Βουλιαράτες. “Οι σφαίρες έπεφταν βροχή. Νομίζαμε ότι το ελικόπτερο ήρθε για να μας προστατέψει”. Τι συνέβη στην τελετή για τους ήρωες του 40. Γιατί η οικογένεια αρνείται να παραλάβει τη σορό του Κατσίφα

Βουλιαράτες. “Οι σφαίρες έπεφταν βροχή. Νομίζαμε ότι το ελικόπτερο ήρθε για να μας προστατέψει”. Τι συνέβη στην τελετή για τους ήρωες του 40. Γιατί η οικογένεια αρνείται να παραλάβει τη σορό του Κατσίφα

“Έπεφταν οι σφαίρες βροχή και εμείς νομίζαμε ότι το ελικόπτερο είχε έρθει για να προστατέψει την εκδήλωση και τους περισσότερους από 3.000 χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τους νεκρούς του 40”.

Αυτή είναι η μαρτυρία του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα, που ως πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών πεσόντων του 1940, βρέθηκε στους Βουλιαράτες για την επετειακή εκδήλωση. Εκεί κοντά διαδραματίστηκε το επεισόδιο του ελληνα ομογενή με τους αλβανούς αστυνομικούς που κατέληξε στο θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, ο Κατσίφας στις 10:00 το πρωί της Κυριακής πυροβόλησε στον αέρα στο χωριό Βουλιαράτες, κατά τη διάρκεια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων. Από τα πυρά του δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί, αλλά τοπικά ΜΜΕ ανήρτησαν φωτογραφίες με σημάδια στα περιπολικά από τις σφαίρες του καλάσνικοφ.

Στην περιοχή είχαν διοργανωθεί δυο τελετές για να τιμήσουν τους πεσόντες του πολέμου. Η πρώτη διεξήχθη στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισούρας στις 10 το πρωί. Η δεύτερη εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο νεκροταφείο στους Βουλιαράτες στις 12 η ώρα. Ήταν η πρώτη επίσημη επέτειος για τους άταφους νεκρούς του 40, όπου εκτός από πολίτες παρευρέθηκαν η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, εκπρόσωποι του αλβανικού στρατού, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία Ελένη Σουρανή και ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γεώργιος Σούρλας. Η τελετή έγινε όπως προβλέπεται από τη διμερή Διακρατική Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας. Στα νεκροταφεία κυμάτιζαν δίπλα δίπλα η ελληνική και αλβανική σημαία.

Στην τελετή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του αλβανικού στρατού, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία Ελένη Σουρανή, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας, δήμαρχοι και εκπρόσωποι συλλόγων πεσόντων.

Οι προσκεκλημένοι που μεταφέρονταν από την Κλεισούρα στους Βουλιαράτες για την εκδήλωση θορυβήθηκαν όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς και όταν είδαν να πετά ελικόπτερο θεώρησαν ότι επρόκειτο για την δική τους προστασία. Οι πυροβολισμοί έπεσαν περίπου 500 μέτρα μακριά από το δεύτερο νεκροταφείο, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από Έλληνες και Αλβανούς. Λίγο αργότερα έμαθαν ότι ο βορειοηπειρώτης Κατσιφάς πυροβόλησε με το καλάσνικοφ και οι αστυνομικοί τον καταδίωξαν.

Ήταν η πρώτη επίσημη επέτειος για τους άταφους νεκρούς του 40 που μετά από σχεδόν 80 χρόνια θάφτηκαν στον τόπο όπου πολέμησαν. Όλες οι σημαίες κυμάτιζαν έξω και μέσα από το κοιμητήριο.

Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν, όπως και η τελετή στους Βουλιαράτες. Οι παρευρισκόμενοι τιμούσαν ανύποπτοι τους νεκρούς που μετά από σχεδόν 80 χρόνια θάφτηκαν στον τόπο που πολέμησαν, ενώ άκουγαν τις βολές. Υπολογίζεται ότι εκείνη την ώρα ο Κατσιφάς κατέβαινε τη βουνοπλαγιά, που βρίσκεται το υδραγωγείο του χωριού, για να ξεφύγει από την αλβανική αστυνομία που τον καταδίωκε. Με ανάρτησή της στο Facebook η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που ήταν στο νεκροταφείο για την επίσημη εκδήλωση, είπε ότι κατά την ενημέρωση που είχε, ο ομογενής είχε απειλήσει να πυροβολήσει θεωρώντας ότι η συμφωνία των δυο κυβερνήσεων να αποκαταστήσουν τη μνήμη των νεκρών ήταν προδοσία και ότι δεν υπήρξε υποστολή της ελληνικής σημαίας.

Στην τελετή, η οποία διεξήχθη σε κλίμα συγκίνησης, τιμήθηκε και μια βορειοηπειρώτισσα, η οποία όταν ξέσπασε ο πόλεμος ήταν 10 ετών. Έζησε τις κακουχίες του πολέμου και με την οικογένειά της περιέθαλψε έναν Έλληνα στρατιώτη για 7 ημέρες στο σπίτι της. Στο πρόσωπό της τίμησαν τη μεγάλη προσφορά των Βορειοηπειρωτών στον πόλεμο.

Όταν ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, όπου έγινε δοξολογία, δέηση και κατάθεση στεφανιών, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν ότι ο Κατσιφάς είχε εκτελεστεί. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι βολές έγιναν από ελεύθερο σκοπευτή.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συμμετείχε στον σημαιοστολισμό στους Βουλιαράτες, όπου αναρτήθηκαν δεκάδες σημαίες, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς να ανακύψει κάποιο θέμα

Να σημειωθεί ότι πέρυσι είχε υψωθεί η ελληνική σημαία χωρίς να προκληθεί κάποιο πρόβλημα, καθώς το χωριό Βουλιαράτες αναγνωρίζεται επισήμως από τις αλβανικές αρχές ως μειονοτικό με τους κατοίκους να έχουν το δικαίωμα να τιμούν δημόσια τα εθνικά σύμβολα.

Όπως ανέφερε ο Γεώργιος Σούρλας στην “Μηχανή του Χρόνου”, τον Κατσιφά τον γνώριζαν φυσιογνωμικά, καθώς πάντα παρευρισκόταν σε σχετικές εκδηλώσεις που γίνονταν στην περιοχή. “Πάντα παρουσιαζόταν με στολή παραλλαγής. Αναλάμβανε τον σημαιοστολισμό του μνημείου” δήλωσε.

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. ότι ο Κατσίφας έπεσε νεκρός επειδή ύψωσε την ελληνική σημαία

Πηγές από την Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή μαρτυρίες που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή κατά την οποία σκοτώθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας με την ύψωση της ελληνικής σημαίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας από τα πυρά δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί, αλλά τοπικά ΜΜΕ ανήρτησαν φωτογραφίες με σημάδια στα περιπολικά από τις σφαίρες του καλάσνικοφ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, επικοινώνησε με τον Αλβανό ομόλογό του και ενημερώθηκε για όσα έγιναν. Μέσω της διπλωματικής οδού ξεκίνησαν οι διαδικασίες προκειμένου να συμμετάσχει και η ελληνική πλευρά στις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της συμπλοκής, με στόχο την ενημέρωση και την παροχή συνδρομής προς τις αλβανικές Αρχές. Σε προφορικό επίπεδο το αίτημα για συνδρομή που διατυπώθηκε μέσω των συνδέσμων των δύο αστυνομιών δεν απαντήθηκε ακόμη από την αλβανική πλευρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, φορώντας στολή παραλλαγής, ήταν οπλισμένος με καλάσνικοφ, αρχικά πυροβόλησε στον αέρα και μετά κατά διερχόμενου περιπολικού της αστυνομίας, το οποίο δέχτηκε τουλάχιστον τρεις σφαίρες (φωτογραφία), ενώ στο σημείο βρέθηκαν 17 κάλυκες. Στη συνέχεια διέφυγε. Έγιναν αναζητήσεις και τελικά εντοπίστηκε σε μία βουνοπλαγιά, στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι του. Η αλβανική αστυνομία διέταξε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην περιοχή. Σημειώθηκαν πυροβολισμοί με συνέπεια τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Δίπλα στον νεκρό βρέθηκαν οκτώ κάλυκες, μία τσάντα με περίπου 100 σφαίρες καλάσνικοφ, μαχαίρι στρατιωτικού τύπου και θηλιά στρατιωτικού τύπου.

Η οικογένεια αρνείται να παραλάβει τη σορό από το νεκροτομείο του νοσοκομείου Αργυρόκαστρου και ζητούν ανεξάρτητη ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη. Την ίδια ώρα προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας ομογενών έξω από τον Αστυνομικό Σταθμό Αργυρόκαστρου.

Η πολιτική οργάνωση Ομόνοια που εκπροσωπεί την Ελληνική Εθνική Μειονότητα (ΕΕΜ) στην Αλβανία κάνει λόγο για «εκτέλεση» του 35χρονου από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Αγωνία και συγκίνηση για τους άταφους νεκρούς του ‘ 40. Πάνω από 1200 οικογένειες απ’ όλη την Ελλάδα έδωσαν DNA για να ταυτοποιηθούν οι πρώτοι 646 ανώνυμοι στρατιώτες της Κλεισούρας

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.