Σε περίπτωση που παραιτούνταν, τη θέση του θα έπρεπε να πάρει ο στενός του φίλος, Γιούρι Γκαγκάριν.

Στο βιβλίο «Starman», το οποίο βασίστηκε σε λεγόμενα του αξιωματικού της KGB, Βένιαμιν Ρουσάγεφ, ο Κομαρόφ είπε: «Είναι ο Γιούρα. Και θα πεθάνει αντί για μένα. Πρέπει να τον φροντίσουμε».

Την ημέρα της απογείωσης, οι συνάδελφοι του Κομαρόφ τον συνόδευσαν μέχρι το σκάφος, τραγουδώντας. Μερικοί είχαν δακρύσει, αλλά έκρυβαν τη συγκίνησή τους μπροστά στον κοσμοναύτη. Οι πιθανότητες να επιστρέψει ήταν ελάχιστες, αλλά έπρεπε να διατηρήσουν ακμαίο το ηθικό.

Ο Κομαρόφ το 1964. Δεξιά πύραυλος Σογιούζ στην εξέδρα εκτόξευσης.

Τα προβλήματα παρουσιάστηκαν σχεδόν αμέσως μετά την εκτόξευση

Όταν το σκάφος βγήκε στο διάστημα, η επικοινωνία με τους τεχνικούς διακόπηκε και οι μηχανισμοί προσανατολισμού δυσλειτουργούσαν. Ο κοσμοναύτης προσπάθησε να διατηρήσει τον έλεγχο, αλλά ήταν αδύνατον. Η απογείωση του δεύτερου σκάφους ακυρώθηκε και το μόνο που απέμενε ήταν να επιστρέψει ασφαλής ο Κομαρόφ.

Κατάφερε να κάνει 16 περιστροφές γύρω από τη Γη και επιχείρησε να ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες. Στην τελευταία προσπάθεια τα κατάφερε αλλά όταν έφτασε σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, υπήρξε μοιραία εμπλοκή.

Το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και το διαστημόπλοιο συνετρίβη με μεγάλη ταχύτητα στο έδαφος, χωρίς ο Κομαρόφ να καταφέρει να χρησιμοποιήσει -άγνωστο γιατί- το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης του καθίσματός του.

Γραμματόσημο που εξέδωσε η Σοβιετική Ένωση το 1964 προς τιμήν του Κομαρόφ

Σύμφωνα με το «Starman», μία αμερικάνικη βάση στην Τουρκία υπέκλεψε την τελευταία συνομιλία του Κομαρόφ με τη διαστημική βάση. Ο κοσμοναύτης φώναζε και «καταριόταν τους ανθρώπους που τον έβαλαν στο διαλυμένο σκάφος».

Ο τιμημένος με το βραβείο Λένιν κοσμοναύτης κηδεύτηκε με τιμές ήρωα της Ε.Σ.Σ.Δ. στις 26 Απριλίου και η σορός του ενταφιάστηκε στο τείχος του Κρεμλίνου.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο Γκαγκάριν απαίτησε το φέρετρο να μείνει ανοιχτό, για να δουν όλοι τις συνέπειες των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.