Βούλιαξε το προσκύνημα και η πεζογέφυρα στα Τέμπη. Πως δημιουργήθηκε το πέρασμα και η σημασία του στην ιστορία

Βούλιαξε το προσκύνημα και η πεζογέφυρα στα Τέμπη. Πως δημιουργήθηκε το πέρασμα και η σημασία του στην ιστορία

Βούλιαξε το προσκύνημα και η πεζογέφυρα στα Τέμπη. Πως δημιουργήθηκε το πέρασμα και η σημασία του στην ιστορία

Ο ναός της Αγ. Παρασκευής και η κρεμαστή γέφυρα της κοιλάδας των Τεμπών αποτελούν σημαντικά και διαχρονικά τοπόσημα στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Η κακοκαιρία και οι πλημμύρες του φαινομένου Daniel, δοκίμασαν την αντοχή της κατασκευής και η ιστορική πεζογέφυρα “βούλιαξε”. Τα ορμητικά νερά του Πηνειού έπνιξαν το προσκύνημα και το βίντεο από το σημείο είναι αποκαλυπτικό.

 Ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης αναφερόμενος στις φήμες περί κατάρρευσης δήλωσε:

«Η πεζογέφυρα στην Αγία Παρασκευή στα Τέμπη προς το παρόν είναι εκεί, όρθια. Εύχομαι να παραμείνει έτσι».

Το προσκύνημα της Αγ. Παρασκευής. Πηγή φωτο: John Milias, Weather Analysis Greece

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι αισθητήρες που έχει τοποθετήσει το ΕΛΚΕΘΕ μέσα στον Πηνειό, η στάθμη του νερού στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν μόλις 129 εκατοστά, στις 8 Σεπτεμβρίου  έφθασε στα 8,43 μέτρα.

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε περί το 1910 με χρήματα των σιδηροδρομικών υπαλλήλων εκείνης της εποχής.

Η σιδερένια πεζογέφυρα κατασκευάστηκε το 1960. Έως τότε οι επισκέπτες που ήθελαν να προσκυνήσουν μεταφέρονταν στην αντίπερα όχθη του ποταμού μέσω βάρκας. Εναλλακτικά μπορούσαν να περάσουν από μία μικρή ξύλινη γέφυρα.

Η πεζογέφυρα πριν από την πλημμύρα. Πηγή φωτο: gotempi.gr του Δήμου Τεμπών

Μύθος και ιστορία

Η Κοιλάδα των Τεμπών είναι στενή δίοδος μέσω της οποίας διέρχεται ο Πηνειός, που αποστραγγίζει τα νερά της Θεσσαλίας στο Αιγαίο Πέλαγος.

Σύμφωνα με τον μύθο ο Ποσειδώνας ή ο Ηρακλής άνοιξαν δίοδο χωρίζοντας τον Όλυμπο από την Όσσα για να χυθούν στη θάλασσα τα νερά της εσωτερικής λίμνης Νεσσωνίδος που κάλυπτε τη θεσσαλική πεδιάδα.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους η Θεσσαλία πριν από λίγα εκατομμύρια χρόνια ήταν αποκλεισμένη από τη θάλασσα και τα χαμηλότερα τμήματά της σκεπάζονταν από τα νερά μιας μεγάλης, αλλά μετρίου βάθους λίμνης.

 Κάποτε αυτή η λίμνη ξεχείλισε λόγω των αποθέσεων φερτών υλικών και τα νερά της βρήκαν διέξοδο προς τη θάλασσα περνώντας ανάμεσα από τον Όλυμπο και την Όσσα.

Κοιλάδα των Τεμπών. Πηγή: gotempi.gr του Δήμου Τεμπών

Το υδάτινο ρεύμα που δημιουργήθηκε, ο Πηνειός, διέβρωσε ακόμα περισσότερο τους ορεινούς όγκους και διεύρυνε το άνοιγμα σχηματίζοντας την Κοιλάδα των Τεμπών.

Το όνομα Τέμπη

Το συγκεκριμένο όνομα προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το ρήμα «τέμνω», «χωρίζω», «κόβω στα δύο», και υποδηλώνει το αποτέλεσμα της σεισμικής δόνησης που προξένησε τη διάνοιξη της κοιλάδας.

Εξάλλου είναι πιθανό η δημιουργία των Τεμπών να προήλθε από ένα μεγάλο σεισμό, όπως αναφέρουν οι αρχαίοι ιστορικοί και γεωγράφοι, Ηρόδοτος και Στράβων.

Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή που παραπέμπει στη θρησκευτική σημασία της κοιλάδας και σχετίζεται με την λατρεία του Απόλλωνα. Στη θεσσαλική διάλεκτο τον αποκαλούσαν ως Άπλους Τεμπείτας δηλ. Απόλλων Τεμπείτης.
Η στρατηγική θέση 

Το 480 π.Χ., δέκα χρόνια μετά την ήττα τους στον Μαραθώνα οι Πέρσες εκστράτευσαν ξανά εναντίον της Ελλάδας με επικεφαλής αυτή τη φορά τον βασιλιά τους Ξέρξη.

Όταν οι Πέρσες έφτασαν στη Θέρμη τη σημερινή Θεσσαλονίκη, ο Ξέρξης είδε τον Όλυμπο και την Όσσα και πληροφορήθηκε πως ανάμεσά τους υπάρχει μια στενωπός μέσα από την οποία ρέει ο ποταμός Πηνειός και αποτελεί πρόσβαση προς τη Θεσσαλία.

Οι Έλληνες που είχαν συγκεντρωθεί στον Ισθμό της Κορίνθου για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουν την κάθοδο των Περσών στη νότια Ελλάδα, αποφάσισαν αρχικά να στείλουν 10.000 οπλίτες στο πέρασμα των Τεμπών που ενώθηκαν με το θεσσαλικό ιππικό.
Η απόφαση αυτή άλλαξε γιατί πληροφορήθηκαν ότι υπήρχε ένα ακόμη πέρασμα προς τη Θεσσαλία που οδηγούσε από τη σημερινή Λεπτοκαρυά προς τους Γόννους. Έτσι μπήκαν στα καράβια και επέστρεψαν στον Ισθμό.
Ο Ξέρξης ακολούθησε την διαδρομή προς τους Γόννους και κατέλαβε την πόλη.
Ακολούθησε η κάθοδος των Περσών προς νότο και η μάχη των Θερμοπυλών, που κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είχε γίνει στα Τέμπη. Τελικά οι Πέρσες ηττήθηκαν αργότερα στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Το 336 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος στην εκστρατεία του προς τη νότια Ελλάδα απέφυγε να περάσει από τα Τέμπη που φρουρούνταν από Θεσσαλούς και ακολούθησε το μονοπάτι στα αριστερά της ανατολικής εισόδου των Τεμπών, 600 μέτρα περίπου νότια του λεγόμενου Τρανού Λάκκου που οδηγεί στα Αμπελάκια.

Γι’ αυτό και τα σκαλοπάτια που είναι σκαμμένα στην Όσσα ονομάστηκαν «Αλεξάνδρου Κλίμαξ».

Και δύο χρόνια νωρίτερα όμως, το 338 π.Χ., ο Μακεδόνας στρατηλάτης είχε αποφύγει να περάσει από τα Τέμπη και πέρασε στη Θεσσαλία από τα Στενά της Πέτρας.

Ο πατέρας του Φίλιππος Β’ είχε ήδη από το 352 π.Χ. κατακτήσει την Περραιβία, περιοχή μεταξύ του Ολύμπου και του Πηνειού (τέως επαρχία Ελασσόνας) και είχε οχυρώσει την πόλη των Γόννων, στην είσοδο των Τεμπών. Έτσι οι Γόννοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διάρκεια των Μακεδονικών Πολέμων.

Οι Ρωμαίοι

Ο ρωμαϊκός εμφύλιος μεταξύ Ιούλιου Καίσαρα και Πομπήιου έληξε με τη μάχη των Φαρσάλων (48 π.Χ.) και τη συντριπτική νίκη του Ιούλιου Καίσαρα.

Για να εμποδίσει τη διαφυγή του Πομπήιου ο Καίσαρας διέταξε τον Ανθύπατο Κάσσιο Λογγίνο να οχυρώσει τα Τέμπη, πράγμα που έγινε όπως επιβεβαιώνεται και από την επιγραφή σε βράχο η οποία σήμερα έχει καταστραφεί. Όμως ο Πομπήιος κατάφερε να διαφύγει στη Λάρισα και από εκεί στην Αίγυπτο όπου δολοφονήθηκε από τον Λούκιο Σεπτίμιο.

Πάντως η δίοδος των Τεμπών ήταν ήδη από την αρχαιότητα δημόσιος δρόμος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τους δύο χιλιομετρικούς οδοδείκτες που τοποθετήθηκαν το 125 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό σε ταξίδι του μέσω των Τεμπών.

Το στενό πέρασμα της Κοιλάδας των Τεμπών. Πηγή φωτο: gotempi.gr του Δήμου Τεμπών

Βυζαντινά χρόνια και Φραγκοκρατία

Όταν οι Φράγκοι Σταυροφόροι κατέλαβαν τη Θεσσαλία το 1204 ο Βονιφάτιος ο Μομφεράτιος έδωσε τη Λάρισα και τα Στενά των Τεμπών στον Γουλιέλμο. Αργότερα η περιοχή αυτή προσαρτήθηκε από τον Δεσπότη της Ηπείρου Θεόδωρο ως τη μάχη της Πελαγονίας (1259).

Έπειτα η περιοχή από τον Παρνασσό μέχρι τον Όλυμπο μαζί και τα Τέμπη, αποτελούσε το λεγόμενο Δεσποτάτο της Θεσσαλίας με επικεφαλής τον νόθο γιο του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β’, Ιωάννη Άγγελο.

Το 1309 τα Τέμπη όπως και ολόκληρη η Θεσσαλία περιήλθαν στην κυριαρχία των Καταλανών οι οποίοι όμως εγκατέλειψαν γρήγορα την περιοχή λόγω της πανούκλας που θέριζε τον πληθυσμό.

Το 1333 επί Ανδρόνικου Γ’ ,ο τότε διοικητής της Θεσσαλονίκης Ιωάννης Ε’ για να τα προστατεύσει από τον Δεσπότη της Ηπείρου αλλά και από τους Καταλανούς κατέλαβε τα Τέμπη μαζί και τη Σκάλα του Στομίου (Τσάγεζι) και τα προσάρτησε στη διοίκηση της Θεσσαλονίκης.

Τέμπη 1893

Τουρκοκρατία  

Το 1423 οι Οθωμανοί κατέλαβαν την ανατολική Θεσσαλία όπως και τα Τέμπη. Από τότε και ως το 1881 τα χωριά Ιτέα (Μπαλαμούτ), Γόννοι (Δερελί), Τέμπη (Μπαμπά) και Ευαγγελισμός (Χατζιόμπασι) κατοικούνταν από Κονιάρους Τούρκους γνωστούς και ως Γιουρούκους.

Σημαντικότερο μνημείο της τουρκοκρατίας είναι ο Τεκές του Χασάν Μπαμπά, τμήμα του οποίου σώζεται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον Γερμανό F.W. Hasluk, ο Χασάν Μπαμπά ήταν δερβίσης, δηλαδή ιερωμένος πολεμιστής (Bektashi saint).

Ανάμεσα στα άλλα «ενθύμια» υπήρχαν και οι λόγχες του, πάνω στις οποίες ήταν γραμμένη τουρκικά η ρήση: «Θάνατος εις τους απίστους». Ο Χασάν Μπαμπά ίδρυσε το χωριό που πήρε το όνομά του, Μπαμπά, σήμερα Τέμπη, για να ελέγχει την είσοδο των Στενών.

Ο Τεκές του Χασάν Μπαμπά. Πηγή φωτο: gotempi.gr του Δήμου Τεμπών

Το τουρκικό χωριό αντικατέστησε το βυζαντινό Λυκοστόμιον, οι κάτοικοι του οποίου εγκαταστάθηκαν βορειότερα, στα Αμπελάκια. Ο Τεκές του Χασάν Μπαμπά χτίστηκε μάλλον στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα μετά τον θάνατο του δερβίση.

Τα Τέμπη όπως και η υπόλοιπη Θεσσαλία (πλην Ελασσόνας) ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα το 1881.

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Στις 6 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα και στις 10 του ίδιου μήνα κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη.

Κατεβαίνοντας προς τον νότο στρατοπέδευσαν στο κάστρο του Πλαταμώνα καθώς τα Στενά των Τεμπών ελέγχονταν από Νεοζηλανδούς και Άγγλους που είχαν πάρει θέση στη δυτική είσοδο της κοιλάδας, κοντά στο χωριό Μακρυχώρι. Αρχικά οι Γερμανοί ακολούθησαν τη διαδρομή του Ξέρξη.

Τη Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου 1941 μέσω Καλλιπεύκης έφτασαν στους Γόννους. Στις 18 Απριλίου έφτασαν και οι υπόλοιπες γερμανικές δυνάμεις στην κοιλάδα των Τεμπών και αφού εξουδετέρωσαν τους Άγγλους και τους Νεοζηλανδούς προχώρησαν προς την Αθήνα.

Μετά τον Σεπτέμβρη του 1941, ομάδες Ελλήνων ανταρτών με επικεφαλής τον Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνο) μετέτρεψαν την κοιλάδα των Τεμπών σε φόβο και τρόμο για τους Γερμανούς καθώς έγιναν περίπου 100 μάχες και σαμποτάζ. Γράφει ο «Βρατσάνος»:

«Σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία από το αρχείο επιχειρήσεων ανατινάχθηκαν στην περιοχή του Ολύμπου συνολικά στο διάστημα της κατοχής 48 χιλιάδες μέτρα σιδηροδρομικής γραμμής, 36 γέφυρες, 41 καμπύλες, σήματα βραδυπορίας, κλειδιά, τηλεγραφικοί στύλοι κλπ. Η συγκοινωνία διακόπηκε συνολικά για 1.324 ώρες ενώ οι απώλειες των Γερμανών έφθασαν σε 3.065 νεκρούς.

Πιο σημαντική ήταν η ανατίναξη στις 23/2/1944 της γερμανικής αμαξοστοιχίας αριθ. 53 που μετέφερε Γερμανούς αξιωματικούς και στρατιώτες από την Αφρική στο ανατολικό μέτωπο της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον «Βρατσάνο» σκοτώθηκαν 450 Γερμανοί και ανάμεσά τους ένας Στρατηγός και το Επιτελείο του. Το 1/3 από αυτούς ήταν αξιωματικοί. Μια βδομάδα η γερμανική φρουρά έβγαζε κάτω από τα βαγόνια παραμορφωμένα πτώματα…»

Το “χαμένο” κάστρο της Ωριάς

Το κάστρο της Ωριάς ή Ομβριάς βρισκόταν στη δεξιά μεριά του πιο στενού περάσματος της κοιλάδας των Τεμπών στην άκρη του φοβερού γκρεμού όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα ερείπια ενός παρατηρητηρίου, ενός φυλακίου ελέγχου και άμυνας των Τεμπών.

Σε περίπτωση κινδύνου το παρατηρητήριο ειδοποιούσε τη φρουρά που ήταν μάλλον εγκατεστημένοι χαμηλότερα: «… οι φρουροί του τετράγωνου πύργου της Ωριάς επισκοπούσαν από μακριά όλη την περιοχή των Τεμπών προς τη Θεσσαλία και προς τη Μακεδονία ώστε σε περίπτωση κινδύνου να δώσουν το σύνθημα του συναγερμού στους άνδρες του κάτω περιβόλου οι οποίοι τότε έκλειναν τον δρόμο των Τεμπών».

Ο τετράγωνος αυτός πύργος που σήμερα αποκαλείται Κάστρο της Ωριάς είναι φραγκικής ή καταλανικής προέλευσης.

Σύμφωνα με τον Ελευθέριο Γαρδέλη (1909) η αναρρίχηση στο Κάστρο ήταν δυνατή και από την κοιλάδα των Τεμπών ενώ σήμερα η μόνη πρόσβαση είναι από τα Αμπελάκια στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και από εκεί μέσα από ένα δύσβατο μονοπάτι φτάνει κανείς στα ερείπια του Κάστρου που μόλις διακρίνονται. Ορισμένοι ταυτίζουν το Κάστρο της Ωριάς για το οποίο υπάρχουν πολλοί θρύλοι και παραδόσεις , με το Κάστρο της Ωριάς.

Πηγή: Το άρθρο του Μιχάλη Στούκα, Τέμπη: Η ιστορία της πανέμορφης «ματωμένης» κοιλάδας (“Πρώτο Θέμα“), με πληροφορίες από το βιβλίο του  Ζήση Δ. Παπαδημητρίου, «ΤΕΜΠΗ. ΤΟ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ», Εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ, 2015

Αρχική φωτογραφία : Larissanet

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu