Οι φωτογραφίες από τη δεκαετία του ’60 με την παραλία της Θεσσαλονίκης προκαλούν νοσταλγία και είναι μια ανεξάντλητη πηγή με καλοκαιρινές αναμνήσεις. Ο κόσμος κατηφόριζε από τα σπίτια του με τα πόδια για να κάνει μια δροσερή βουτιά στα τότε καθαρά νερά του Θερμαϊκού ή για να επιβιβαστεί στην Λευκή, την Ευδοκία και τη Φανούλα, καραβάκια που σε περνούσαν απέναντι. Στην Αγία Τριάδα, το Μπαξέ Τσιφλίκι και την Περαία.

Τα καραβάκια για Περαία,Μπαξέ και Αγία Τριάδα είχαν μεγάλο σουξέ.Ο κόσμος άντεχε να περιμένει πολλές ώρες.Κόστος εισιτηρίου:4 δραχμές
Τα καραβάκια για Περαία,Μπαξέ και Αγία Τριάδα είχαν μεγάλο σουξέ.Ο κόσμος άντεχε να περιμένει πολλές ώρες. Κόστος εισιτηρίου: 4 δραχμές

Όπως θα παρατηρήσετε στο βίντεο στις πιο οργανωμένες πλαζ γινόταν το αδιαχώρητο.
Η οργάνωση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα της εποχής.
Την τιμητική τους είχαν και τα beach party όπου πρωταγωνιστούσαν μεγάλα συγκροτήματα των 60s, όπως οι Olympians:

Με αρκετό στρίμωγμα λόγω της μεγάλης ζήτησης των πλεούμενων και με έναν λουκουμά στο χέρι για την πείνα, ο κόσμος περνούσε όμορφα, διασκέδαζε με την ψυχή του χωρίς πολλά έξοδα. Εκείνα τα χρόνια η διασκέδαση έκρυβε μέσα της λίγη ταλαιπωρία, αλλά κανένας δεν το σκεφτόταν έτσι.

Το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας την δεκαετία του  '60
Το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας την δεκαετία του ’60

Οι πιο φημισμένες περιοχές εντός πόλης, που οι Θεσσαλονικείς προτιμούσαν να κάνουν τα μπάνια τους, ήταν το Ταμαρίξ  στην περιοχή του σημερινού Ποσειδωνίου και η πλαζ του ΕΟΤ στην Αρετσού της Καλαμαριάς.

Η πλαζ του ΕΟΤ στην Αρετσού.
Η πλαζ του ΕΟΤ στην Αρετσού. Πηγή φωτογραφίας: Άγνωστη Θεσσαλονίκη
Ταμαρίξ. Πρίν μπαζωθεί το ανατολικό κομμάτι της παραλίας. Στην συμβολή των οδών Ανθέων και Μ.Κάλλας.
Ταμαρίξ. Πριν μπαζωθεί το ανατολικό κομμάτι της παραλίας. Στην συμβολή των οδών Ανθέων και Μ.Κάλλας. Πηγή Φωτογραφίας: Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης.

Τα χρόνια πέρασαν. Οι παραλίες μπαζώθηκαν,τα κάμπινγκ έκλεισαν και ο Θερμαϊκός που άλλοτε έσφυζε από ζωή έγινε πηγή βρωμιάς και μόλυνσης. Οι προσπάθειες των τελευταίων ετών για τον καθαρισμό του απλά τον έκαναν να είναι ένα σημείο της πόλης που μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου και να ρεμβάσεις.
Δυστυχώς, είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις. Βέβαια το περιβάλλον την Νέας Παραλίας δεν παύει να είναι ευχάριστο αλλά είναι λυπηρό που η θάλασσα του Θερμαϊκού έχει ταυτιστεί με τη δυσοσμία.

Ευτυχώς οι αναμνήσεις παραμένουν αναλλοίωτες να μας θυμίζουν με κάθε ευκαιρία τις όμορφες εκείνες μέρες της Θεσσαλονίκης του 1960.

Πηγή φωτογραφιών: Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης & Άγνωστη Θεσσαλονίκη

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here